• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    NIXMA: syn chodil do smíšené třídy a tam to podle mě spíš neměli vyřešené..jak u vás - děti musely ležet, pokud měla učitelka náladu,tak po jednom se mohli převléct a potichu si hrát, protože místnost nebyla nijak rozdělena na spaní a hraní.. taky mi paní učitelka tvrdila, že většina dětí usne..no moje ne.
    Přitom kdyby spojili třídy a předškoláky daly do jedné, bylo by líp..
    Byla jsem ráda, že synovi nedali odklad (je červencový) a nemusel tam být další rok, protože bych zvažovala změnu školky.

Dcera chodí do školky se třídami podle věku,tak uvidíme jak to bude mít.. ale už taky narážím na "problémy" které ve smíšené třídě nebyly problém,.. hlášky typu "to mají až předškoláci" apod

Jsem zvědavá na srovnání,ale asi milejší jsou mi smíšené třídy.. jen dotáhnout ty předškoláky.
    NIXMA
    NIXMA --- ---
    s cim sem ale jdu, skolka nova, zadna velka hitparada. jak to maji/meli prosim vasi predskolaci se spanim resp. s nucenim v klidu lezet a neopustit luzko i po docteni pohadek? toto z predchozi instituce nezname (tam meli naopak misto spani predskolni pripravu) a vyplouvaji moje skolkova traumata ;) ve tride plne predskolaku jich pry cca 1/2 usne, coz je pro me prekvapive, ale ok, a ti ostatni si nesmi vzit ani knizku treba :( nezpochybnuju potrebu spavych, ale trapi me ten zbytek.
    NIXMA
    NIXMA --- ---
    koukam, ze jsme meli skvelou skolku, bez naroku na adaptaci. prvni den byl po o a od dalsiho spal, sam to tak chtel. trida vekove smisena, takze mozna o to jednodussi. ucitelka na me teda zkusila, ze bych mohla v patek vyzvedavat po o, ze je maly a bude rad se mnou aspon jedno odpoledne ;) tak jsem rekla, ze jiste, ze po o ve ctvrtek mam planovany kvuli plavani :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    U nás se první roky do sešitu psalo, kdo jde po obědě, což mě až tak netrápilo, protože se nás to týkalo výjimečně, a předškoláci si dávali sami magnetky.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: v mém okolí mají rodiny buď funkční a ochotné babičky nebo má aspoň jeden z rodičů (obvykle matka, ale ne vždy) natolik flexibilní pracovní úvazek, že prostě děti může odpoledne plně nebo částečně obhospodařit a zajištění prázdnin pak taky není taková bojovka. Ale když není ani jedno, tak je to mazec. Zažila jsem si to dva roky hned po mateřské a nic moc. Smekám před rodiči, kteří to dávají.

ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    U syna ve školce si děti dávali značku/magnetku sami ve třídě, že budou spát,já v šatně max napsala do připravené tabulky, když by šel po O.
    U dcery hlásím každé ráno, že bude spát a učitelka si jde udělat poznámku, což mi přijde dost opruz pro všechny strany.
    S chozením domů po O v ani jedné školce nenutili..
    PETATA
    PETATA --- ---
    u nas kazdy den rano nahlasujeme, zda jde po spa nebo po obede
    v 8:30 obchazi kucharka tridy a sbira prave tyto papiry kvuli jidlu

a mimochodem.. u nas ve skolce je take jedna vyhlasema ucitelka.. kdyz ji mela dcera, naucila nas, ze v patek chodi deti poo a nejede pres to vlak
    o rok pozdeji jinou maminku nutila, aby si dite poo brala po cely rok, protoze je ve skolce prvni rok
    strasne praktiky!
    nastesti je to jedina dura ze 12, jinak jsou ostatni moc fajn
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    IKARIE: U nás taky tak. Odpoledne a prázdniny flexibilní, ale všechny večery včetně víkendových trávím u kompu a jsem totálně nevrlá, když děti do půl devátý neusnou. Najela jsem na tenhle režim, když byli kluci mimina a zaměstnavatel mi umožnil pracovat hodně z domu, a zůstalo mi to i teď, když jsou už v první třídě. Postupně bych to chtěla překlopit zase zpátky na 8 hodin v kanclu s možností večerní kultury a společenského života, ale nevím, kdy se mi to podaří úplně.
    MONI
    MONI --- ---
    VENIKA: ta tabulka je hlavně pro hospodářky - berou si ji s sebou když připravují postele a taky v kuchyni podle ní chystají zabalené odpolední svačiny pro děti s sebou domů.
    ANNAWA: dítě si to ráno při příchodu označovalo samo, byly to magnety :-)
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    EDERA: jsou to ucitelky
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: tvl.

VENIKA: to bych nezvládla označovat ani smykem.
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    VENIKA: no jasny, ja jsem jen chtela rict, ze proste treba ty odpoledne spolu jsou vykoupeny nakyma kompromisama. takze sice mam v tomhle pracovne kliku a vim, neni to standard, ale zas proste nemam nikdy takovou tu cistou hlavu, ze padla a nemusim se stresovat.
    nicmene ja budu teda urcite i vzhledem k mladsi ani ne pulrocni myslim jeste pak dlasi 2-3 roky taky na part time, takze to snad nejak pujde.
    EDERA
    EDERA --- ---
    VENIKA: Já jsem dodnes přesvědčena, že ostatní matky ovládají nějaké časo-obracecí kouzlo, s kterým mě zapomněly seznámit. A pak mají ještě nějaké speciální kouzlo na prázdniny, takže je vůbec nestresuje, kam děti na těch devět týdnů dají, ani kde na to vezmou (zatímco já neschopná objevila tak maximálně soukromou školku za 10-12 tisíc/měsíc, resp. příměsťáky za tisícovku až tři za týden).
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    IKARIE: ja jsem si nad tim ted zapremyslela a zazpytovala, ze tu pisu trochu jako bitch. Protoze ja mam taky flexibilni praci. Snazim se drzet nejakej rozvrh, prave proto abych nad tim nesedela po nocich, vikendy jsou pro me uplne svaty, a ve dnech, kdy pracuju, se mi hodi fakt pracovat aspon do ctyr, peti. Ale pak jsou dny, kdy nemusim pracovat vubec, a to planuju, ze syn do skolky nepujde. A prechod na fulltime nechci, protoze mi prave vyhovuje travit spolu vic casu. Jen ve svym okoli nikoho takovyho neznam (flexibilni uvazky), tak mi to neprislo jako standard.

TAPINA: ja u nas babicky prave moc nepotkavam. A i ze svyho okoli vim, ze babicka duchodkyne je jeste relativne vzacna, spousta jich jeste pracuje. Ale jasne, hlidaci/vyzvedavaci babicka je poklad.
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    ja jsem fakt vdecna, ze mi zamestnavatel umoznuje si tu praci rozlozit flexibilne, taky syna vyzvedavam po obede pred spanim - ted teda nic nedelam, ale loni kdyz jsem jestepracovala, tak vypravoval a odvadel tatinek a ja uz hodinu busila (z domu) do kompu. az bude syn ve velky skolce a ja zas nejak zpatky v praci, taky ho budu chtit vyzvedavat uz po spani, nicmene samozrejme je to vykoupeny castyma vecerama nad praci a dodelavkama o vikendu :/
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SAAYURI: u nás třeba odváděl tatínek, zatímco já už jsem byla přes hodinu v práci.
    fuj, to bylo hrozný období, já jsem založením sova...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VENIKA: Často vyzvedávají babičky, když jsem někdy šla pro dítě po obědě, tak jsem tam byla obvykle o generaci nejmladší.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    VENIKA: No to mi jako hlava nebere, kor tady v Praze, co ty matky dělaj za práce, nebo jestli maj všechny už druhý děti (což teda tak jakože nevypadá, když je vyzvedávaj), a jen já a moje kamarádka K. jsme ujetý na to, že chodíme normálně do práce..
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    VENIKA: ano, u holek ve školce to taky bylo tak, minimálně půlka dětí šla domů poo a většina z toho zbytku hned po spaní. do pěti, kdy zavírali, tam zůstávalo jedno, dvě děti....
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    SAAYURI: S tim oznacovanim spani to u nas maji tak, ze kdyz rano prijdou do tridy, ne/povesi svoji znacku na takovou tabulku, cimz se znaci jestli tam ne/spi. Ale to jsem myslela, ze je spis pro deti, rodice stejne pisou do sesitku v satne, ze pripadne vyzvedavaji driv.

Muj hlavni poznatek z noveho zarizenu je zatim ten, ze je MNOHO deti, ktere opravdu chodi po obede domu, a pokud uz tam nahodou spi, tak je rodice vyzvedavaji ve tri, max v v pul ctvrte (vetsina deti chodi rano po osme, ne na sest)
    Ja fakt nechapu, jak ty lidi pracujou. Nebo jestli tu vetsinu pokryvaji matky, co jsou s druhym ditetem doma.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam