• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    MONI: Potvrzuji, dceru, co má narozeniny na začátku září nejprve nevzali a pak mi v červnu ředitelka volala, že místo je.
    MONI
    MONI --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: to kolikátý je dnes není podstatné... Jde také o to, zda všechny ty přijaté děti před ním nakonec nastoupí zrovna na vaši školku. Rodiče mohou dávat víc přihlášek, takže ty starší děti se dostanou třeba do 3 školek, ale 2 musí pustit a čára se posune. Ředitelky školek to intenzivně řeší a běžně se stává, že ještě v září volají šťastným rodičům, že mají místo :-) Jak píše Katia, rozhodně trvej na setrvání v pořadníku a případném náhradním místě v jiné školce...
    KATIA
    KATIA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Tak to je asi na tvém rozhodnutí, pochopitelně těžko mohou garantovat místo v konkrétní školce, ale měli by mít ve spádovém území dost kapacit. u nás je to třeba celé město, takže pochopitelně může někdo narazit, že místo dají na druhé straně, kde je zrovna méně dětí... ale zas občas se to klidně hodí, je to třeba blíž k babičce nebo tak něco.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    KATIA: ted jsem koukala na jakdoskolky.cz a je 34 pod čarou. Prostě příští rok už snad bude větší šance :D Já jinou státní školku nechci. :/ A soukromá uvidíme, díky za odkaz.
    KATIA
    KATIA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: 3-leté dítě má na místo nárok, tak ať ti navrhnou řešení. může být nevyhovující (třeba moc vzdálená školka) a nebo vyhovující... ale oni porušují svoje povinnosti, pokud 3-letemu dítěti místo nezajistí.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    KATIA: a to má myslíš smysl?
    KATIA
    KATIA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: odvolat se, rozhodně trvej na tom, že ti mají nabídnout nějaké řešení.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Tak brali do "naší" školky 38 děti, z toho bylo 25 předškoláku. Syn se nedostal, v září mu bude 3,5 roku. Za chvíli se mi má narodit mimino a říkala jsem si že by bylo fakt super, kdybych měla konečně aspoň trošičku volno, kdyt jsme bez hlídání.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: a pak takový to, když máš dítě zářijový a prostě ho v těch skoro třech nevzali, protože nemuseli ;-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KATIA: ozvala, i jsem se s nima hádala, ale bylo mi to houby platný :-)
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: Tak já myslím, že hlavní je, že ses ozvala a nenechala to úplně být (byť pro tebe to v tu chvíli k ničemu nevedlo..).
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KATIA: ale tak samozřejmě, já tohle všechno chápu, nicméně je fakt, že ve chvíli, když máš doma předškoláka, kterého potřebuješ někam umístit a ve finále stejně víš, že za rok ho do školy vzít prostě musí....hm, já prostě nemám na to, abych vedla zbytečné boje. V naší obci nakonec školku otevřeli (ne tedy mojí zásluhou), ale v té době já už měla obě děti ve škole, takže je mi tak trochu na nic.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: jak které obce, ne každý se chce zbavit odpovědnosti. ale pokud to rodiče nechají být, tak obce v klidu mohou žít s tím, že to přece nikomu nevadí a že rodiče jsou radši, když jsou do školky starší děti a tak...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KATIA: bylo to v době, kdy měla obec povinnost zajistit školku pro předškoláka, pokud to rodič chtěl....chtěla jsem jen říct, že pokud obec chce, tak tě stejně vynese v zubech a nenaděláš nic, i když na to máš nárok. jako jasně, můžeš se s nima roky hádat nebo soudit, ale to ti je celkem na nic. to ti dítě dřív nastoupí do školy a oni na to přesně hrajou :(
    KATIA
    KATIA --- ---
    IKARIE: jenže ty dvouleté mezitím zrušili :-(
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    KATIA: Tady to je tak jednoduse shrnute.

Změny v předškolním vzdělávání – povinný rok předškolního vzdělávání i vzdělávání dvouletých dětí | ČOSIV
    https://cosiv.cz/...nim-vzdelavani-povinny-rok-predskolniho-vzdelavani-i-vzdelavani-dvouletych-deti/

Cetla jsem o tom tuhle na blogu me byvale studentky / toho casu mamablogerky. Bydli nekde jizne od Prahy (Dobrichovice, Revnice, Lety tam nekde), 2018 mel nastupovat jeji trilety syn, nevzali ho, ona to nevzdala a obec mu zaridila misto v soukrome, nekde vedle ve vesnici. Obec doplacela rozdil skolkovneho.

KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: Tak to ale bylo ještě před tímhle zákonem, ne? já myslím, že teď mají spádovost a vůbec je to jinak tím, že je nyní povinnost do předškolního roku nastoupit/nebo oficiálně mít individuální vzdělávání.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KATIA: tak přesně tohle jsem udělala u předškoláka a na obci se mi v podstatě vysmáli - jsme jih Prahy a řekli mi, že pokud na tom trvám, tak mi můžou někde (kdekoliv) v Praze sehnat místo, takže to taky může být v Letňanech nebo v Dejvicích.....vyjebali se mnou totálně.... a nenaděláš nic :-(
    KATIA
    KATIA --- ---
    TRISSIE: ja vím, že zrovna u vás starosta dělá, co může. jenže spousta rodičů prostě nemá na to platit soukromou školku a potřebují tu veřejnou a potřebují i podporu rodičů, co to zrovna platit můžou (nebo můžou být déle doma), aby když je na něco ze zákona nárok se vyžadovalo, že se ten nárok bude plnit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam