• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    mi dneska přišlo z SVČ,kam chodí syn toto .. dokonce je tam,že dítě když 2x denně smrkne,neznamená,že nemůže do školky

SYREC
    SYREC --- ---
    KATIA: Díky za nasměrování (mohlo mě to napadnout :)). Pokud by někdo řešil něco obdobného, tak vysvětlení od MŠMT zde:

Dotazy k ochraně zdraví dítěte v mateřské škole, MŠMT ČR
    https://www.msmt.cz/...predskolni-vzdelavani/nejcastejsi-dotazy-k-predskolnimu-vzdelavani-3-dotazy-k

Nejdůležitější část je potom na konci textu:

Jak je uvedeno ve výše zmiňovaném stanovisku, lze neumožnit přítomnost dětí v mateřské škole, pouze pokud je skutečně ohrožena bezpečnost a ochrana zdraví ostatních dětí. Za takovéto ohrožení lze jistě považovat i vysokou míru nejistoty o zdravotním stavu dítěte. Nikoliv ale plošně – ve všech případech (kdy se dítě vrací třeba jen po krátké nemoci do mateřské školy), ale např. až v situaci, kdy bylo dítě dlouhodoběji nemocné, kdy prodělalo závažnější infekční onemocnění a jeví známky toho, že ještě není zdravé apod.

Podle našeho názoru tudíž není možné, aby školní řád stanovil nad rámec zákona takto širokou povinnost předkládat potvrzení o zdravotním stavu dítěte po každém onemocnění. Takovéto potvrzení lze – podle našeho názoru – vyžadovat pouze v odůvodněných případech.

Otázkou ovšem je, jak budou v současné situaci přistupovat k respiračním chorobám... zkrátka ještě uvidíme, jak pochodíme při návratu.
    KATIA
    KATIA --- ---
    SYREC: ja bych se obrátila na českou školní inspekci. případně se podívej, zda už to neřešilo nějak MŠMT.
    úplně logické TEĎ zahlcovat dr. vydáváním nesmyslným potvrzení.
    a jinak to nejsou školky státní, stát je nezřizuje, ale obecní. takže případně i oslovit zřizovatele a jak to tedy řešit.
    SYREC
    SYREC --- ---
    Zdravim, řešíme teď v naší (státní) školce skoro až neřešitelný problém :) Pravděpodobně v reakci na aktuální situaci vyžadují při návratu dítěte po nemoci potvrzení od doktora o tom, že je dítě zdravé a způsobilé pobytu v kolektivu. Když jsme to zmínili naší doktorce, tak nám řekla, že nám nic takového vystavovat nebude (není to její povinnost), protože si zkrátka nikdy nemůže být na 100% jistá, že to dítě za dva dny nebude mít zase něco jiného.

Setkali jste se s něčím podobným? Může školka vůbec něco takového požadovat?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MŠ a podpůrná opatření 3. stupně - to už je na asistenta pedagoga, nebo ještě ne?
    máme posudek platný do srpna 2022, zatím bez doporučení pro školské zařízení (po dohodě s PPP dítě pokračuje v soukromé mateřské školce právě kvůli tomu, že tam má menší kolektiv a větší podporu ze strany učitelek), ale od příštího roku už by měla jít do státní.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ZEMINO: prosimtě datem spotřeby (slovo datumem neexistuje a trhá uši/a oči // Pardon za OT
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KATIA: ja bych ale cekala, ze ve skolce se nesmi davat detem prosle potraviny. my s tim doma nemame problem, napr. tady mame instantni detskou kasi, ktera byla nekdy do cervence. :)
    ZEMINO: bylo to do rijna, to jsem koukala hned, co jsem videla, co z toho pani vyletelo.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    KATIA: zrovna včera dcera dostala kapsičku s datumem spotřeby 26.9.2020 .. asi fakt z posledních kusů, protože minulý týden donesla s datumem do listopadu.
    Ale třeba kapsičky dávají jen dětem po O,když mají jako včera domácího pribinacka.. A třeba dcera chodí jako jediná po O ze třídy.. tak se jim to může hromadit.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ZEMINO: u trvanlivých produktů je datum spotřeby obvykle daleko před datumem, kdy lze naprosto bezpečně konzumovat. záleží co jim dávají, ale u nějakých sušenek to fakt není třeba řešit.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    POZITRON: takové placky dostává dcera taky ve školce, tak mám aspoň svačinu do práce :) teď je dobré asi občas kouknout na dátum spotřeby, bo korona.. V červnu dostávala dcera balíčky s datumem tak akorát..
    A pamatuju u kluka v zš dostávali odměny, které já pak házela do koše, protože byly prošlé.. Učitelka se vyjádřila po upozornění akorát, že oni to dostávají jako sponzorský dar a synovi už nic nedala ;)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PISISKVOR: tahle skolka prave hned za domem je. vyberu nelituju, vubec ne, syn je tam nadsenej a ma ve tride 2 deti z naseho domu, to je super. kdyby si sedly, muzou se navstevovat. asi u nas, my mame o jednu mistnost vic nez ty 2 rodiny, aspon bych mela duvod uklizet. :)
    s tim jidlem, vcera deti dostaly na doma sacek s takovymi nepecenymi placickami, susene ovoce a seminka, zadny pridany cukr, rikala jsem si super. jenze pak to jedna maminka v satne otevrela a sacek byl plny molu, takze trosicku hysterie. :) my s sacku nic nemeli a placicky byly skvely.
    KATIA
    KATIA --- ---
    SEVERINE: lesní školky teď obecně mají dost výhodu :-) abysme na ně rychle nepřešli všichni :-))
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    POZITRON: u nás - lmš - rodič (často s dítětem, kter slaví) dělá na oslavu narozenin ovocné špízy. zkusila bych se optat, jestli byste to mohli donést (třeba jen na půl špejle). a - třeba se nějaký další rodič nakazí :-)

KATIA: aha :-/ .. tak třeba někdo něco zdravýho dělá .. třeba sušené mango apod. tohle - https://veganobchod.cz/produkt/karamelky-veganske-kakao-bio-150-g-super-fudgio/ (maj další příchutě) - mi přijde jako dobre kompromis

KATIA: v lesních školkách můžou rodiče pobývat v pohodě- jsme venku ,-)
    KATIA
    KATIA --- ---
    naše adaptace v soukromé školce vypadá tak, že dítě jednou přijde s maminkou (odpoledne před zavíračkou), aby se seznámilo. pak se už předává v šatně (způsob a délka dle dohody, my preferujeme předat a jít) a chodí nejdřív na max půl hodiny a čas se postupně přidává, podle toho, jak to dítě zvládá. vyhodnotit si to musí každý podle sebe, mně to přijde jako přiměřené, vstup do školky je v každém případě pro to dítě zátěž, tohle mám za rozumný kompromis na obou stranách (školka je maličká, obzvláště nyní není moc žádoucí, aby tam rodiče vysedávali...).
    KAI
    KAI --- ---
    MADIETTA: ja se synem absolvovala neco, cemu by se dalo asi rict adaptace. Nastupoval mimo zacatek skolniho roku, takze jako jediny, a do soukrome mini skolicky, ne do velke statni. Byly mu cerstve 3 roky, je to skolka s takovym mirnym a laskavym pristupem, takze podporovali, abych tam s nim chvili zustavala, aby se rozkoukal, moc nestali o to, abych jim tam ve dverich nechala placici dite. A neberu to jako jejich nejakou lenost si s tim poradit sami, jako spis presvedceni, ze pro dite je to takto lepsi.
    Ja sama jsem skolkova ucitelka, pracovala jsem pouze v soukromych institucich, ve statni nikdy a tady z toho pristupu a presvedceni, jak je pro dite lepsi ho proste rychle vrazit do dveri a zmizet se mi jezi chlupy. Ano, jsou takove pripady a situace, kdy je lepsi udelat rychly rez, ale nepriklanim se k tomu, ze je to neco majoritne platneho, uplatnitelneho na vsecky deti a vsecky situace. Brrrr.
    Se synem jsem zustavala asi prvni 2-3 tydny, uz presne nevim, asi tu pulhodinku, nekdy mozna trochu dyl, chodi teda jen 3x tydne, ne denne. Zacinal tam se slovy "Ja se tady bojim" a ja jsem ucitelkam pomahala zjistovat, ceho se boji (velci kluci tam krici a behaji) a jak si s tim poradit (zacal taky behat). O par dni pozdeji pokracoval se slovy "Zustan tady se mnou", vetsinou jsem si s nim nehrala, ale jen jsem byla v mistnosti opodal a nechavala ucitelky, aby mu ukazaly, co tam muze delat. Ptala jsem se ho, jestli uz muzu jit a pomohlo, kdyz jsem nekdy treba spechala k lekari a on vedel, ze proste v dany cas musim odejit ne zpet domu (tehotna), ale k doktorce. Nakonec uz jsme se proste jen spolu podivali, ktere deti tam ten den jsou, protoze to se ukazalo pro nej stezejsi, vedet, jak se deti jmenuji a kdo tam zrovna je a po tech par tydnech (takze vlastne dnech, pri zkracene dochazce) uz me vubec neresil a sel rovnou za detma, tetama nebo nejakou aktivitou, protoze uz to tam proste znal a citil se tam v bezpeci. Jako opustit ho tam samotneho hned v pocatku v emocnim rozpolozeni "Ja se tady bojim", coz verim a ze zkusenosti vim, ze je rozpolozeni hodne novych malych deti, se mi fakt prici. Ano, ucitelky si s tim poradi a ten pocit bezpeci a znameho casem taky navodi, ale delej to ve 2 lidech u 10 deti zaroven. To dite v sobe ty pocity potlaci, schova si je napotom pro maminku, nejak ten den jakoze "zvladne" a pak jsou z toho presne ty pro maminku nepochopitelne hystericke scenecky hned pri vyzvednuti v satne, pripadne boleni briska pred snidani dalsi den nebo neochota nastoupit do auta.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Tak 17x to nebude, děti jsou nemocné,prázdniny atp. Každopádně rodičům to nevysvětlíš když vidím,co ji soused-kamarád ze školky. Brr!! Balíček bonparu tvrdých během hodiny, tak že je rozkouše..
    Dcera bude slavit 4.narozeniny příští týden a přeje si dát dětem lizatko bonbon a čokoládu - tak kupuju lizatka z hroznoveho cukru, mini sáček gumových bonbonu bez Ecek a teda kinder čokoladku .. dcera nejí žádné sladké pečivo, abych něco upekla, ovoce pouze ve formě přesnidavky,tak ji to splnim.. jinak sladké když dostanou, tak odevzdavaji a zapomínají :)
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    POZITRON: 17x do roka mne prave neprijde "jen" (chapu). me by to taky sralo, ale jak to resit, nevim. muzes to nadnest, ale tezko rict,zda to k necemu povede. jeden cas jsem zvazovala podobne ladenou skolku, u prilezitosti narozenin deti nosily chipsy, bonbony, fejkovou cokoladu atd. zname, co tam ma deti, to tez vadilo, dost to resila (svym 4letym detem dava prilezitostne par ctverecku vysoko% cokolady, jinak nic, a po zkusenosti ze skolky detatka samozrejme zacala ty bonbony po mamince dyndat).
    resila to s vedenim, jak se ukazalo, nebyla jedina. reditelka pak 2x poslala email vsem rodicum, at pri teto prilezitosti davaji detem zdrave veci, no a nezmenilo se vubec nic, deti dal nosi sracky. je to o tech rodicich, skolka s tim asi nic moc nenadela.
    ja tohle moji 4lete taky nedavam a toto by mi velmi vadilo, kdybych mela moznost vyberu a nehralo prim napr. to, ze skolka je hned za domem, byl by to pro me dost dealbreaker. ale co nadelas, imo je to nastaveni spolecnosti, ze sladkosti k detem patri. ale lidi by si mozna mohli uvedomit, ze davno pryc jsou doby, kdy dite v lepsim pripade dostalo 1x rocne cukrkandl a byl to pro nej svatek (moje babicka treba).
    jinak opravdova ironie je, ze dcera poprve ochutnala bonbony a lizatka od doktorky a od lekarnice:/
    DASIK
    DASIK --- ---
    POZITRON: Sla bych do neceho ovocneho ve forme “sladkosti” - toto se da sehnat na rohliku, driv jsem videla na feedo a mozna budou i jinde. Jeste delaji tlapky (Bear paws), to jsou jednotlive kouky ve tvaru stop zvirat ... a ruzne prichute nebo i ovoce+zelenina.
    Bear YOYO želé jahoda 5×20g - Online supermarket Rohlík.cz — nejrychlejší doručení ve městě
    https://www.rohlik.cz/1357853-bear-yoyo-zele-jahoda-5x20g

Pak jsou moc fajn tyhle zele bonbony (hvezdicky, kolecka, kravicky), ale to nevim, jestli sezenes v CR.
    Our Foods | Organix
    https://www.organix.com/our-foods/12-months/fruit-snacks
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    POZITRON: U nas ve školce byly nejprve povoleny domácí koláče, pak už jen ovoce, suché ovoce a zelenina a teď už jen ovoce a zelenina, protože rodiče nosili kandovany ananas.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam