• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Mě by zajímaly konkrétní zkušenosti rodičů, co adaptaci s dítětem ve školce absolvovali. Bylo to lepší? Usnadnilo to nástup dítěte do školky, nebo pak bylo stejně plakání, až se jednoho dne ukázalo, že máma už dneska nezůstane?
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    POZITRON: to já do toho nechci nějak vrtat, to vůbec...psal jsem spíše obecně.

Co bych řekl, že platí z pohledu rodiče:

nebýt od rána nervózní!:) - dítě to pozná a je taky nervozní, být pozitivní - těšíme se do školky protože je to tam super, vysvětlit že je to vlastně hernička, kde je zábava, hračky a kamarádi. Zdůraznit že SI HO POTOM VYZVEDNEŠ = nenecháváš ho tam. Hlavně nebýt sentimentální, prostě jasný postoj "tady zůstáváš na hlídání tečka" (emoce si nech až ven:)) - viděl jsem maminku co při loučení plakala omg

Učitelky ty už pak nic nevysvětlují - nejlepší je slovo maminka vůbec nevytahovat - ale snaží se odvést myšlenky (zabavit). V 99% případů pláče dítě maximálně 10 minut a pak si normálně začne hrát...a je hotovo

Nejhorší jsou právě maminky co to protahují, vrací se atd...Jen to zhoršují protože dítě pak má pocit že ten návrat si lze vybrečet
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TEKKIT: ja zkusim vyslat se synem manzela. je fakt, ze ucitelky by mely bejt zvykly a mely by umet to detem nejak vysvetlit. v ramci moznosti. :)
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    POZITRON: z toho duvodu neni spatne pro usnadneni adaptace, pokud maji rodice tu moznost, dat dite do skolky az o tyden ci dva pozdeji, kdy uz novacci prestanou plakat ...
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    jinak ještě k tématu adaptace...

My máme školku v práci přímo v baráku (soukromou předškolku). Můj arbeitplatz od nich dělí v podstatě jen spojovací dveře, takže můžu nabídnout i jiný pohled než jen jako rodič. A na základě tohoto mého cca sedmiletého výzkumu:) si dovoluji vyslovit závěr, že v naprosté většině případů platí "čím méně se v tom ten rodič angažuje, tím lépe"...

Ale nikomu to necpu, ani netvrdím že to 100% funguje na všechny děti (cca 1/50 opravdu vydrží plakat prakticky 8-12)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ANNAWA: to je super, ze tvoje deti nebrecely, na jinym serveru ale ucitelka v ms pise, ze prvni dny breci vetsina deti. takze ja mam obavy, jak to konkretne muj syn ponese, precijen bude poprve sam v cizim prostredi a je mozne, ze se mu to nebude libit. treba to bude v pohode, treba bude nadsen, ale to ted nemuzu vedet.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TEKKIT: my podobne, 6:30 az 8:30.
    ANNAWA: pisu pravdepodobne, nepisu 100%
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TEKKIT: pro mě byla ta půl devátá ideál, ráno se nějak vyhrabeme, v 7:15 odjíždí manžel a syn, pak jsem měla deset minut na vzpamatování, vzbudila dceru, pořešila něco do práce a v klidu jsme šly. Teď to bude jedna velká ranní jízda, po který mi hrábne.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    ANNAWA: my máme 6:30 - 8:15 to mi vyhovuje
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    POZITRON: tak ale dítě nakažené být nemusí, plus v sobě nemusí mít tolik viru, nakažený rodič znamená vyšší přímou expozici, víc lidí na malém prostoru atd., spousta proměnných.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    POZITRON: neříkám nic no:)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TEKKIT: zjevně to bude školku od školku jiný :-)

Mě naše školka zaskočila dobu příchodu z 8:30 na 8:00, to teda fakt nechci.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TEKKIT: pokud je nakazenej rodic, pravdepodobne je nakazeny i dite, takze tim, ze rodic hodi dite rychle pres plot a utece, se to fakt vyresi, lol. :)
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    ale každopádně klidně ať tam mají dekontaminační komoru, kde se každý ráno budu muset osprchovat desinfekcí - ale hlavně ať to zase nezavřou úplně jako na jaře (to by mi jeblo!):)
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    ANNAWA: no:) Já nechci působit jako kverulant. Těch "nařízení" je skoro na A4 a já to plně respektuju. Ale u některých si marně lámu hlavu jaký mají smysl:)) Obzvlášť když teda potom vyjde na povrch, že jinde můžou být rodiče s dětma pokupě 2h každý den...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    POZITRON: mám čtyři děti rozličného věku, adaptaci nemělo nikdy žádné, nebrečelo nikdy žádné, ani já jsem nebrečela. Nemyslím si, že trpěli.

LORAIN: to je i moje úvaha.

TAPINA: tak nějak.

TEKKIT: rituální spálení sáčků! :-))
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    ANNAWA: přesně tohle mě včera napadlo. Nám teď přišel papír s instrukcema k 1.9 a tam:

- jen jeden rodič
    - rouška, deinfekce
    - po dobu nezbytně nutnou
    - pyžamko v podepsaném sáčku, který bude potom zlikvidován! (černobyl hadr)

...a o dům dál se jedou nějaký adaptace:)) Aby bylo jasno: my jsme teda žádný adaptace nikde neměli, ale nic proti tomu nemám - posmívám se jen absurditě v těch nařízeních
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    POZITRON: já jsem ti asi napsala špatně, paní ředitelka to taky myslela v nadsazce. spíš jako "kdybyste neměly jít na adaptaci, protože máte mimino, tak pojďte a mimino strcte paní učitelce.... ne "noste mimina, ať je mohou paní učitelky pochovat"
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    LORAIN:
    TAPINA: jo, to dava smysl
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    POZITRON: U nás žádná adaptace nebývá, děti se prostě přivedou a hotovo. Učitelky si s tím poradí, aby to všichni zvládli. Zejména od korony se všude omezuje přítomnost rodičů v budovách na nezbytné, takže je to fakt trošku divný.
    Moje děti chodí do "velké" školky už se zkušenostmi ze soukromé, ale i tam jsem je vždycky jen dala a odešla. Mně přijde pro ty děti spíš matoucí, že nejdřív tam s nimi máma je a potom najednou ne.
    Pokud by po mně někde vyžadovali přítomnost týden ve školce, tak s tím budu mít docela problém.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam