• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    KATIA
    KATIA --- ---
    PROMETHEA: když on ten čas s rodiči (když je vše tak nějak v pohodě), prospěje i velkejm. a taky čas se sourozenci je fajn pro jejich vztahy, když nejsou každý v jiné instituci. a že nemusejí ráno tak brzo vstávat, to jim taky některejm prospěje :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ATUARFIK: no, bohužel tohle je častější, než by člověk myslel... kolegyně takhle šla vyzvednout dítě do školky (Praha 4) a blok od školky jí jde dvouletý syn naproti... ne, ve školce si toho taky nevšimli, že jim zmizel.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Zdá se, že v Praze v Nových Butovicích dnes ukončila činnost jedná soukromá školka. Zpráva od místního obyvatele:

Před chvilkou na výpadovce v Butovicích:
    Štrádovalo si to cca 1,5roční dítě a děsně brečelo. Celá "záchranná" akce - odchyt, policie - trvala nejmíň čtvrt hodiny. Za celý ten čas se nikdo po dítěti nesháněl.
    Obhlídkou okolí se zjistilo, že v jisté soukromé školce celou tu dobu netušili, že mají o jedno piňdě míň.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANDREJKA: ale já nikde nepíšu, že tady na rodiče tlačí. to psaly holky v diskuzi níže. Bavila ses s vychovatelkama osobně/důvěrně? já právě jo, u těch, co znám méně jsem to vyčetla mezi řádky...jenom jsem to psala proto, že ani ony si někdy samy nejsou jisté, jestli je školička pro děti mladší 2 let ideální řešení. teď po první coroně říkaly, že spoustě malých ten extra čas s rodiči přišel k dobru..
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    už jsem na tohle téma psala - SEVERINE
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KATIA: stopro souhlasím!!
    KATIA
    KATIA --- ---
    PROMETHEA: píšeš až od dvou u nás je to "až od 4" ;-) ty rozdíly jsou veliké. já je pochopitelně chápu, ze je to náročné (obrovsky!), ale to neznamená, že mají tlačit na rodiče nebo dokonce v nich vzbuzovat pocit viny. tlačit mají na vedení, na zřizovatele a ten na politiky, aby měli pro práci lepší podmínky.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KATIA: u nás v DE je to ale to určitý míry taky tak: (některé) vychovatelky jsou také spíše pro to, dávat děti až ve dvou letech do instituce, a nenechávat je dlouho do odpoledne ve školce. A to jsou u nás školky/školičky standardně od jednoho roku, a mají otevřeno každý den do 17:00. Já myslím, že vidí to, že se prostě nemůžou věnovat těm dětem, tak jak by to bylo pro děti ideální. A to zrovna u nás jsou skvělí všichni, dělají maximum, a rozhodně dělají svojí práci rády. Čímž teda neříkám, že by se nemělo investovat do institucí pro děti pod 2 roky.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANDREJKA: vyhořet se dá v každé profesi a někdy je těžší až nemožné změnit práci... do toho akceptace stereotypů. vsak to tady bylo vidět, když se řešily školky pro dvouleté - neustále v médiích někdo za školky, že to nelze. ne aby řekly, je to náročné a potřebujeme to a to. ale prostě nelze, ve dvou mám bejt děcko doma, no ne?
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: Tak stejné to určitě není, já mám papír, že jako zaměstnaná osoba můžu využívat dětskou skupinu za dotovanou cenu ;-) to nebejvalo.
    ale pochopitelně, někde ta mentalita zamrzla plus mi přijde, že jsou učitelky, které nejsou přesvědčené, že je dětem ve školce dobře, pořád to mají jako odkládárnu pro (líné) matky...
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    ANICHQA: u nás se třeba na pondělní docházku taky ptaly, možná už ve středu, ale důvod byl aby věděli kolik objednat surovin na obedy a svačiny...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KATIA: ono je to furt stejné...já když potřebovala dostat dítě do školky, protože jí byly 3 roky a doma mimino, tak jsem se dozvěděla, že je sice pěkné , že pracuju, ale když jsem to zvládla s jedním, tak se dvěma to přeci taky zvládnu....pohoda , ne ?
    MITHRILIEN
    MITHRILIEN --- ---
    Když to čtu, tak jsem vděčná za naši školku, kde se naopak ptají proč nenecháme syna ve školce dýl (platíme si docházku do 15. hodin, ale reálně ho teď vyzvedáváme naprostou většinu dnů už po obědě). A když teď týden nechodil, protože jsme si užívali pěkný počasí na chalupě, tak ho při návratu vítali "no sláva, už se nám stýskalo!"
    Přijde mi, že jim je naopak spíš líto, že část rodičů dítě/děti neposílá. V naší třídě jsou to teda ještě ti menší, tříleťáci/čtyřleťáci.
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    ANDREJKA: otevřeli školku, ale chodily jim tam bohužel děti :-)
    KATIA
    KATIA --- ---
    my máme dítě v dětské skupině, takže tam prostě potřebují naplnit kapacitu a naopak nám spíš nabízí víc dní (nechodí každý den). zavřeli na týden, když byla nemocná jedna paní učitelka. a znám i dost vstřícné školky, které naopak pomohly aniž musely.
    chápu obavy učitelek, organizační potíže, ale zas taky realita života těch rodičů. takhle se to prostě hodilo na matky, ať se zařídí a to mě principielně neba.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ANICHQA: na dny mezi svátky se ptají běžně, protože ve školce je děti málo,tak se třídy slučuji, takže minimálně upozorní na to, že děti budou jinde..
    Jinak u nás nátlak není, dokonce ze začátku,když se uzavřely školy, tak rodiče stahovaly děti nejspíš sami, protože ve třídách bylo 5-8 děti na 2 učitelky.. minulý týden už byl skoro plný počet a teď když šli sourozenci do školy, tak došel zbytek děti..
    MASOUMEH
    MASOUMEH --- ---
    ANICHQA: U nás to tak je. Chápem to, majú to ťažké. Keď môžem, tak vyhoviem a keď nemôžem, tak nie.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANICHQA: protože práce z domova není práce a můžeš k tomu s klidem hlídat tříleté dítě??
    fakt to chce pochopení na obě strany.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANICHQA: u nas ve skolce vubec, ale ve vedlejsi vesnici dokonce zrizovatel (obec) naridil, ze do skolky berou jen deti ktere maji rodice ve sluzbach typu zdravotnictvi atd, jinak pokud mas mladsi dite doma nebo nedej boze delas nejakou jinou praci, tak si mas dite nechat doma... nastesti se me to netyka, ale je to teda dost nefer, vuci tem detem i rodicum... to jako kdyz mas doma mimino a jeste treba delas na homeofiice (coz neni tak nebezne) tak mas proste smulu, starej se jeste o predskolaka, vsak co, stejne jsi doma
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    VENIKA: jednou jsme vyšli školce vstříc a syn byl týden u prarodičů. Distanční vzdělávání nám nikdo nenabídl.
    Nicméně nejsem nadšená z jejich neustále se opakujících apelů, dotazů a proseb. Jakoby nestačila cedule hned při vstupu do školky. Celkově dělá to na mě dojem, že děti nejsou v MŠ žádoucí. Ačkoli rozumím tomu, že není snadné to ošefovat s chybějícím personálem, mohli by vůči předškolákům mít přeci jen lepší přístup a netlačit tolik.
    Navíc syn se začal ptát sám od sebe, zda si pro něj nepřijdu hned po obědě. Neříkám, že je to práce učitelek, jen si možná všiml, že větší množství děti chodí domů dřív. Těžko se tomu odolává.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam