• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ANICHQA: Jsme z Pisku, nebudu radsi psat ktera statni skolka, abych nedelal vlny.

Ve statni skolce uz pred COVID tak jak popisujes. Hlavne si synka vemte po-o, idealne nevodte vubec.

Pry s nim byly velke problemy, takze jinak nez po-o nam ho ani nechteli zapsat. Ptal jsem se, s kolika detmi jsou podobne problemy, pry jen s tim nasim.

Akorat zajimave, ze ten samy tyden ucitelky z te same skolky rikaly memu kamaradovi a sousedovi s jeho klukem - pry vsechny deti relativne ok, krome toho jeho. Idealne, kdyby si ho vyzvedaval vzdy po-o a nebo nechaval casteji doma.

Protoze jsme na tohle nemeli nervy, tak presun do soukrome skolky. Vysledek jak pise KATIA. Na zaklade zkusenosti ve statni skolce jsme chteli synkovi zaridit asistenta, v soukrome skolce nam po tydnu rekli, ze proto nevidi zadny duvod.

Jasne, tim jsme je "nechali vyhrat", ale zas ja potrebuji aby moje decka mela klidne detstvi... nepotrebuji vyhravat podobne "diskuze". A ani me to nebavi.

Z opacne strany - starsi synek nejspis pristi rok pujde do skoly, prisli jsme se s manzelkou zeptat do spadove statni ZS co a jak. Ucitelky (alespon zatim, tuk tuk tuk) byly uplne super.

Chteli jsme dat syny do trosku vzdalenejsi soukrome ZS, prave na zaklade velmi negativni zkusenosti se statni skolkou. Ale alespon na uvod to zkusime takto. I nam vyhovuje, ze ve "spadove" ZS budou vice v kontaktu s detmi se sousedstvi. Alespon toliko teorie, praxi uvidime za rok...
    KATIA
    KATIA --- ---
    my máme dítě v dětské skupině, takže tam prostě potřebují naplnit kapacitu a naopak nám spíš nabízí víc dní (nechodí každý den). zavřeli na týden, když byla nemocná jedna paní učitelka. a znám i dost vstřícné školky, které naopak pomohly aniž musely.
    chápu obavy učitelek, organizační potíže, ale zas taky realita života těch rodičů. takhle se to prostě hodilo na matky, ať se zařídí a to mě principielně neba.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ANICHQA: na dny mezi svátky se ptají běžně, protože ve školce je děti málo,tak se třídy slučuji, takže minimálně upozorní na to, že děti budou jinde..
    Jinak u nás nátlak není, dokonce ze začátku,když se uzavřely školy, tak rodiče stahovaly děti nejspíš sami, protože ve třídách bylo 5-8 děti na 2 učitelky.. minulý týden už byl skoro plný počet a teď když šli sourozenci do školy, tak došel zbytek děti..
    MASOUMEH
    MASOUMEH --- ---
    ANICHQA: U nás to tak je. Chápem to, majú to ťažké. Keď môžem, tak vyhoviem a keď nemôžem, tak nie.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANICHQA: protože práce z domova není práce a můžeš k tomu s klidem hlídat tříleté dítě??
    fakt to chce pochopení na obě strany.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANICHQA: u nas ve skolce vubec, ale ve vedlejsi vesnici dokonce zrizovatel (obec) naridil, ze do skolky berou jen deti ktere maji rodice ve sluzbach typu zdravotnictvi atd, jinak pokud mas mladsi dite doma nebo nedej boze delas nejakou jinou praci, tak si mas dite nechat doma... nastesti se me to netyka, ale je to teda dost nefer, vuci tem detem i rodicum... to jako kdyz mas doma mimino a jeste treba delas na homeofiice (coz neni tak nebezne) tak mas proste smulu, starej se jeste o predskolaka, vsak co, stejne jsi doma
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    VENIKA: jednou jsme vyšli školce vstříc a syn byl týden u prarodičů. Distanční vzdělávání nám nikdo nenabídl.
    Nicméně nejsem nadšená z jejich neustále se opakujících apelů, dotazů a proseb. Jakoby nestačila cedule hned při vstupu do školky. Celkově dělá to na mě dojem, že děti nejsou v MŠ žádoucí. Ačkoli rozumím tomu, že není snadné to ošefovat s chybějícím personálem, mohli by vůči předškolákům mít přeci jen lepší přístup a netlačit tolik.
    Navíc syn se začal ptát sám od sebe, zda si pro něj nepřijdu hned po obědě. Neříkám, že je to práce učitelek, jen si možná všiml, že větší množství děti chodí domů dřív. Těžko se tomu odolává.

VENIKA
    VENIKA --- ---
    ANICHQA: U nas je to velmi bezne, uz jsem to tu nekde psala, myslim. A uplne stejne to ted bylo i s tim pondelim pred svatkem.
    Distancni vzdelavani nenabizeji, ale aspon posilaji pracovni listy mejlem.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANICHQA: Kamarádka má předškoláka a když šla školka do karantény, tak pro ně měli distanční vzdělávání. Takže bych se asi ve školce ptala, zda to budou nabízet.
    Pochopitelně mohou požádat, aby kdo může, děti nechal doma. Dává to smysl. Ale fakt nemůžou tlačit nebo být nepříjemný na rodiče, který to z jakéhokoliv důvodu neudělají. To je totálně neprofesionální.
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    Chci se zeptat, jak moc je bezne, ze ve skolkach je na rodice vyvijen urcity natlak, aby si nechavali deti doma?
    Syn je predskolak a porad poslouchame, jak ve skolce onemocnely ucitelky (jedna si zlomila zebro, druha ma chripku) a jestli ho nechceme odhlasit z dochazky. Priklad za vsechny- uz ve ctvrtek sondovali, zda si ho nechame v pondeli doma, protoze v utery je svatek. Rekli jsme, ze v pondeli jde normalne do skolky, tak se aspon zeptali, jestli si ho vyzvedneme po obede.
    Chapu, ze maji problemy s personalem apod. Na druhou stranu predskolni vzdelavani je povinne a proto cela tato situace mi neni prijmena. Navic v lednu ma do stejne skolky nastoupit mladsi syn a zvazuju, ze ho necham jeste v soukrome a pristi rok si podat prihlasku do jine statni skolky, kde nebudou chtit se zbavovavt deti.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ahoj, připravujeme nové muzeum o historii 20. století pro organizaci Post Bellum. Myslíme i na rodiny a tak bych byla moc ráda, kdybyste sdíleli své preference o tom, co byste v muzeu chtěli, pokud byste šli s dětmi (ale klidně i bez dětí). Dotazník nezabere víc než 10 minut: https://docs.google.com/...mFjbMRo-OeY9iAGL5zztUWpe1x4zeC48/viewform?ts=5f9afefc&edit_requested=true
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SEVERINE: my začali budik používat taky pro šestáka,když jsem chodila ráno do práce a on ještě spal (ted mám práci zavřenou) .. měl budik na vstanutí,oblikaní,odchod na wc :) a odchod do školy a fungoval překvapivě líp,než když jsem ho ráno připomínala já,že už by měl to a to dělat
    tak držím pěsti,at to vyřešíš
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    ZEMINO: Jsme na tom dvě dost podobně, jen ta druhá je flegmouš a poznáme to až jestli se zhroutí. Další má taky dost naloženo. A poslední je skvělej mladej kluk, ale nemůže to odtahat za všechny. Jesm tam jen na půl úvazku a stačí mi to. Ale budu o tom mluvit + mám naději, že se šesťák naučí s technikou (a bude poslouchat budíky, co tu má jako zvonění) a bude líp.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SEVERINE: Je vás více v týmu v takové situaci jako ty? Řídila bych se trochu tím, ale zase jako jsme lidi a někde je hranice. A máte plný počet děti? Nejde se domluvit jen na pár dní v týdnu?
    U nás chodí asi polovina děti, takže stačila by 1 učitelka.. před prázdninami jich byla asi 1/3 a učitelky stejně byly v plném počtu.
    Mám kamarádku v klasické školce, taky se 3 dětmi a chodí do práce na odpoledne..takže stihne obsloužit aspoň trochu děti, ale je z toho strhana,bo pořád řeší jeslti stíhá.. v kolektivu má většinou starší kolegyně a nechápu proč se tak honí a pak je naštvaná na rodiče děti, o kterých ví že jsou doma s mladším a vyzvedavaji je až jako poslední. Jako chápu její naštvaní, ale neudělá s tím nic.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    Jsem napojená na fb skupinu klasickejch školek - a tam se prostě klasický paní učitelky hrozně moc bojí nákazy + když je jich jen půl (a druhá půlka v karanténě), tak se jim těžko dělá práce za všechny (znáte to, to je stejný v každý práci). Trochu je chápu. Já jsem srdcař a dělám v lmš, ale se třema školákama (1., 4. a 6. třída), který se nezkontrolujou sami (muž učí distačnně na VŠ, není v kontrole zdaleka tak pečlivěj jako já) si připadám hodně vyčerpaně a chvílema o tý ošetřovačce přemejšlím (a pak na ní hned zapomenu, protože to lidem v týmu nemůžu udělat).
    KATIA
    KATIA --- ---
    POZITRON: máš pravdu, že povinné VŠ vzdělání není, dřív ale neměly vůbec možnost na VS takového zaměření jít. standard je ale příliš optimistické, to jo.
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    Pro doplnění-u nás covid karanténa celé školky na dva týdny.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KATIA: vazne jsou VS vzdelane ucitelky v MS standard? u nas jsou 4 tridy, takze celkem 8 ucitelek + 4 asistentky a z toho jsou 2 ucitelky bc., jedna dis. a to je vse.
    KATIA
    KATIA --- ---
    TEKKIT: takhle školky fakt koncipované nejsou. primární je nárok dítěte na vzdělávání, tomu odpovídají i nároky na vzdělání personálu (dneska standardně VŠ).
    ten spíš hlídací aspekt mají ty dětské skupiny, tam jsou nižší nároky pedagogicky.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ZEMINO: tento tyden nevim, jak to v te tride vypada, kolik je tam deti, snad uz vic nez 4. sousedky syn tam chodi, ale ten je zrovna jeste cely tento tyden s laryngitidou doma.
    u nas jsou tridy po 15 detech a v kazde jsou 2 ucitelky + 1 asistentka pedagoga, takze personalu taky az kam. :)
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    ZEMINO: já teda vždycky bral školky jako především součást systému, v jehož zájmu je aby rodiče pracovali...jako součást školství dejme tomu ten poslední povinný rok
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam