• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Tak u nas cela adaptace vypadala tak, ze po 30 minutach uz jsme tam byly jen 2 matky, ostatni v cudu a kdyz odesla predposledni, sla jsem teda taky. :) A prej tam dneska budou deti normalne az do obeda, pujdou i na zahradu, kdyz nebude prset. Tak asi v pohode. :)
    Kdyz jsem tam jeste byla, tak mel pouze jeden chlapecek zachvat, ale takovej, ze sly ucitelky volat mamince a to se snazily ho zabavit a zapojit do hry. Marne.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    TRISSIE: haters gonna hate:)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TEKKIT: buď někdo nemá rád tebe konkrétně, nebo ranní lidi :-)
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    TEKKIT: že mám minus za kazdy příspěvek? ok...ale za oteviracku skolky?:)))
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    MITHRILIEN: Mne zrovna to mereni teploty prijde trochu na nic. Kdyz uz je rodic tak mimo, ze chce dat dite s teplotou do skolky, tak mu imho na prichod soupne nejakej sirup. A zrovna u tech horecek pres den bych i cekala, ze to ucitelky resi. Ty zahleneny dusici se deti, u kterejch se tvari jakoby nic, me trapi vic.
    U nas ted musis kazdy ráno navic podepisovat, ze dite nevykazuje znamky infekcniho/respiracniho onemocneni. A nepousti nas ani do satny. Toho prvniho to bude organizacne hell.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Pak jsou ještě ve hře ty zvířecí, no. Kdo nemá školkové dítě, ten má u nás alespoň psa, včetně velkých měst :o)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: jak píše KATIA, Francie třeba to má hodně volné - když poslouchám svou francouzskou kamarádku, s čím normálně dává dítě do školky, tak mi vstávají vlasy hrůzou (jako, když problije noc, ale ráno už ne, tak prostě šupajdí - to mi prostě přijde blbé i vůči tomu dítěti, teplota je důvod zůstat doma až od 38+, kašel rýma libovolné barvy se neřeší) - a přesto tam covid jede dost zle :-(
    KATIA
    KATIA --- ---
    TAPINA: o tom jsem ještě nečetla, ale o teorii, ze covid mají mladší děti méně často a souvislosti s "rýmičkami" ano.
    ale jinak mám dojem, že země na západ od nás - fr, de, be - mají ještě volnější přístup, děti normálně chodí s kašlem, rýmou, nic se neřeší, a s covid mají taky problémy v dospělé populaci, takže předpoklad až poloviny imunních lidí se mi nezdá.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VENIKA: Nejsem si jistá, že je to až tak dobře. Existují teorie, že až polovina lidí je proti covid už předem imunní a že jsou to ti, kteří prodělávali tady ty neškodné rýmičkové koronaviry (plus možná i zvířecí). Takže jo, chodit s nemocnými děti do kolektivu se nemá, ale je úplně klidně možné že to, že se to u nás dělá nás momentálně zachraňuje před "italským scénářem".
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    U nás "adaptace" u staršího syna proběhla, ale z důvodu, že učitelka byla na celou třídu sama (syn nastupoval v únoru ve 2,5) a školka hledala novou učitelku, tak abych mu případně se pomohla zorientovat a určitě to pomohl tomu, že nebyl problém se sžít. Mladší dcera nastoupila bez adaptace ve 2 letech v říjnu a nedala to. Nechala jsem ji tam asi týden na dopo a stáhla jsem ji, že počkáme (celou dobu byla zaražena a jen koukala a to je/byla sluníčko, co od rána nezavře pusu) .. znovu začala v únoru, a už to proběhlo bez problémů (ujala se jí učitelka, a krásně ji pomohla vplout-škoda že to byla zastupující učitelka).
    Takže určitě záleží na učitelce, mi osobně zezacatku učitelka od dcery nesedla, až v dalším roce jsme vztah spravily a dceru má ráda, přistoupila i na "výmysly" ohledně jídla, aby dcera vůbec něco jedla . Ale je taková ta "raznejsi" učitelka a bohužel si nesedla s učitelkou v letošním roce, kterou dcera miluje, takže v dalším roce budou mit deti další novou učitelku. Syn měl starší paní učitelku a byla skvělá. I přesto, že syn poradne nemluvil do 4 let, tak spolu komunikovali a všechno vyřešili.
    MITHRILIEN
    MITHRILIEN --- ---
    VENIKA: To je fakt! Dneska psali v mailu z MŠ, že prosí rodiče o nošení roušek při příchodu a vyzvedávání dětí a že dětem budou v ranním filtru měřit teplotu.
    Jen by mě zajímalo, jakou hranici teploty nastaví - jestli fakt pošlou domů i děti s 37,1 nebo tam bude nějaká tolerance. Protože úplně vidím, jak budou rodiče protestovat, že lehce zvýšenou teplotu má dítě kvůli tomu jak pospíchali do školy nebo kvůli čepici/kapuci apod. (a bude to vlastně v řadě těch případů asi i pravda).
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    KATIA: presne. Citila jsem se fakt blbe a pritom nebyl vubec duvod, on byl v pohode.

MITHRILIEN: ad ta imunita, ony s tim mozna ta covid opatreni trochu zahybou. Protoze u nas se bezne stavalo, ze deti chodily se zelenou rymou nebo se skoro dusily kaslem. A ucitelky to nijak moc neresily. Ted s tim silentsvim, merenim teplot apod. bych cekala, ze by takovy deti mohly obracet rovnou ve dverich.
    KATIA
    KATIA --- ---
    VENIKA: aby se člověk ještě cejtil blbě, že teda jako pracuje ;-(
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    KATIA: Oni to maji postavene trochu na vydiraci notu ve smyslu, kdy jedina zminka o individualni domluve je, pokud diteti adaptaci poskytnout NEMUZES.
    Coz je samozrejme druha vec, urcite existujou rodice, kteri proste mesic vyzvedavat dite po obede nemuzou, to je proste hodne.
    MITHRILIEN
    MITHRILIEN --- ---
    VENIKA: Taky jsem to slyšela :) Naše dosavadní zkušenost je z předškolky (vlastně jen hlídací klub v rámci RK poblíž) - Robin tam šel v únoru, 2,5 roku, první týden třídenní dopolední docházky a přišla rýmička.. Nekomplikovaná, bílá, bez teplot, bez kašle, ale tak jsme svědomití a nechali ho týden doma. Další týden 3 dny docházka a zase to samý, takže radši doma. No a pak už přišel březen a šílenství s coronou, celej rodinnej klub zavřel a hotovo.
    Teď bude první měsíc/měsíce zase chodit jen na 3 dny dopoledne, naštěstí nás nic nenutí, abychom to museli brát hopem.
    Spíš jsem zvědavá, jestli si v kolektivu bude opět trénovat imunitu :) Dítě, který do tý doby mělo jednou rýmu a jednou horečku po očkování (a to s ním jsme pořád s jinýma dětma, vymetali jsme zvlášť v zimě předtím všechny herničky v Praze a okolí atd.). Mohla to být samozřejmě i náhoda, ale pochybuju.

VENIKA: Té povinnosti taky nerozumím, vždyť je snad samozřejmost řešit tyhle věci individuálně. Nebo by měla být.
    MONI
    MONI --- ---
    Školka tady u nás, která hodně vyžadovala tu klasickou adaptaci má teď na webu, že letos bude adaptace bez rodičů a ti ani nesmí čekat v šatně. Při předávání dětí mají mít rodiče roušky. Fakt bych chtěla vidět školku, která v dnešní době pustí rodiče do třídy i s mladším sourozencem...

VENIKA: Dcera to měla podobně, od 3 let v soukromé i se spaním, pak na prázdniny doma, na konci srpna byla v pohodě na příměšťáku do odpoledne, ve 3,5 nastoupila do obecní a tam učitelka očekávala nějakou adaptaci, ale měla smůlu, my jsme chodili do práce a babičky nefugovaly.
    KATIA
    KATIA --- ---
    VENIKA: tutově se někde na webu chlubí, jak mají individuální přístup ;-)

u nás teda ve školce tenkrát nastala divná situace, kdy říkali, že jako můžem nějak chodit s nima a tak a nakonec jsem tam byla jediná! a to ještě u dítěte, co už do školky chodilo, takže ten to taky zvládal poměrně dobře.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    Mne na adaptaci nasi skolky nejvic zral fakt, ze byla povinna. Syn uz mel vic nez rocni zkusenost ze soukrome skolky, mel zazity rytmus, vedel, ze se ve skolce spi. S novou skolkou nemel zadny problem, coz mi ucitelky kazdy den hlasily, syn opakovane rikal, ze tam chce spat, a i presto se nas snazily narvat do modelu “prvni tyden do desiti a pak cele zari domu po obede”. A ohanely se kouzelnym slovem “adaptace”, coz byl u nej fakt nesmysl.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    MITHRILIEN: Ze zkusenosti moji a hodne mych kamaradek ty prvni dny az takovy problem nebyvaji. Vetsina deti (jsou vyjimky, samozrejme) uz v tomhle veku vyhledava ostatni deti, skolka ma super program, je to vlastne nova neprozkoumana hernicka. Ale pak prijde faze, kdy si dite uvedomi, ze to neni jenom na par dnu, zabava na chvili, ale ze takhle to ted bude “naporad”. A tam pak prichazi ten ranni plac a sprajc, ze do skolky ne.
    MITHRILIEN
    MITHRILIEN --- ---
    ANNAWA: My se na to ptali ve školce, kam R. v úterý nastupuje, tam ředitelka rezolutně tvrdí, že pozdější nástup přináší spíš negativa. Nejen že vazby v kolektivu vznikají brzy a nové děti mají tendenci k sobě hned hledat cestu a semknout se ve společném údělu (zvlášť když jsou ve třídě v menšině, což bývají), ale i že první dny jsou oťukávací, kdy se všechno vysvětluje, opakuje, ukazuje.. prostě pozvolný nástup. O týden později už to může být pro ojedinělého nováčka komplikovanější.
    Taky že pokud už jsou ve třídě děti co pláčou první dny, tak potom trvá spíš několik týdnů než po ránu úplně přestanou, takže týdenní odklad tohle nevyřeší a na plačící spoluškolkáče může dítě s odkladem stejně narazit. Ona teda tvrdila, že u nich děti pláčou zcela výjimečně, že minulý rok si pamatuje jen jednu holčičku, tak nevím :) Je to vymazlená soukromá školka - první den tam budou mít balónkovou megashow, další den hasiče co budou ukazovat a půjčovat výstroj a vybavení, psy z canisterapie atd. O to bych syna ani nechtěla připravit :)
    Nepovinný adaptační režim tam mívají, ale teď ho kvůli viru nedoporučují.
    My na opožděném nástupu ani na adaptaci netrvali, takže za nás OK. Ale nutno říct, že synova sestřenice i bratranec měli asi dvoutýdenní adaptaci s mámou a nebyl problém, když pak máma jednou ráno odešla. Ty dva týdny na to trénovali, věděli o tom, zvykli si na prostředí a učitele.. takže takový systém určitě fungovat může.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam