• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ADD
    ADD --- ---
    BEBERA: To mi zní úplně hrozně, nechat dítě každý den se před ostatními pokakat/počůrat. To bych fakt trvala na pleně (já na ní trvala i při pouhém riziku, nosil je pár měsíců pro jistotu, jinak bych ho do školky nedala).
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZABITULKA: U nás to pokud vím učitelky nijak neřešily. Tak se dítě pokakalo, umyje se, jede se dál. Tak to aspoň ředitelka prezentovala na schůzce rodičů. Patří to k tomu, ty děti jsou malé. A co si pamatuju, jedna holčička tam loni byla pokakaná snad každé odpoledne, kdykoliv jsem přišla, šla ji učitelka mýt zadek. Věci počůrané při spaní mi vždy jen daly do igelitky do šatny, nikdy mi neřekly ani půl slova.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZABITULKA: Jo, tak to nevím. U nás učitelky chápou, že ve školce jsou věci často jinak, než doma.
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    TAPINA: a da se to nejak vysvetlit ucitelkam? vcera jsem si prisla, ze si mysli, ze jim lzu, kdyz tvrdim, ze mi to doma nedela.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZABITULKA: Normální. Ve školce se do něčeho zaberou a nestihnou. V soukromé školce bylo i pokakávání, ve státní už je "jenom" počůrané povlečení při spaní občas, protože sice chodí před spaním organizovaně na záchod, ale ne každej tam taky opravdu udělá, co má, někteří mají na starost důležitější věci. Trpělivost, přejde to.
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    Ach jo,nekdo nejaka zkusenost s pokakavanim decka (skoro 3leteho) ve skolce! Doma to nedela, stiha v klidu. Ve skolce uz zas 2 dny za sebou pokakana. Vubec nevim, co si o tom myslet.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Teplotu neměl ani ráno, takže šel do školky (s písní na rtech) :o) Jako pokašlává, ale tak nějak normálně, to já teď taky.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: ale tak i klidnější děti zpomalují, když na ně něco leze......ale když to hodnotí učitelka ve školce, tak mi to přijde....nevím, divné....může to mít i x jiných důvodů než teplotu....
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    EDERA: tak na Alenku platí spíš pravidlo, pokud má horečku, tak snad ještě zrychluje :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEDVED007: To je něco, co matky divokých dětí přesně chápou.:-) Pokud králíček Duracell náhle zpomalí a chová se jako běžní králíčkové, jdeme si rovnou pro teploměr.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    LORAIN: asi tak....když můžu, tak taky preferuju možnost nechat dítě doma....naše děti měly např. letos ve škole každá absenci po jednom dni...když na ně něco lezlo, tak jsem je nechala raději doma....ale to proto, že to šlo a nebylo to nějak komplikované....u Tapiny mi ale přijde, že spíš měly učitelky vlčí mlhu a situaci by to značně komplikovalo, což je prostě jiná situace
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    TAPINA: v takových situacích to řeším dle našich aktuálních možností. Pokud může někdo z nás zůstat doma nebo seženeme hlídání, nechávám takové dítě doma. Spíš ale proto, že se bojím, aby ve školce něco nepřichytilo, když teoreticky může být oslabené. Pokud je ale takové nechání doma příliš komplikované nebo nemožné, jde do školky. A počítám prostě pak i s rizikem, že pak třeba doma být budeme muset.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ADD: No, to je další věc, příští týden mají divadlo a karneval, tak to bych nerada, aby chyběl. Jenže ono je to letos po přechodu do státní školky takové divné. Dřív byly nemoci předvídatelné - dostal rýmu nebo kašel, den dva to vypadalo, že možná jo, možná ne, pak se přidala horečka a bylo vymalováno, týden doma a byl klid. Letos jsem ho už dvakrát nechala pro jistotu doma kvůli zvýšené teplotě, pokaždé se z toho do druhého dne oklepal a žádná opravdová nemoc se nerozjela. Tak zas nechci plašit zbytečně.
    ADD
    ADD --- ---
    TAPINA: U nás jsou nemocní všichni včetně učitelek, dva týdny jsou kluci doma, aby v době zápisu do školy neonemocněli, ale už se tu děsně nudili, tak jsem aspoň mladšího včera poslala do školky - vrátili mi ho zvracejícího a s horečkou. Stihnul tu jejich blbou chřipku, před kterou jsme se schovávali doma, chytit za několik hodin. :-( Ale alespoň ty zápisy jsme stihli.
    U nás ve školce by to bylo jedno, tam jsou usoplený samy učitelky, ale spíš bych se bála, jestli je nalomenej, že se tam zítra dorazí a pak ho budeš mít doma mnohem déle. Většinou v takových chvílích ten jeden den doma nechávám na pozorování - dítě ještě není potřeba bavit, jeden den to zvládne samo, a mezitím se mu buď něco rozjede, nebo ho další den pošlu do školky s klidným svědomím.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MEDVED007: Nó, u nás to tak je, že když dítě sedí, nelítá a dokonce mlčí, tak mu něco musí bejt :o) Ale večer už teda ani neseděl ani nemlčel.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TAPINA: jestli bude v pohodě, tak by nasadila Kalobu a vyslala. Možná se jenom pohádal s kamarádem, Tonda je někdy taky zaraženej jako prd a druhý den z něj vyleze, že se pohádal s kamarádem, popral se, učitelka ho sprdla...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TAPINA: pokud bude do rána v pohodě, tak bych ho klidně do školky dala....že dítě občas zakašle, tak to bych fakt neřešila jako nějaký vážný problém....a definice divně klidný....aha, co to jako je ? :-)))
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Oblíbené téma nemocné děti ve školce, jdu na konzultaci :o) Jirka dneska přišel ze školky s tím, že se jeví nemocnej (vyzvedával muž, já u toho nebyla), je divně klidnej a při spaní kašlal. Ale než jsem dorazila z práce, lítá zas jak torpédo, teplotu neměl a nemá, občas si zakašle takovým tím způsobem, jako když má někdo po infekci podrážděný krk a vadí mu suchý vzduch (byl doma kvůli lehké viróze minulý týden). Dát ho zítra do školky, nedat? Pracovně by se nám ani jednomu doma dvakrát nehodil (víceméně bych ho já musela vzít do práce a muž tam ode mě vyzvednout). Nemocný fakt nevypadá, nacpal se tady po příchodu ze školky k prasknutí jídlem, necháváme si ho v naší posteli, abych věděla, jak to bude v noci s kašlem, a ráno se bude potřeba rozhodnout.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Teď už jenom sledovat na internetu, jak ty nervy kolem přijímacího řízení prožívá další generace :o)
    MONIA
    MONIA --- ---
    Rozhodně ne, týká se jen nových dětí. Je to stejné jako zápis do ZŠ, jednou a dost:)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    Díky....hned je mi líp....Manžel mě svým dotazem zaskočil a znejistěl.... :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam