• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    VALENTINA: Ano, nejpíše dostane, ještě výsledek neznám. Však jsem psal, že nám nabídli přidruženou školku, mě hlavně zklamal ten přijímací proces. Vůbec si s dcerou nepovídali ani nic nezkoušeli jenom jí nabídli kočárek a celou dobu se bavili jen s mojí maličkostí.

EDERA: Není předškolní, bude jí za týden 3.

SARGO: Ano, to je přesně ono ;)). Fascinovala mě ta naprostá netransparentnost toho příjímacího řízení.
    SARGO
    SARGO --- ---
    DELVIT: Chápu. Jen jsem chtěla nadhodit, že občas jsou možnosti, které ani člověka nenapadnou; a vcelku si dovedu představit, že se nechtějí dostat do situace, kdy se rodiče budou snažit vzájemně přeargumentovávat a dohadovat se, čí kritéria jsou zásadnější.
    Ale proč máme ve třídě dvouleťáka v plínkách, když má oba rodiče i babičku, a nedostanou se běžně tříleťáci, tam si důvod opravdu představit nedovedu. :-))
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    SARGO: Já mám rád férové jednání. Kdyby řekli na rovninu, máme málo místa, protože se nám hlásí děti, které mají sourozence na základce. Řeknu si, v pořádku také bych byl rád, kdyby to tak šlo u mých dětí. Ale tohle mlžení se mě opravdu nelíbí a vybírání informací jenom podle toho co jim právě přeletělo přes nos.

RYBKA: Hlásili jsme se do spádové školky (nová), přímo u ZŠ Jarov. Do Milíčova domu to máme poměrně daleko a dali jsme přednost pouze jedné přihlášce a to sem a pro blízkost od domu.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    DELVIT: Určitě to zkus. Nevím, jak je to s předškoláky, jestli náhodou nemají přednost před spádovými dětmi. A do které jste se hlásili? Mám dojem, že třeba Milíčův dům bere přednostně integrované děti, které mají doporučení od lékaře a SPC.
    SARGO
    SARGO --- ---
    DELVIT: Nás třeba vzali do nespádové školky proto, že jsme měli staršího na základce přes plot té školky :-) Tam jsem hodně ocenila pochopení, protože na vzdálenost bychom nachodili stejně, ale ušetřilo nám to hromadu času, nervů a logistiky, a to úplně každý den ráno i odpoledne.
    Ale občas jsou ta kritéria vážně magická :-/
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    RYBKA: Tohle je právě také na Praze 3. Zvažuji, jestli se nedá zeptat úřadu, v rámci otevřeného přístupu k informacím, na to z jaké městské části jsou umístěné děti.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    DELVIT: Naše ředitelka tvrdí, že děti z jiných částí může brát jen v případě, že by tam jinak měla neobsazená místa. Že po ní dupe zřizovatel, kterej to platí. Asi to funguje jak kde. Na Praze 3 jsem v tomhle směru spokojená, před 2 lety nám dokonce volali z úřadu, že vědí, že jsme hlásili dceru do školky a nevzali ji, a nabízeli místo v jiné školce.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    RYBKA: my jsme byli na zápisu a tedy musím přiznat, že mě to hodně zklamalo. Vůbec se nás na nic neptali, suše oznámili, že nemají místo a dají nás do přidružené školky v knize přijatých jsem viděl děti úplně z jiné městské části. Co si o tomhle přístupu myslíte? Je to úžasné jak všichni politici a ředitelé(ky) mají plnou hubu keců, ale když člověk vidí realitu tak je mu z toho smutno.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Byli jsme dneska s nejmladším na zápisu, nakrmil tam učitelku rohlíkem, žmoulal ho, když jsme šli dovnitř, a ona na něj: Jé, ty máš rohlík? A dáš mi kousnout? Prej si myslela, že jí nedá, že se jí bude stydět, no a náš borec jí ho rovnou narval do pusy :-D Prej si ho vezme do své třídy :-D
    Jinak by měli mít 45 míst, my byli druhý den zápisu asi hodinu a půl před koncem 48. dítě, tak doufám, že po nás nedorazilo dalších 20 dětí a že máme slušnou šanci na přijetí, i když je syn až lednovej...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GIOMIKY: Jo jo, sledujeme (ze záznamu, přímo nestíháme). Foukací fotbal měl velký úspěch :o)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Dobry porad je ted na Decku Logohratky. Odvisilany dily sou na jejich strankach v poradech. Dcerku to moc bavi. Ale predpokladam, ze je to znama vec.
    KATIA
    KATIA --- ---
    EUCHENIE: osobně bych řekla, že je primárně speciální pedagozka. Psychoterapeut, podle oficiálních stanovisk (se kterými leckdo nesouhlasí), má výcvik, ale také zdravotnickou atestaci
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    SEBIEN: já se nezlobím, prostě se v tom nevyznám :)

tak pro úplnost.. má za sebou totok:
    VŠ Mgr. Učitelství
    VŠ Mgr. Speciální pedagogika- oborová
    VŠ Bc. Speciální pedagogika- obor etopedie
    VŠ Pražská vysoká škola psychosociálních studií - celoživot.vzděl.
    3 letý Waldorfský seminář pro učitele základních škol
    5 letý Sebezkušenostní psychoterapeutický výcvik
    Práce s dětskou skupinou (akredit.MŠMT)
    Arteterapie (akred.MŠMT)
    Muzikoterapie (akred.MŠMT)
    Práce s tělem v psychoterapii (akred.MŠMT)
    Psychoterapeutická práce s komunitou (akred.MŠMT)
    Gestalt terapie
    Psychoanalyt. výcvik
    Drum circle - bubnováním ke zdraví, Psychorelaxační techniky, Autogenní trénink, Autoregulační metody, Ho´oponopono, Working with the dying (provázení umírajících), Arteter. seminář u ak.mal.K.Ženaté, certif. Moon Mother ( léčitelky Mirandy Gray).

Více zde: http://www.detsky-terapeut-etoped.cz/onas/
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    EUCHENIE: viz Katia. Psychiatr je doktor, psycholog má "fildu". Psychoterapeutický výcvik si můžou udělat oba. Ale psychiatr se pak málokdy živí jenom psychoterapií a říká si psychoterapeut. Ale znám i takovýho.

(A psychoterapeut bude spíš psycholog než psycholožka. Sorry za rejp, nedalo mi to. :-)).
    KATIA
    KATIA --- ---
    EUCHENIE: psychoterapeut může být jedno i druhé
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    GIOMIKY: dobrá, i tak je proti lékům
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    EUCHENIE: Leky muze predepisovat jenom psychiatr.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    SEBIEN: jo je psychoterapeut, to je spíš psycholožka neb psychiatr?
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    EUCHENIE: psycholožka prášky necpe, to psychiatr.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    mám kdyžtak kamarádku dětskou psycholožku, hned za Prahou. Nevím, esi jede na pojišťovny nebo jak, každopádně je rozumná a rozhodně nikomu necpe prášky a spíš si dětma prostě pěkně povídá nenápadně, ale... Když je na návštěvě, zneužívám ji na tahání rad k bambinovi :))
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MARKYSHA: Tak asi jenom nedorozumění :-) Nebo pms :-) Nebo nov, byl nov! :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam