• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MARKYSHA: slovní fotbal zvládl Maty az, co nastoupil do školy..a to nám zase říkali,ať dame odklad (je červencový) .. chodi ale do logopedicke ZŠ tak nebylo třeba. V dnešní době je spíše "pruser" odklady, protoze pak mají deti v 1.tride bezne 8let.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MARKYSHA: Tuhle hru K1 dávala až před prázdninama, po nichž měla nastoupit do školy. Nenech se tím rozhodit. Uvidíš, jakej bude za půl roku.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    RYBKA: tak do ppp se chystám příští rok každopádně, jestli má cenu s tou jeho vadou řečí vůbec chodit k zápisu a jestli je lepší ta přípravná třída nebo nechat ve školce. Dneska jsme zkoušeli hrát hru, jestli zvládne podle písmene říct slovo, na které začíná a bída.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MARKYSHA: Když si nebudeš jistá, poraď se s učitelkama ve školce (aspoň ty naše jsou docela schopné to zhodnotit) a zajdi s ním do ppp, jak se bude zdát jim. Navíc sama víš, jakej jsou schopni za rok udělat ohromnej skok, nemá cenu to nějak vážně řešit teď, když za 3 měsíce to může být celé úplně jinak.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    MARKYSHA: co blázníš, to moje dítě není normální, ne tvoje :) mám vzorek, nezapomeň. Nejstarší byla zcela standardní, písmenka teda v šesti trochu uměla, ale číst a psát se učila normálně až ve škole, počítat taky. No a nejmenší zatím ani nemluví. V klidu :)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Ty jo, mám ho do toho teda nutit, aby v tý třídě všech čtoucích a píšících dětí nebyl za hlupáka? Ach jo.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KAIRRA: hm, tak náš Toník na to silně peče, ale stejně ho mám v úmyslu dát do té přípravné třídy, protože je to takový přechod, než předškoláci ve školce a navíc je tam logopedka. Silnou inteligenci vykazuje, ale napočítá s bídou do deseti, o písmenkách moc nevím a hlavně o to nemá zájem. Přitom si zapmatoval značku našeho auta a sám přišel na to, že ho takhle vždycky pozná, že se tím auta rozlišují, pamatuje si nazpamět několik knížky, básničky, písničky. Tak fakt nevím, jaký bude ve škole, jestli všechny ty vaše děti dožene nebo nebude studijní typ, uvidíme. Teď jste mi zas šláply do úsměvu se přiznám, že by další moje selhání?
    EDERA
    EDERA --- ---
    Taky jsem to zvažovala. Blondýna je narozená v září, v pěti letech četla i psala, navíc byla docela velká a sociálně tak na úrovni třeťáka. Nakonec teda všechno tohle rozhodování smetla smrt jejího otce. Ten rok klidu navíc jsme potřebovali všichni. Zpětně si říkám, že dobře tak - nakonec se ukázalo, že dítě je dyslektik. Což sice dobře poměrně dobře kompenzuje pracovitostí, ale bez toho roku by to tak dobře určitě nešlo.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    naše prostřední je takhle napřed - ve čtyřech a půl letech čte (začíná teď i malá písmena), zkouší psát ("autbs"), sčítá a odčítá, .. a zároveň je hrozně dětská, sociálně fakt školkáček a navíc narozená v listopadu.. Dřív ji určitě dávat nebudu, myslím že podnětů dostane dost i mimo školu a jestli půjde tam co její starší sestra, tak tam umí dítě zaúkolovat podle reálných schopností takže ideál.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    TORUVIEL: i když to je taky fakt, napočítá asi do sto, chce, abych mu diktovala písmenka.. kdoví, jak to bude vypadat za dva roky, aby tam pak nezlobil..ale snad ne, když se do tý doby vyběhá a vyřádí ještě trošku..
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TORUVIEL: tak to mi přijde divné i u Barta, kterému teď bylo pět :-)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ANNAWA: Ale teda když si uvědomím, že by měla vlastně za rok touhle dobou už být ready na školu... Ale to je spíš můj problém, nějak to rychle uteklo :-) Ona je poměrně vyspělá, intelektuálně, fyzicky... Nevim... Ale pro jistotu začnu zjišťovat, jaké tu máme školy :-)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    mě to taky právě přijde, ať si ještě pohraje a proběhne se, dokaď může... i když na vejšku je velkej dost :) ale říkám si proč mu krátit dětství.

Díky všem!

ad to rozdělení... jako asi to má nějakej důvod, dobrá, ale překvapilo mě, že se to dovídám z papíru..
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    EUCHENIE: zvažovali jsme to, bylo nám to několikrát doporučeno...

než jsem pak zahlédla Eli mezi ostatními dětmi a došlo mi, že je o půl hlavy menší než děti v jejím věku, natož co potom ty sedmileté

nešli jsme do toho
    a zpětně jsme za to rádi - člověk má tendenci si děti idealizovat - Eli je moc chytrá holčička, ale když to porovnáme, ten šestý sedmý rok byl přelomový v tom vnitřním dozrání, schopnosti ustát i stres, ve zpracování své citlivosti, samostatnosti...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EUCHENIE:
    TORUVIEL: u kluka v takovém termínu bych o tom neuvažovala (ale taky neuvažuju o odkladu pro syna, který je v červnu), u dcery možná jednou budu. Je v září stejně jako já a u sebe to, že jsem nešla o rok dřív, považuju za chybu.
    SARGO
    SARGO --- ---
    Příprava na školu... přišlo mi, že ve školce toho po nich chtěli daleko víc než v první třídě :-D
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    EUCHENIE: Ještě nevím, Báře bude 5 teď v říjnu,...budu to ještě zvažovat, ten předčasný nástup do školy, nemám v tom ještě jasno.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    EUCHENIE: Jestli ty předškoláky nedělí třeba nějak podle "stupně způsobilosti", že s jednou třídou se bude víc pracovat a s druhou není tolik potřeba. Od nás taky z jedné třídy jdou děti do dvou různých předškolních, přece jen v tom posledním ročníku je už fakt potřeba je připravit na školu a ne hledět primárně na to, kdo s kým peče :o)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    EUCHENIE: A nechceš se zkusit zeptat, jestli by ho ještě nemohli přešoupnout ke kamarádovi?
    EUCHENIE: My o tom předčasném nástupu uvažujem, K2 je v půlce září, je tažená starší ségrou, mohla by to dát, uvidíme, jestli se nějak nezasekne ve vývoji. Nechám si určitě poradit od učitelek ve školce, a stejně je k tomu potřeba mít vyjádření z PPP, takže si nechám poradit i tam.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    jo a říjnu mu bude pět, takže je dva roky předškolní.. ale prej je hodně malejch dětí, který dali do naší třídy, proto prej ty přesuny.. přitom tam i je předškolní třída, co maj svůj vchod atp.

Což mi připomnělo, plánujete dát dítě někdo do školy „o rok" dřív? Jakože nastoupí a do měsíce mu bude 6? Já o tom neuvažovala, ale pár lidí se mě na to teď ptalo...
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Tak jsem se z nástěnky v šatně dověděla, že od příštího roku je syn v jiný třídě, maj to nadepsaný jako předškolní děti. Jedný paní rozdělili bráchy do dvou tříd, ale aspoň ji k tomu něco řekli... Já mám Teouška s jedním tím bráchou, s tím se baví, s jedním klukem, s kterým se baví někdy, nejlepší kamarád a idol a ještě kamarádka jsou ve třídě vedle.
    Já vím, asi si to beru víc, než syn :) A stejně se nejspíš na jaře přestěhujem, ale docela jsem koukala, že Teo a Sašík jsou kamarádi do deště věděj a šup, každej jinam...
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    ANNAWA: Dobrý kafe? Ale to je potřeba přes někoho zjistit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam