• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    A to jsem ho nechala doma v prosinci o par dnu driv, protoze zase natlak, at si nechame deti doma, ale je zajimavy, ze v tom prosinci sousedku nechali bejt a jeji syn do skolky normalne mohl, pritom ona sedi doma na prdeli, takze je ji to uplne jedno, ale holt neni na rodicovske, takze ji nikdo nic nenutil.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Tak co, taky vas zas ve skolkach prosi, at si nechate deti doma? Zatim mi to psala sousedka, ja jdu pro syna az za chvili v 15 hodin po spani. :(
    Do skolky se moc tesil, doma je to na palici, pres svatky to bylo na palici, zvlast kdyz nejsou hernicky a venku je takhle hnusne, ja se z toho zblaznim. Co mam s nima delat v byte v panelaku? Rocni syn sice uz mesic a pul bez problemu chodi, super, ale v tomhle pocasi? Copak s nima muzu ven na prochazku nebo na hriste? Mame byt cele dny doma v malem byte? Ja se z toho poseru. Dnesni den byl svetlo na konci tunelu.
    Na zejtra mam nastesti vymluvu, ale od stredy smula.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    KATIA: Me vzdycky uklidni, kdyz vidim, jak je tam ve vysledku spokojenej, ze tam prave ma kamarady a je s nima rad. Jen je opakovane potreba prekonavat ten moment prechodu.

Btw ted tomu paradoxne pomahaji covid opatreni, ptz diky tomu, ze skolka je vlastne mala, tak davkuje pocet rodicu a deti v satnach a rano se tvori fronty pred skolkou. Tam uz se ty deti privitaji, prirozene se sdruzej do tlupy a pak to louceni uz je na vedlejsi koleji. A je i hezky videt, jak to s tema detma ma.
    KATIA
    KATIA --- ---
    VENIKA: jako tohle vidím i u našich dětí a to starší je už ve věku, že fakt tu partu potřebuje a když má kámoše, tak o něm nevíme, ale ten moment, že on musí do školy, zatímco malej brácha je doma s náma, to nenesl úplně dobře. dost mu prospělo, když šel i malej do skupinky :-)
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    KLAIR: Jeste je mozny, ze je typ jako nas syn, kterej je proste nejradsi na svete s nama.
    Od dvou chodil do soukromych jesli, mala skupinka, ucitelky skvely. Nejdriv nadsenej, pak mel klasicky po mesici obraz, protoze pochopil, ze to neni vylet dvakrat tydne, ale pravidlo. Ale tak po dvou tydnech zas v pohode, jen vzdycky rikal, ze chce byt radsi doma a do skolky nechodit.

Ve ctyrech nastoupil do velke statni skolky a mel absolutne hladkej prechod, tesil se, ani jednou neplakal, nic. A letos, ve skoro peti, mel znova propad, kdy se kazdy rano hroutil a plakal muzi pred skolkou, ze nechce. To stejny pred krouzkem, kam chodi rad.
    On proste vzdycky rekne, ze chce byt radsi doma s tatou a hrat si. Pritom deti miluje, na hristi se s nekym skamaradi asi za pet vterin. Ale byt s nama je nejvic. A tipuju, ze sourozenec, kterej doma zustava, by ho v tomhle rozbil uplne.
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    KATIA: jj, taky myslim, ze na tom neco bude. Muj syn zacal chodit do miniskolky v necelych 2 letech, bylo jich tam tak 5. To bylo super na to zvykani si na kolektiv a tak. Po pul roce presel do soukromy skolky (miniskolka zavirala), kde jich je cca 18, ve veku od 2,5 do 6, syn tam byl prvni pul rok suverenne nejmladsi, ale tim, jak uz mel zkusenost s predchozi skolkou, zvladl to prakticky bez obtizi.
    Pristi zari pujde do statni skolky, takze zase vetsi kolektiv, ale verim, ze to bude ok a taky mu budou temer 4 roky.

KLAIR: sousedovic dcera zacala chodit do skolky (do stejny, kam chodi muj syn) pred rokem, v necelych 3 letech. Trvalo to nekolik mesicu, nez si zvykla. Hodne pomohlo, ze tam o 1/4 roku pozdeji tam nastoupil muj syn (jsou to kamaradi) a taky, ze k tomu dozrala. Po covidovy pauze (mesic byla skolka na jare zavrena) tam zacala chodit v zasade bez problemu. I kdyz je pravda, ze doted miva nekdy zaseky, ze tam nepujde a je to o nervy (protoze v ty skolce to je pak v pohode).
    Nema tam nejakyho kamarada, kteryho by znal i odjinud?
    KATIA
    KATIA --- ---
    MASOUMEH: myslím, že ten počet dětí dělá dost. obe děti jsem nejdřív dala do jeslí/dětská skupina, cca ve 2, menší skupinka max 15 dětí. myslím, že je to dobré na rozjezd. ve větší školce zas pak mají jiné možnosti, víc akci, na to fakt musí být dítě zralejší a nastavené.
    MASOUMEH
    MASOUMEH --- ---
    KLAIR: Minulý rok som dala čerstvo 3ročného syna do klasickej štátnej škôlky. Dostal sa tam (pretože mal bod za staršieho súrodenca) ako úplne najmladší. A približne v tomto čase, po Vianociach, som ho odtiaľ stiahla. Bol dlhodobo v strese, nebol šťastný. Samozrejme neviem, možno by sa to v druhom polroku zmenilo, ale neľutujem to.
    Pol roka chodil do malej detskej skupiny so supermilými učiteľkami a individuálnejším prístupom. Dozrel a získal sebavedomie. Myslím, že aj nášmu vzťahu pomohlo, keď som v podstatnej veci ustúpila a urobila to, čo on chcel a potreboval a neboli sme v sústavnom konflikte ideš do škôlky - nejdem do škôlky. Tento rok nastúpil v 4 rokoch naspäť do štátnej škôlky úplne bez problémov.
    Deti sú rôzne, ale po skúsenosti s mojimi 2 synmi by som už dieťa (ak by nebolo výnimočne sebavedomé a samostatné) v čerstvých 3 rokoch do veľkej štátnej škôlky necpala a nebála by som sa ani toho, ho z nej stiahnuť
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    KLAIR: Pracuju ve lmš 4 rokem. Z mého pozorování (jako že teorie je jedna věc, ale moc ráda ji ověřuju), se u nás (jako že my jsem myslím celkem milí - když tam jsou bachařky, může to být jiný) má dítě (až na naprostou výjimku - tak dvě děti ze sta) na 70 procent tak, jak se k celé věci staví rodič.

Takže i dítě, které je jinak sebevědomé a zralé, když má rodiče, který si není jistý, jestli je tohle to nejlepší místo, kde by dítě mohlo být, tak mu dost sebere morál a pohodu. A naopak. Samo, že rodiče a děti jsou na sebe napojení, rodič zavnímá nejistotu u děťátka a je na něm, jestli ji posílí, nebo naopak svojí důvěrou a pohodou zmenší. Co chci říct - je to hodně o tom, jak ty se rozhodneš, že to bude. Může to být i výzva k práci na sobě.

A jo - po příchodu sourozence dochází snad bez výjimky k různým regresím staršího sourozence - zas zkušenost z domova praví, že se to časem otřepe. Většina tříletých dětí je zralých na to jít do školky, ale zas je pár výjimek - to by ti asi učitelky řekly, kdyby jim to tak přišlo (u nás to byly právě tak dvě děti z celkových asi 120, co námi za ty 4 roky prošlo jako nováčci).

Za mě - dát. Dobrý učitelky jsou základ všeho.

Přeju zdar a sílu!
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    Můžu poprosit o radu? Dala jsem synka do školky, jsem si jistá, že školka je úžasná a že jsou na něj hodní, ale... terpve ted mu byly tři roky. A on tam nechce, jsou z toho hysteráky, pláče, je nešťastný a prostě do školky vůbec nechce. Adaptace byla chvíli v říjnu a pak jsem ho kvůli covidu nechala doma a vlastně nevím, kdy ho do školky dám. A ted dotaz - odhlásit nebo nechat?
    důvody pro odhlášení
    - zabírá místo (ale prý pořád mají pár volných míst, takže vlastě nikomu nebráníme "dát dítě do školky"
    - stojí to peníze (ale zas ne moc)
    - mám blbej pocit, že je přihlášený a já ho tam nedávám
    - když ho budu hlásit za rok, třeba se dostane do jiné třídy, která není ve druém, ale jen v prvním patře

důvody pro zůstání
    - bude mít jistoé místo (co když se za rok nedostane?)
    - paní učitelky mi přijdou fajn v téhle třídě
    - kdyby se něco změnilo, tak ho tam můžu dát...

Když jsem ho před rokem hlásla, tak se vysloveně těšil na děti, ale pak se narodilo mimino a mám pocit, že jeho chuť "do světa" opadla... ted už se to zas trochu objevuje, ale moc ráda bych si poslechla názory dalších lidí, abych si to utřídila.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    KATIA: jo, to rozhodně. Ale když člověk potřebuje trenažér .. a jinde zas mají personál na nemocenský, to je pak taky dobrý zmínit - jestli si chtějí dát padla jen tak, nebo proto, že by jinak padli.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Nevypadal nespokojenej. :)

POZITRON
    POZITRON --- ---
    SEVERINE: jasny, mas pravdu, kdyby to neslo, tak se samozrejme ozvu. ono se to nahodou vyplatilo, mohly jsme se sousedkou do archivu obe, kdyz nejezdila s kocarem. sama bych tam ty papiry fotila jednou tak dlouho.

rohy byly na minuly patek, nakonec jsem sehnala v pepcu kridla, sousedka pujcila bile tricko a sel za andilka. jako jedinej kluk, nebudem podporovat genderovy stereotypy. :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    SEVERINE: máš pravdu na druhou stranu fakt oceňuju školky, kde se prostě rodiče zapíšou na nástěnku a podle toho se rozhodne. žádný nátlak, vhodné pro všechny.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    POZITRON: Hele a možná ti pánbucht zrovna poslal do cesty situaci, na které sis to mohla skvěle natrénovat. Stačilo říct pravdu. Taky nejsem borec v říkání ne, ale snažím se tomu jít naproti. Přeju zdar.

Jinak rohy jsou pěkný jen tak z kornoutů, ale skvělý - kozí - jsou z takovejch těch pravejch rohlíků, špičatejch, suchejch a ještě za měkka navlečenejch na špagátek.
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    Resila jsem stejny problem. Kostym certa do patku do skolky, obchody zavreny a doma jen cerna mikina. Nakonec jsem obratila naruby cerny overal aka kostra z halloweenu.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    jsem teda velmi nezdatná, jak jsi asi pochopila :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    POZITRON: u nás byl domorobo čert plastové rohy, které se u nás nějak ocitly, černé tepláky a v nich zastřčený provaz jakože ocas a zedrané záplatované triko, které se hodilo i na čarodějnice....
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    POZITRON: tak z něho udělej andilka :-)
    Je mi jasné,že s 2 kluky sehnat doma něco na anděla, je stejná prekerka!!
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ZEMINO: ja zvladnu vyrobit akorat rohy na gumicku, ale tim to tak hasne. jeste cerne teplaky a slus, cervene nemame nic. uhlik na zaspineni tvari by snad ve skolce mohl byt. krom toho syn je blondatej a z nezvladatelneho raubire, ktereho je vsude plno se prichodem do skolky stava zakriknutej mental, takze ne ze by se tam k nemu cert hodil. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam