• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    KATIA
    KATIA --- ---
    U nás se dá žádost jedna, dají se dvě preferovane školky a pokud tam není volno, tak z centrály volají rodičům a nabízejí, kde místo je. Přijde mi to teda jako násobně jednodušší systém...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TORUVIEL:
    EDERA: moje malý děti mají OP, stav tam zapsány nemaj, žádný list na dovolenou nevozim. Jediné pozastavení se nestalo letos v únoru ve vlaku z Berlína, kdy se německý celník podivil, že mám dvě děti, co se jmenujou jinak. Stacil ale stejně se jmenující muž. Jinak nevím, zda by to nějak řešili.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    EDERA: Já se školkou nemám problém, rodný list jsem tam nesla. Jen podotýkám, že na OP dítěte by se do kolonky rodinný stav hodilo nechat zapsat i něco jiného než "svobodná"...a dále toto téma už teda považuji za plně probrané :-))
    EDERA
    EDERA --- ---
    TORUVIEL: Jasněže by to spoustu věcí usnadnilo. Ale když to vezmeš kolem a kolem, tak dokud nešlo vystavovat OP i dětem, tak k zápisům do školek a škol se ten rodnej list musel nosit tak jako tak. A pokud měli na dovolenou vlastní pas, tak tam rodiče taky nebyli. Osobně jsem teda na dovolenou nikdy kopii rodného listu nevezla a ani nikdy nenastala situace, že bych musela někde prokazovat, že děti, co se mnou přijely, jsou doopravdy moje. A že teda, jedeme-li někam s holkama, máme na čtyři lidi tři různá příjmení.:-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    DELVIT: Kniha je fakt divná. Jasno hned můžou mít jen u těch předškoláků.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    EDERA: No ano, nejde to napsat nikam, to je trochu problém třeba při cestování, nebo i při tom zápisu, člověk pak musí tahat ten rodný list, pro jistotu třeba i na dovolenou (jeho kopii ofc). Nedomyšlené, ale ano, musíme dle toho žít...
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    DELVIT: taky by mě celkem zajímalo, proč některé školky tak urputně trvají na tom, aby rodiče přivedly děti k zápisu.
    Naše děti měly neštovice, tak je prý mám přivést v náhradním termínu a musím to stihnout do doby, než vydají rozhodnutí, protože jinak by je prý nemohli přijmout :-)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    EDERA: Pokud Ti to přišlo jako nějaké fňukání, tak to jsme si opět nerozuměli. Já jsem si primárně pozastavoval nad tím, že chtěli přivést dítě k příjímacímu pohovoru, pak vysvitlo, že tam byla úplně zbytečně. Za druhé mě přišlo podivné podepsaní nějaké knihy, kde měli sepsané přijaté a nepřijaté děti v okamžiku kdy nemůže být jasno kdo je přijat a nepřijat. Bavil jsem se ještě s jednou maminkou a ta měla ještě horší pocit než-li já, toť vše nic více nic méně. A navíc ještě přijímací řízení není u konce, takže nevím jestli bude přijata, snad ano.

To že bydlím v Praze a zrovna v části, kde je přiměřeně školek není věc náhody, ale to bude tím, že jsme se tam přistěhovat chtěli a za druhé, že se městská část snaží.
    EDERA
    EDERA --- ---
    DELVIT: Já Ti k tomu můžu říct jen to, co jsem zažila sama při zápisech už před lety - do školek na Praze 3 se striktně bralo podle věku a umožňovalo to poměrně snadné ověření od zřizovatele, resp. magistrátu, pokud se někdo proti rozhodnutí o nepřijetí odvolal. Hlásila jsem dceru do školky, kam před tím chodil syn, ředitelka nás znala dlouho dobu, ale netroufla si dceru přijmout, protože jakékoliv přeskočení pořadí podle věku by pak při kontrole neobhájila, neb by to vzbudilo podezření ohledně úplatků.
    Jestli máš pochybnosti, tak to řeš s MÚ. Ale zrovna teda fňukat, že Ti dítě neveznou do školky, která se Ti u zápisu vlastně ani nelíbila, když je přitom prakticky jisté, že vás vezmou jinde, protože v téhle městské části se momentálně dostanou všechny čerstvě tříleté děti? To mi v kontextu toho, že některým ostatním rodičům tady vezmou dítě do školky opravdu až na ten poslední předškolní rok, přijde trochu přes čáru.

Pokud jde o občanky, tak tam se ty zapisované/zapisovatelné údaje v průběhu let mění a je na to i nějaká unijní legislativa (vím, že třeba Řekové se bouřili, že jim zlá ošklivá EU z občanek chce vypustit údaj o vyznání). Třeba časem tlak praxe dojde k tomu, že by bylo dobré uvádět tam u nezletilých dětí rodiče a u rodičů nezletilé děti.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    EDERA: O knize přijatých jsem také nevěděl, až když jsem ji viděl na vlastní oči. Nemohou to vědět při normálním průběhu, ale pokud jim tam někdo přinesl několik obálek za každé dítě jednu, tak už to asi vědět budou. Ta pravá stránka o přesunu dětí do sdružené školky byla o dost delší než levá stránka přijatých dětí - bohužel vyfotit to nešlo .). (ostatně nepřihlašuji dítě každý den tak nevím jak má vypadat normální proces, tak jsem se ptal jestli je to normální a na zážitky jiných.)

A máš pravdu, že asi není o co stát.

EDERA: Tady jsem se úplně nepochopili, aby dítě mělo svojí občanku k tomu je dost dobrých důvodů. Spíše jsem se ptal proč rodiče stále nemají uvedeno v občance, své děti i přes to, že děti mají občanku svou.
    EDERA
    EDERA --- ---
    TORUVIEL: Stejně jako by se dalo využít pro to, aby se do OP rodičů daly zase naopak zapsat děti. Leč současná právní úprava to neumožňuje, takže je třeba podle toho žít.
    Jsem se teda teď schválně koukala a je fakt, že ne všechny školky mají na svých stránkách přehledně napsané, co všechno je třeba k zápisu přinést. Někde ten rodný list zmiňují výslovně, takže to se potom nedivím, že ho doopravdy chtěli.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    EDERA: To je asi možné, ale dalo by se to místo třeba využít právě pro to, aby se tam napsali rodiče.
    EDERA
    EDERA --- ---
    DELVIT: K tomu, že dítě musí mít svůj vlastní cestovní doklad s fotkou je celkem dost dobrých důvodů. A když to vezmete kolem a kolem, tak v cestovním pase vystaveném dítěti taky údaje o rodičích nejsou.

TORUVIEL: Moje dcera tam údaj o rodinném stavu nemá. Ten je fakultativní a já jsem si nepřála, aby ho tam měla.:-) Sama ho ve své OP nemám taky.
    EDERA
    EDERA --- ---
    DELVIT: No, stejně tomu úplně nerozumím. Zápis na Praze 3 proběhl včera a předevčírem, takže naprosto ještě nemůže být jasno, které děti byly přijaty a které ne. Absolvovala jsem zápis do školek na Praze 3 třikrát, o "knize přijatých" jsem v životě neslyšela. Na Praze 3 se striktně podle věku přijímalo ještě dávno před výrokem ombudsmana. A dokud nebudou mít sesbírané všechny přihlášky, tak prostě nevědí, kudy ta dělicí čára vede. Vědí nějakou pravděpodobnost, ale nic víc.
    Ostatně - jestli (jak říkáš DELVIT) se tam dítěti při zápisu nevěnovali, přestože v ostatních školkách na obvodě to zvykem je, tak možná není až tak o co stát, aby vás vzali zrovna do téhle, ne?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TORUVIEL: jo to jsme si se ženou říkali také. Je k tomu nějaký úžasný důvod z EU?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    DELVIT: Nojo vlastně... To mi btw taky přijde na hlavu, dítě sice teď musí mít vlastní občanku na to cestování, ale kdo jsou jeho rodičové, to se dle ní nezjistí. Hlavně že tam naše dcera má "stav: svobodná"... :-)) Ano, pravda, ještě jsme ji neprovdali...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TORUVIEL: no to bylo právě kvůli ověření, že malá je moje, protože se to do nových občanek nepíše.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    DELVIT: Tak občanka by měla stačit, vzhledem k tomu, že i k jejímu vydání člověk předkládá ten rodný list...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TRISSIE: dítěte. Potřebovali jsme ji na dovolenou a ostatně i na Slovensko.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DELVIT: svoji nebo dítěte?
    moje dítě třeba občanku ještě nemá, nepotřebovali jsme ji. A v mojí občance zapsané být nemůže, to už jsme nestihli.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam