• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    KATIA
    KATIA --- ---
    Předškoláci „dálkaři“ dělají vrásky ředitelům. Nedomyšlené, shodují se - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...olaku-individualni-vzdelavani-1dc-/domaci.aspx?c=A170518_112353_domaci_mav
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANNAWA: Já si myslím, že v žádné normální školce nebudou dělat potíže někomu, kdo evidentně docházku nebojkotuje.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TAPINA: pokud by to někdo řešil, už by sociálka musela sedět u nás v kuchyni. Myslím, že i školky to chápou tak, že až od září a já to tak tedy chápu taky.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MONI: To ano, ale dětí, kteřé už do školky nastoupily a jsou letos v předškolním ročníku, se od pololetí týká, že už chodí povinně.
    MONI
    MONI --- ---
    TAPINA: "S účinností od 1. ledna 2017 je stanoveno dětem, které dosáhnou pěti let do měsíce září, nastoupit v následujícím školním roce k povinnému předškolnímu vzdělávání"
    GIO
    GIO --- ---
    tak asi zalezi na konkretnim osazenstvu skolky, nas opravdu nikdo v tomto ohledu nebuzeruje.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ELIS: Povinná docházka platí už letos od 1. ledna.
    ELIS
    ELIS --- ---
    GIO: Týká se to predškoláků až od příštího roku.
    GIO
    GIO --- ---
    ELIS: fakt?? nas ve skolce o tomto nikdo neinformoval.kluk byl za tento skolni rok xkrat u babicek klidne na tyden i dva a nikdo nam nic nerekl.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    GREVE: na praze pět taky máme spádovou oblast školek
    GREVE
    GREVE --- ---
    MONI: Na Praze 10 je ovšem situace dost jiná - každá školka má teď nově spádovou oblast velmi malou (několik ulic) a je to obrovský problém. Žádná ředitelka netuší, kolik jí vlastně do nového ročníku reálně přijde dětí, protože do těch spádových školek většina lidí nechce, do jiných je ale zase pravděpodobně nepřijmou, takže jsou všichni ve stresu a nikdo neví, co má dělat.
    Nevím, který idiot na Praze 10 takhle rozhodl, ale je to katastrofa.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MONI: no, on je problém vesnických škol a školek spíš to, že zatímco "spádová oblast Praha 8" to jedno potřebné místo v obvodu vyšaší poměrně jednoduše, tak když na té vesnici je škola a školka jedna, tak se to místo hledá poněkud hůř.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MONI: Jenže ve chvíli, kdy je ta docházka povinná, je ředitelka zas povinná vzít spádové dítě i během roku, případně mu zajistit místo jinde... Aspoň takhle to funguje ve škole a obávám se, že pro školky to platí taky, protože naše ředitelka to aktuálně taky řeší...
    MONI
    MONI --- ---
    TRISSIE: já myslím, že když nepřišli k zápisu, tak už mají smůlu, ředitelka přijme jiné děti a kapacitu naplní. Další může vzít jedině na výjimku od zřizovatele (např. když se přistěhuje někdo nový, podobně jako při přestupu na jinou ZŠ).
    Tohle je problém vesnických školek, kde se zná každý s každým, v Praze by to nikdo neřešil. U nás je spádová oblast celá Praha 8 a dítě může jít do kterékoliv z cca 20 školek.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: to mě už přesně taky napadlo. Vůbec mi ta povinná školka připadá jako čím dál větší blbost :(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak včera jsem mluvila s ředitelkou naší školky a ta si stěžovala ještě na jiný problém související s povinnou docházkou předškoláků - a to co s dětmi, které mají trvalý pobyt ve spádové oblasti, jsou předškoláci, ale rodiče s nimi k zápisu nepřišli?
    Ministerstvo mlčí, a ona neví, jestli jim teda má nebo nemá držet místo, kontaktovat je prakticky není jak (protože část z nich tu sice má trvalý pobyt, ale reálně už tu nebydlí), jestli se na ně vykašlat rovnou, ale co když se probudí v červnu a budou se dožadovat toho, aby jim umožnila plnit zákonnou povinnost navštěvovat školku? A kdo je vůbec má nahánět a kontrolovat, jestli tu zákonnou povinnost plní nebo ne?

fakt jí to nezávidím... a taky je mi líto těch asi pěti maminek, jejichž děti kvůli téhle administrativní píčovině teď do školky přijaté nebudou, protože u nás je vždycky solidní převis.
    nás se to netýká, jak je holkám čtyři a půl, tak prý přijaté budou určitě, ale ty hraniční jsou v háji, teda samozřejmě pokud pak děti v září nenastoupí, tak dojde řada na ty první pod čarou, ale jako... až do půlky září nevědět, jestli dítě přijaté mám nebo ne, to je na hovno (been there, done that jako druzí pod čarou s Pavlem, nastupoval ve čtyřech letech k 15. září).
    HANUMA
    HANUMA --- ---
    EUCHENIE: diky za info. zkusim se tedy u nas taky optat. moc rada bych vyuzila prilezitosti a mela syna patky doma. pripadneho prezkouseni se nebojim, to bychom myslim bez problemu zvladli. klidne v soucinnosti se skolkou muzu se synem vypracovat promeskany pracovni list nebo jinou cinnost predskolaku. snad tudy povede cesta...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    RYBKA: synův gympl (a je na nižším gymplu, čili povinná školní docházka) má pro přezkoušení hranici 15 % - měnili jsme kvůli tomu kožní, protože do Motola se dá s bradavicí chodit jen v úterý od dvou do tří, chodí se co tři týdny a jeden předmět má syn jenom v to úterý odpoledne - to by hned byla absence 33 %, a to ještě nebyl nemocnej...
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MONI: Ve škole, kam chodí dcera, mají pravidlo, že když dítě zamešká víc než 50 % výuky v určitém předmětu, musí absolvovat komisionální přezkoušení. Ale asi to má každá škola nastavené jinak... Ve škole, kde pracuju, žádné takové pravidlo není. Když je někdo dlouho nemocný, postupuje se individuálně.
    MONI
    MONI --- ---
    EUCHENIE: ale kolik je "moc často"? Pod tím si každý představí něco jiného...

Co jsem tak četla diskuse, když ten návrh byl schválen, tak pro předškoláky by měl platit stejný režim jako pro školáky, tj. absence se bude muset omlouvat písemně a učitelky ji budou muset evidovat. Nikde se mi ale nepodařilo dohledat, kde je ta hranice problémové absence. Říká se, že při absenci vyšší než 50% za pololetí již nejde o denní docházku a škola by s takovým žákem mohla mít problém, ale když jsem se teď dívala do školních řádů pár základek, tak tam taková hranice explicitně uvedená není.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam