• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    LANTHAL: To mi přijde úplně neuvěřitelný! U nás je normálně pustěj, kolikrát jsem viděla, jak dítě vylejzá z ložnice, jde na záchod a zpátky. Učitelka vykukuje, nebo i jde s ním, podle toho, jak je dítě velké/schopné. A navíc jim teda připomínaj, že se maj jít vyčurat před spaním.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    Jak to u vás ve školce funguje s odchody na záchod v době "poledního klidu"?
    Kluk teď chodí od září do předškolácké třídy (tedy do jiné budovy než minulé dva roky), mají i jiné učitelky, do odpoledne zůstává jen dva dny v týdnu. Včera mi hlásil, že se počůral, protože mu nedovolili jít na záchod, když "se spinkalo". Předtím se to nikdy nestalo. Je mi z toho fakt zle, dneska ráno tam byla ta druhá učitelka, tak jsem se na to nemohla poptat, ale ...
    Nepřijde vám absurdní, nedovolit dítěti jít na záchod až se z toho počůrá?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ILLUZE: Já to dětem nabíjím za stovku měsíčně. Víc ani ťuk. To vyjde tak na čtyři výrobky a pak mají do dalšího měsíce utrum. Nepřipadají si vyděděně, jakože ostatní kartu nemají a oni ne, a mně to žíly netrhá.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ILLUZE: jinak ovoce nosí ze školy Maty pravidelně..jsou v projektu ovoce do škol,tak to neurazí.. škoda jen,že to nevytáhne zavčasu a už jsem v pondělí vytahovala z kapsy na pití mandarinku..
    SARGO
    SARGO --- ---
    VALENTINA: Spíš mám pocit, že děti jsou obecně spíš konzervy; ty moje teda extrémně, když už je pracně naučím na nějakou věc, jsou ochotné ji dávat jenom v té konkrétní úpravě (abych nekřivdila mladšímu, musí se mu nechat, že se v tomhle směru hodně zlepšil a jí málem normálně) - z tohoto týdne by starší jedl jednou, a to suché těstoviny :-D U nás si na ZŠ kuchyni taky hodně chválí, dělají tématické týdny, zajímavá jídla, dokonce s tím byli v nějakém pořadu o školních jídelnách jako pozirivní příklad, jenže za mě bych vítala méně pestrosti, protože takhle mi chodí domů hladový - a když mají děti vyjmenovat oblíbená jídla, tak podle ankety v posledním školním časopise, jsou to beztak kromě jedné sushi výjimky samé klasické klasiky :-)) Jenže těžko mu to vyčítat, já bych se tam jako malá taky nenajedla, i když už jím prakticky všechno. :-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MEDVED007: no tvářili se dost neoblomně, a že abychom se nedivili, když děti domů přinesou ještě nějaké ovoce, že to nárazově po školách rozváží v rámci "dobré vůle"

ZEMINO: na tohle se kouknu, na letáku nic není - pro ty prvňáky to je "novinka", ti starší před nimi zase machrují

a vybrali si "skvěle" strategické místo - přímo naproti třídám prvňáků :-//
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ILLUZE: u dcer ve škole taky zavedli jakési zdravé automaty....první měsíc se tam stávaly o přestávkách obří fronty, druhý den po doplnění už ani nebylo co kupovat, tak školáci bedlivě sledovali až dorazí doplňovací auto....škola pod tlakem pořídila ještě jeden automat....letos je tam druhý (nebo už třetí?) rok a nikdo po tom ani nevzdechne....teď teda dcera něco nosila skoro denně, ale to jen proto, že nějaká spolužačka to měla nabité na nějakou nesmyslnou částku a ten kredit jí prý měl vypršet, tak nakupovala pro celou třídu jen aby se to vyčerpalo....obě moje děti už dávno tu kartičku ztratily a nabíjela jsem to jednou té starší kdysi asi na 100 Kč a šlus....osobně vůbec nevím, proč by v ZŠ měly nějaké automaty být, děti mají z domova svačiny včetně pití a mají tam to, co si rodiče přejí....ať už je to něco zdravého nebo sladkého
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ILLUZE: my teda automat ve škole nemáme,ale švagrová říkala,že u nich mají možnost navolit,co si dítě z toho automatu smí koupit a co ne
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TORUVIEL: tohle je prostě další tunel... :-((

na prvních třídních schůzkách to byla "nejzásadnější" věc, o které jsme si vyslechli přednášku a doma kolem toho máme boje, protože je v tom nehodlám podporovat - automat je plný sladkých mlék, a jako "zdravou" svačinku tam mají čokoládové lupínky

prvňáci nadšení, nepochopím rodiče, co to některým svým potomkům nabíjejí klidně pětistovkou měsíčně

dcerce jsme to po dloooouhém přemlouvání (a splnění dohodnutého, takže nebylo zbytí) nabyli, po tři dny přinesla domů tu misku od těch lupínků a pak jsem si oddechla, že se kredit vyčerpal

a začalo to odznova - "všichni mají", všichni si kupují, všichni jí tohle...

no jsem "zlá" - využila jsem toho a řekla jí, že ok, klidně nabijeme, ale týden nesmí nic nikde zapomenout nebo ztratit - no tak to dobré dva týdny visí na ni a ne a ne to překlenout - mám z toho tak trochu protichůdné pocity, co si vlastně přát
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    SARGO: proč myslíš? že je to moc zdravé? my doma extra zdravě nejíme a děti si na jídlo ve škole nestěžují.
    SARGO
    SARGO --- ---
    VALENTINA: Ceny jsou pěkná věc, ale dítko by mi tam umřelo hlady. 8-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já jsem u nás s jídelníčkem taky spokojená, klidně bych se tam stravovala :o) Minimálně k jedné svačině vždy mají ovoce (pečivo bývá pokaždé, ale to mi žíly netrhá. Já jsem ráda, že Jirka nejí JENOM pečivo, a že na to někdy náběh bývá). Dneska byla polévka jáhlová, špenátové špagety s krůtím masem. Včera měli koprovku, to byla asi ta "polívečka", co mi hlásil.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    naše děti se vůbec nemají špatně, výběrem z tohoto týdne
    - rizoto s lososem, parmezán, salátový bar
    -zapečené těstoviny s tofu, brokolicí a koř. zeleninou, pol.vločková
    -soté z králičího masa,tagliatelle
    -květákové karí, bulgur
    -ragů z francouzské tmavé čočky

je pravda, že naše školní jídelna se v rámci Prahy umístila v soutěži na 3.místě.
    KAERI
    KAERI --- ---
    Tyjo, schválně se dnes znovu podívám na jídelníček, už jsem to dlouho nedělala. Nicméně naše školka má jídelnu vlastní a funguje tam cosi, čemu se říká stravovací komise (komando rodičů, co čas od času udělá přepadovou ochutnávku). Co jsem měla možnost ochutnat, když jsme první den nemoci vyzvedly oběd domů, tak minimálně v těch hlavních jídlech se děti nemají vůbec špatně - jedno jídlo byla ryba, zapečená na smetaně s rajčaty a cibulkou, s bramborovou kaší, vonělo to až ven a ten kousek, co jsem ochutnala, byl vážně dobrý.

Jinak jo, pečivo k svačině dostávají, ale většinou aspoň s kouskem zeleniny - a my doma stejně snídáme a večeříme hlavně mléčné výrobky, takže mi to nijak zvlášť nevadí.

Já jsem velký příznivec závodního stravování (a do velké míry je to tím, že mám hodně úchylné chutě a většina věcí v jídelně mi chutnala - včetně majoritou nenáviděné dušené mrkve a rozvařeného zelí). Sama opravdu nerada vařím a ještě neraději vymýšlím, co pořád vařit. Odjakživa mám k jídlu ten postoj, že je to pomůcka, jak zůstat naživu, a když jsem sama, dlouho předlouho vydržím jen na namazaném chlebu, jogurtu a ovoci. U dětí se snažím zachovávat jakous takous pestrost, ale mám dojem, že mi to moc nejde - právě tím, jak jídlo sama neřeším, tak je hodně těžké se tím zabývat - vymýšlet, co nakoupit a co z toho udělat, hlídat si hladiny jednotlivých potravin a četnost opakování... Takže třeba tu dršťkovku, co tu rozpoutala debatu, bych brala jako příležitost zpestřit dítěti jídelníček něčím, co já nejsem ochotná vařit, i kdyby mě to napadlo (jako že nenapadne). Pro mě je důležité, že ve školce, kam Klárka chodí, děti nikdo silou nenutí do jídla, které se jim ekluje. Takže by jí to buď chutnalo, a tedy nevidím důvod, proč ne, nebo by to nechtěla, tak to holt nechá. Ale to je tahle konkrétní školka (už jsem říkala, jak jsem ráda, že ji máme? :)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    U nás třeba jogurt je, ale dávají k tomu taky pečivo, což mi přijde rozumné, protože co si budeme povídat, nemá cenu vracet 2/3 svačiny netknuté a mít hladové, protivné děti. Třeba jídelníček u nás je tento http://www.naseskolka.cz/jidelnicek.html a přijde mi rozumný, Tonda většinou ani pak velkou večeři nechce a dost často se spokojí s nakrájenou paprikou a rajčaty, ale on je tam dojížděč po ostatních dětech a jelikož jí skoro všechno, tak tam má asi pré.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TORUVIEL: tak u nás ve školce děti měli možnost během celého dne ovoce nebo zeleniny.. kuchařky/učitelky postupně doplnovaly
    jinak na snídani jí Maty většinou křupinky s mlíkem nebo jogurt/termix
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TORUVIEL: U nás ovoce dávají, jen není psané na jídelníčku, dozvěděla jsem se to náhodou, když se syn ptal, jak se jmenuje to chlupaté hnědé ovoce, co dnes měli po obědě. Taky se snažím kompenzovat, první snídani mají bezlepkovou, po návratu ze školky krájím talíř ovoce a k večeři vymýšlím jídla, aby obsahovala zeleninu, to se mi teda bohužel vrací jak ze strany dětí (eee, zase květááák), tak ze strany muže (proč jim prostě nenamažeš rohlík, ať je to rychle, bezpracně a nic se neušpiní), zatím vytrvávám. Ale kdybych se vracela v šest servaná z práce domů, nevím, jestli bych ještě dokázala vyvařovat...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BEBERA: Mě třeba překvapuje, proč dětem nedávají více sezónního ovoce. Teď třeba jablka - to mají čtvrtku jednou za 14 dní. Jinak na svačiny je to vždy pečivo s pomazánkou. 1x za 14 dní nějaký ochucený tvaroh nebo něco podobného.

Ale tak já vidím ty nedostatky a snažím se to nějak kompenzovat po zbytek dne. Ale prostě 3 jídla z 5-6ti má nyní pod palcem školka, a to mi přijde jako podstatná část na to, abych k tomu mohla vyjádřit svůj názor. Zvlášť když vidím, že ten jídelníček ani nevypadá tak, jak by dle platné metodiky vypadat měl (čili nevymýšlím si nesmysly, vycházím z toho, co by mělo být platné, ze spotřebního koše a metodiky k němu). To tak obecně do diskuze...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TORUVIEL: 2x denně pečivo mi taky přijde zbytečné. Vzhledem k tomu, že většina dětí doma pečivo snídá a velká část populace večeří zase pečivo s pomazánkou. Ale holt rohlík stojí dvě koruny a pomazánky se na něj dá jen trocha, zatímco kdyby měli dát našlehaný tvaroh nebo jogurt, vyšlo by to dráž.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Mléko do škol dává dětem nevhodné výrobky - Vitalia.cz
    http://www.vitalia.cz/clanky/mleko-do-skol-dava-detem-nevhodne-vyrobky/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam