• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LEPEK: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/vyjadreni-msmt-k-tematu-zapisu-deti-do-zs

zřizovatelem školy (a tedy investorem) je obec; ta je také povinna zajistit podmínky pro plnění povinné školní docházky dětí s místem trvalého pobytu na jejím území a dětí umístěných na jejím území.

škola nemůže přijmout více dětí, než je její rejstříková kapacita; obec by se měla postarat o to, aby v případě, že v jejím školském obvodu je více dětí, než je rejstříková kapacita školy, byla rejstříková kapacita zvýšena. Financovat to musí alespoň částečně obec, ale lze na to získat docela dost dotací. Ovšem samozřejmě na rozšíření školy musí být prostory - pokud to nejde, je to zase obec, která musí dohodnout kapacitu ve škole jiné obce.
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    Máte někdo prosím ponětí, kdo rozhoduje o tom, kolik prvních tříd se v obecní základní škole (státní) v obci otevře? a do kdy to cca má být rozhodnuto? Kdo případně takové věci hradí - např. vybavení další třídy/přístavba apod?

Díky
    SARGO
    SARGO --- ---
    Prosím pěkně: kdybyste náhodou někdo věděl, kde vzít seriál Malí Einsteinové (raději legálně, ale jakkoli), velmi by to naše nebohé marodící nudící se robátko ocenilo :-))
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    ILLUZE: no, ja jsem mu na karticku nabila asi 50 korun, porad to tam ma, protoze k automatu muze jit jen o velke prestavce a az doji svacinu, tudiz nas louda nema nejmensi sanci. Zas ale ma pocit, ze kdyby chtel;)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    LANTHAL: Poptej se na to, taky je možný, že to bylo jinak (třeba že tam paní učitelka nepustila Pepíčka, protože byl před minutou a ví, že blbne, a ten tvůj si to vztáhnul na sebe...).
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    EDERA: já taky chápu, proč to pravidlo mají, ale ani já to skousnout nehodlám. On je právě taky takovej ťunťa, vzpomene si většinou na poslední chvíli, a pak to prostě další půlhodinu nevydrží ... Jestli to nepůjde jinak, tak tam prostě spát nebude, ale už jen to, že si to musel zažít mě fakt mrzí.

Díky za reakce.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Hm, já jsem zatím ráda, když si týden v kuse nepřineseme ložní prádlo na vyprání kvůli tomu, že sice při povinném předspánkovém čůrání chlapeček WC navštívil, ale měl tam na práci porovnávat si pindíky s Adámkem (nebo co, to fakt netuším) a nevyčůral se. Můžou bez omezení.
    EDERA
    EDERA --- ---
    LANTHAL: Zažila jsem to jednou ve školce, kam chodil syn o prázdninách, v naší kmenové nikdy. Pančelka tam nastavila pravidlo, že kdo už byl o poledním klidu jednou čůrat, ten podruhé nesmí. A můj syn holt patřil mezi děti, co mají v hlavě nastaveno, že pravidla se mají dodržovat. Musela jsem nastavit jiné "Jdu, jen když se mi opravdu moc chce, ale pak bez ohledu na to, co říká pančelka". Chápu, že pančelky tam mají x dětí, z nichž řada by se na záchod courala co dvě minuty, čistě jen proto, že se jim nechce ležet a odpočívat, ale taky musej počítat s tím, že jiné děti reagují jinak. A fakt jsem nehodlala kousnout, že pak byl celé odpoledne v tom počůraném, protože pančelka si nevšimla a on jí to neřekl (se neptala, že jo).
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    LANTHAL: To mi přijde úplně neuvěřitelný! U nás je normálně pustěj, kolikrát jsem viděla, jak dítě vylejzá z ložnice, jde na záchod a zpátky. Učitelka vykukuje, nebo i jde s ním, podle toho, jak je dítě velké/schopné. A navíc jim teda připomínaj, že se maj jít vyčurat před spaním.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    Jak to u vás ve školce funguje s odchody na záchod v době "poledního klidu"?
    Kluk teď chodí od září do předškolácké třídy (tedy do jiné budovy než minulé dva roky), mají i jiné učitelky, do odpoledne zůstává jen dva dny v týdnu. Včera mi hlásil, že se počůral, protože mu nedovolili jít na záchod, když "se spinkalo". Předtím se to nikdy nestalo. Je mi z toho fakt zle, dneska ráno tam byla ta druhá učitelka, tak jsem se na to nemohla poptat, ale ...
    Nepřijde vám absurdní, nedovolit dítěti jít na záchod až se z toho počůrá?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ILLUZE: Já to dětem nabíjím za stovku měsíčně. Víc ani ťuk. To vyjde tak na čtyři výrobky a pak mají do dalšího měsíce utrum. Nepřipadají si vyděděně, jakože ostatní kartu nemají a oni ne, a mně to žíly netrhá.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ILLUZE: jinak ovoce nosí ze školy Maty pravidelně..jsou v projektu ovoce do škol,tak to neurazí.. škoda jen,že to nevytáhne zavčasu a už jsem v pondělí vytahovala z kapsy na pití mandarinku..
    SARGO
    SARGO --- ---
    VALENTINA: Spíš mám pocit, že děti jsou obecně spíš konzervy; ty moje teda extrémně, když už je pracně naučím na nějakou věc, jsou ochotné ji dávat jenom v té konkrétní úpravě (abych nekřivdila mladšímu, musí se mu nechat, že se v tomhle směru hodně zlepšil a jí málem normálně) - z tohoto týdne by starší jedl jednou, a to suché těstoviny :-D U nás si na ZŠ kuchyni taky hodně chválí, dělají tématické týdny, zajímavá jídla, dokonce s tím byli v nějakém pořadu o školních jídelnách jako pozirivní příklad, jenže za mě bych vítala méně pestrosti, protože takhle mi chodí domů hladový - a když mají děti vyjmenovat oblíbená jídla, tak podle ankety v posledním školním časopise, jsou to beztak kromě jedné sushi výjimky samé klasické klasiky :-)) Jenže těžko mu to vyčítat, já bych se tam jako malá taky nenajedla, i když už jím prakticky všechno. :-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MEDVED007: no tvářili se dost neoblomně, a že abychom se nedivili, když děti domů přinesou ještě nějaké ovoce, že to nárazově po školách rozváží v rámci "dobré vůle"

ZEMINO: na tohle se kouknu, na letáku nic není - pro ty prvňáky to je "novinka", ti starší před nimi zase machrují

a vybrali si "skvěle" strategické místo - přímo naproti třídám prvňáků :-//
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ILLUZE: u dcer ve škole taky zavedli jakési zdravé automaty....první měsíc se tam stávaly o přestávkách obří fronty, druhý den po doplnění už ani nebylo co kupovat, tak školáci bedlivě sledovali až dorazí doplňovací auto....škola pod tlakem pořídila ještě jeden automat....letos je tam druhý (nebo už třetí?) rok a nikdo po tom ani nevzdechne....teď teda dcera něco nosila skoro denně, ale to jen proto, že nějaká spolužačka to měla nabité na nějakou nesmyslnou částku a ten kredit jí prý měl vypršet, tak nakupovala pro celou třídu jen aby se to vyčerpalo....obě moje děti už dávno tu kartičku ztratily a nabíjela jsem to jednou té starší kdysi asi na 100 Kč a šlus....osobně vůbec nevím, proč by v ZŠ měly nějaké automaty být, děti mají z domova svačiny včetně pití a mají tam to, co si rodiče přejí....ať už je to něco zdravého nebo sladkého
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ILLUZE: my teda automat ve škole nemáme,ale švagrová říkala,že u nich mají možnost navolit,co si dítě z toho automatu smí koupit a co ne
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TORUVIEL: tohle je prostě další tunel... :-((

na prvních třídních schůzkách to byla "nejzásadnější" věc, o které jsme si vyslechli přednášku a doma kolem toho máme boje, protože je v tom nehodlám podporovat - automat je plný sladkých mlék, a jako "zdravou" svačinku tam mají čokoládové lupínky

prvňáci nadšení, nepochopím rodiče, co to některým svým potomkům nabíjejí klidně pětistovkou měsíčně

dcerce jsme to po dloooouhém přemlouvání (a splnění dohodnutého, takže nebylo zbytí) nabyli, po tři dny přinesla domů tu misku od těch lupínků a pak jsem si oddechla, že se kredit vyčerpal

a začalo to odznova - "všichni mají", všichni si kupují, všichni jí tohle...

no jsem "zlá" - využila jsem toho a řekla jí, že ok, klidně nabijeme, ale týden nesmí nic nikde zapomenout nebo ztratit - no tak to dobré dva týdny visí na ni a ne a ne to překlenout - mám z toho tak trochu protichůdné pocity, co si vlastně přát
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    SARGO: proč myslíš? že je to moc zdravé? my doma extra zdravě nejíme a děti si na jídlo ve škole nestěžují.
    SARGO
    SARGO --- ---
    VALENTINA: Ceny jsou pěkná věc, ale dítko by mi tam umřelo hlady. 8-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já jsem u nás s jídelníčkem taky spokojená, klidně bych se tam stravovala :o) Minimálně k jedné svačině vždy mají ovoce (pečivo bývá pokaždé, ale to mi žíly netrhá. Já jsem ráda, že Jirka nejí JENOM pečivo, a že na to někdy náběh bývá). Dneska byla polévka jáhlová, špenátové špagety s krůtím masem. Včera měli koprovku, to byla asi ta "polívečka", co mi hlásil.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam