• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ATUARFIK: velmi pravděpodobně vývojová dysfázie, ovšem jak těžká, to zatím těžko odhadovat (na druhou stranu celková anamnéza na papíře tak děsivá, že se tím obhájí ledacos - neuroložka už před dvěma lety říkala, že ta DMO v záznamech bude hodit)
    RYBKA: no my právě zatím ještě tu část pro školu nemáme, tu prý vypracují až při nástupu do běžné MŠ.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    TRISSIE: PO 3 asistenta mít může a nemusí, záleží, co je přesně napsané v doporučení z poradny.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    TRISSIE: Podle mě záleží na tom, kvůli čemu to opatření je. Syn má taky 3.stupeň, ale po konzultaci se školou jsme sami rádi museli uznat, že asistent se jim tam fyzicky nevejde a že to, co je u toho našeho bobase potřeba, se lépe zvládne individuálním plánem.
    PS Podle toho, co jsem našla na internetech, tak pokud ano, tak sdílený. Viz např. https://cosiv.cz/cs/2017/03/01/podpurna-opatreni-vycet-cleneni-priklady/
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    TRISSIE: to je na asistenta pedagoga.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    mi dneska přišlo z SVČ,kam chodí syn toto .. dokonce je tam,že dítě když 2x denně smrkne,neznamená,že nemůže do školky

SYREC
    SYREC --- ---
    KATIA: Díky za nasměrování (mohlo mě to napadnout :)). Pokud by někdo řešil něco obdobného, tak vysvětlení od MŠMT zde:

Dotazy k ochraně zdraví dítěte v mateřské škole, MŠMT ČR
    https://www.msmt.cz/...predskolni-vzdelavani/nejcastejsi-dotazy-k-predskolnimu-vzdelavani-3-dotazy-k

Nejdůležitější část je potom na konci textu:

Jak je uvedeno ve výše zmiňovaném stanovisku, lze neumožnit přítomnost dětí v mateřské škole, pouze pokud je skutečně ohrožena bezpečnost a ochrana zdraví ostatních dětí. Za takovéto ohrožení lze jistě považovat i vysokou míru nejistoty o zdravotním stavu dítěte. Nikoliv ale plošně – ve všech případech (kdy se dítě vrací třeba jen po krátké nemoci do mateřské školy), ale např. až v situaci, kdy bylo dítě dlouhodoběji nemocné, kdy prodělalo závažnější infekční onemocnění a jeví známky toho, že ještě není zdravé apod.

Podle našeho názoru tudíž není možné, aby školní řád stanovil nad rámec zákona takto širokou povinnost předkládat potvrzení o zdravotním stavu dítěte po každém onemocnění. Takovéto potvrzení lze – podle našeho názoru – vyžadovat pouze v odůvodněných případech.

Otázkou ovšem je, jak budou v současné situaci přistupovat k respiračním chorobám... zkrátka ještě uvidíme, jak pochodíme při návratu.
    KATIA
    KATIA --- ---
    SYREC: ja bych se obrátila na českou školní inspekci. případně se podívej, zda už to neřešilo nějak MŠMT.
    úplně logické TEĎ zahlcovat dr. vydáváním nesmyslným potvrzení.
    a jinak to nejsou školky státní, stát je nezřizuje, ale obecní. takže případně i oslovit zřizovatele a jak to tedy řešit.
    SYREC
    SYREC --- ---
    Zdravim, řešíme teď v naší (státní) školce skoro až neřešitelný problém :) Pravděpodobně v reakci na aktuální situaci vyžadují při návratu dítěte po nemoci potvrzení od doktora o tom, že je dítě zdravé a způsobilé pobytu v kolektivu. Když jsme to zmínili naší doktorce, tak nám řekla, že nám nic takového vystavovat nebude (není to její povinnost), protože si zkrátka nikdy nemůže být na 100% jistá, že to dítě za dva dny nebude mít zase něco jiného.

Setkali jste se s něčím podobným? Může školka vůbec něco takového požadovat?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MŠ a podpůrná opatření 3. stupně - to už je na asistenta pedagoga, nebo ještě ne?
    máme posudek platný do srpna 2022, zatím bez doporučení pro školské zařízení (po dohodě s PPP dítě pokračuje v soukromé mateřské školce právě kvůli tomu, že tam má menší kolektiv a větší podporu ze strany učitelek), ale od příštího roku už by měla jít do státní.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ZEMINO: prosimtě datem spotřeby (slovo datumem neexistuje a trhá uši/a oči // Pardon za OT
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KATIA: ja bych ale cekala, ze ve skolce se nesmi davat detem prosle potraviny. my s tim doma nemame problem, napr. tady mame instantni detskou kasi, ktera byla nekdy do cervence. :)
    ZEMINO: bylo to do rijna, to jsem koukala hned, co jsem videla, co z toho pani vyletelo.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    KATIA: zrovna včera dcera dostala kapsičku s datumem spotřeby 26.9.2020 .. asi fakt z posledních kusů, protože minulý týden donesla s datumem do listopadu.
    Ale třeba kapsičky dávají jen dětem po O,když mají jako včera domácího pribinacka.. A třeba dcera chodí jako jediná po O ze třídy.. tak se jim to může hromadit.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ZEMINO: u trvanlivých produktů je datum spotřeby obvykle daleko před datumem, kdy lze naprosto bezpečně konzumovat. záleží co jim dávají, ale u nějakých sušenek to fakt není třeba řešit.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    POZITRON: takové placky dostává dcera taky ve školce, tak mám aspoň svačinu do práce :) teď je dobré asi občas kouknout na dátum spotřeby, bo korona.. V červnu dostávala dcera balíčky s datumem tak akorát..
    A pamatuju u kluka v zš dostávali odměny, které já pak házela do koše, protože byly prošlé.. Učitelka se vyjádřila po upozornění akorát, že oni to dostávají jako sponzorský dar a synovi už nic nedala ;)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PISISKVOR: tahle skolka prave hned za domem je. vyberu nelituju, vubec ne, syn je tam nadsenej a ma ve tride 2 deti z naseho domu, to je super. kdyby si sedly, muzou se navstevovat. asi u nas, my mame o jednu mistnost vic nez ty 2 rodiny, aspon bych mela duvod uklizet. :)
    s tim jidlem, vcera deti dostaly na doma sacek s takovymi nepecenymi placickami, susene ovoce a seminka, zadny pridany cukr, rikala jsem si super. jenze pak to jedna maminka v satne otevrela a sacek byl plny molu, takze trosicku hysterie. :) my s sacku nic nemeli a placicky byly skvely.
    KATIA
    KATIA --- ---
    SEVERINE: lesní školky teď obecně mají dost výhodu :-) abysme na ně rychle nepřešli všichni :-))
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    POZITRON: u nás - lmš - rodič (často s dítětem, kter slaví) dělá na oslavu narozenin ovocné špízy. zkusila bych se optat, jestli byste to mohli donést (třeba jen na půl špejle). a - třeba se nějaký další rodič nakazí :-)

KATIA: aha :-/ .. tak třeba někdo něco zdravýho dělá .. třeba sušené mango apod. tohle - https://veganobchod.cz/produkt/karamelky-veganske-kakao-bio-150-g-super-fudgio/ (maj další příchutě) - mi přijde jako dobre kompromis

KATIA: v lesních školkách můžou rodiče pobývat v pohodě- jsme venku ,-)
    KATIA
    KATIA --- ---
    naše adaptace v soukromé školce vypadá tak, že dítě jednou přijde s maminkou (odpoledne před zavíračkou), aby se seznámilo. pak se už předává v šatně (způsob a délka dle dohody, my preferujeme předat a jít) a chodí nejdřív na max půl hodiny a čas se postupně přidává, podle toho, jak to dítě zvládá. vyhodnotit si to musí každý podle sebe, mně to přijde jako přiměřené, vstup do školky je v každém případě pro to dítě zátěž, tohle mám za rozumný kompromis na obou stranách (školka je maličká, obzvláště nyní není moc žádoucí, aby tam rodiče vysedávali...).
    KAI
    KAI --- ---
    MADIETTA: ja se synem absolvovala neco, cemu by se dalo asi rict adaptace. Nastupoval mimo zacatek skolniho roku, takze jako jediny, a do soukrome mini skolicky, ne do velke statni. Byly mu cerstve 3 roky, je to skolka s takovym mirnym a laskavym pristupem, takze podporovali, abych tam s nim chvili zustavala, aby se rozkoukal, moc nestali o to, abych jim tam ve dverich nechala placici dite. A neberu to jako jejich nejakou lenost si s tim poradit sami, jako spis presvedceni, ze pro dite je to takto lepsi.
    Ja sama jsem skolkova ucitelka, pracovala jsem pouze v soukromych institucich, ve statni nikdy a tady z toho pristupu a presvedceni, jak je pro dite lepsi ho proste rychle vrazit do dveri a zmizet se mi jezi chlupy. Ano, jsou takove pripady a situace, kdy je lepsi udelat rychly rez, ale nepriklanim se k tomu, ze je to neco majoritne platneho, uplatnitelneho na vsecky deti a vsecky situace. Brrrr.
    Se synem jsem zustavala asi prvni 2-3 tydny, uz presne nevim, asi tu pulhodinku, nekdy mozna trochu dyl, chodi teda jen 3x tydne, ne denne. Zacinal tam se slovy "Ja se tady bojim" a ja jsem ucitelkam pomahala zjistovat, ceho se boji (velci kluci tam krici a behaji) a jak si s tim poradit (zacal taky behat). O par dni pozdeji pokracoval se slovy "Zustan tady se mnou", vetsinou jsem si s nim nehrala, ale jen jsem byla v mistnosti opodal a nechavala ucitelky, aby mu ukazaly, co tam muze delat. Ptala jsem se ho, jestli uz muzu jit a pomohlo, kdyz jsem nekdy treba spechala k lekari a on vedel, ze proste v dany cas musim odejit ne zpet domu (tehotna), ale k doktorce. Nakonec uz jsme se proste jen spolu podivali, ktere deti tam ten den jsou, protoze to se ukazalo pro nej stezejsi, vedet, jak se deti jmenuji a kdo tam zrovna je a po tech par tydnech (takze vlastne dnech, pri zkracene dochazce) uz me vubec neresil a sel rovnou za detma, tetama nebo nejakou aktivitou, protoze uz to tam proste znal a citil se tam v bezpeci. Jako opustit ho tam samotneho hned v pocatku v emocnim rozpolozeni "Ja se tady bojim", coz verim a ze zkusenosti vim, ze je rozpolozeni hodne novych malych deti, se mi fakt prici. Ano, ucitelky si s tim poradi a ten pocit bezpeci a znameho casem taky navodi, ale delej to ve 2 lidech u 10 deti zaroven. To dite v sobe ty pocity potlaci, schova si je napotom pro maminku, nejak ten den jakoze "zvladne" a pak jsou z toho presne ty pro maminku nepochopitelne hystericke scenecky hned pri vyzvednuti v satne, pripadne boleni briska pred snidani dalsi den nebo neochota nastoupit do auta.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Tak 17x to nebude, děti jsou nemocné,prázdniny atp. Každopádně rodičům to nevysvětlíš když vidím,co ji soused-kamarád ze školky. Brr!! Balíček bonparu tvrdých během hodiny, tak že je rozkouše..
    Dcera bude slavit 4.narozeniny příští týden a přeje si dát dětem lizatko bonbon a čokoládu - tak kupuju lizatka z hroznoveho cukru, mini sáček gumových bonbonu bez Ecek a teda kinder čokoladku .. dcera nejí žádné sladké pečivo, abych něco upekla, ovoce pouze ve formě přesnidavky,tak ji to splnim.. jinak sladké když dostanou, tak odevzdavaji a zapomínají :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam