• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: ale to je právě to, co píšu - pokud alespoň jedna třída je bezbariérová, tak je splněno. Ten zbytek může mít přístup po schodech.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: No a to právě u nás není, třídy nahoře a třídy dole mají samostatné vstupy a do těch horních se jinak než po schodech vstoupit z ulice nedá.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: ano, to je ta druhá linkovaná vyhláška. a ta fakt určuje jen povinnost bezbariérového VSTUPU. nereguluje to, že nějaké části budovy jsou přístupné pouze po schodech, stačí, když jedna třída je v přízemí.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Já si to přesně nepamatuju, ale to, co myslím, se řešilo snad i kdysi tady a týkalo se to nějakých obecných požadavků na budovy pro "osoby se zhoršenou pohyblivostí", kam mimo jiné spadají i děti do tří let. A ono když se podívám, jak svižně zdolá schody čtyřletá dcera a jak dlouho to trvá té 2,5leté, tak ono to něco do sebe má. To je prostě významný časový zásek.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Mne je to za naseho malyho tak moc lito, on to tam miluje, vzdy se tesi, az pujdeme pro Marecka, je tam uz jako doma, na zahrade i uvnitr, uz vi, kde jsou jaky hracky. Zna ucitelky, ma tam i oblibenyho Mareckova spoluzaka, proste on by tam byl stastnej.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ale jinak se na školky vztahuje ještě Vyhláška č. 398/2009 Sb. o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb, a ta určuje, že vstup do veřejných částí alespoň v přízemí musí být bezbariérový.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já jsem se na tu vyhlášku dokonce koukla :-)

§ 23

Stavba užívaná k činnosti školy a školského zařízení
    (1) Při navrhování stavby užívané k činnosti školy a školského zařízení9) se postupuje podle české technické normy uvedené v příloze č. 1 části 1 bodu 1, pokud není dále stanoveno jinak.
    (2) Stavba mateřské školy nesmí mít více než 2 nadzemní podlaží. Podzemní podlaží nesmí být navrženo pro pobyt dětí. Při umístění mateřské školy ve stavbě jiného účelu, než je stavba užívaná k činnosti školy, musí být prostor mateřské školy situován nejvýše ve druhém nadzemním podlaží.
    (3) Pro stavbu mateřské školy musí být navržena požárně dělicí konstrukce a konstrukce zajišťující stabilitu stavby z konstrukcí druhu DP1, popřípadě DP2.
    (4) Každá třída mateřské školy musí tvořit samostatný požární úsek.
    (5) Ve stavbě mateřské školy určené pro více než 20 dětí musí být navrženy dvě únikové cesty.
    (6) Ve stavbě mateřské školy, základní školy, základní školy a střední školy určené pro žáky se zdravotním postižením nesmí být na únikové cestě použity kývavé nebo turniketové dveře.
    (7) Stavba školy určená pro více než 100 dětí, žáků nebo studentů musí být navržena s domácím rozhlasem s nuceným poslechem.
    (8) Stavba školského zařízení určeného pro ubytování10) nebo prostor určený pro ubytování ve stavbě školského zařízení musí splňovat podmínky podle § 17 a 17a.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TAPINA: ses si jista? u nas je postaveny novy pavilon se 2 tridami pro deti od 2 let a do horni tridy se neda dostat jinak nez po schodech. stavba zacala cca 2019, tak bych cekala, ze se projekt ridil platnymi predpisy.
    ale vzhledem k tomu, ze mladsi 3 let uz se ted nejakou dobu stejne bohuzel brat nebudou, tak je to jedno. :) tedy bude to jedno v okamziku, az vsem detem, ktere do noveho pavilonu nyni chodi, budou 3 roky. aaaaa, uz zas brecim, lol.
    MAJACHUNATA
    MAJACHUNATA --- ---
    TAPINA: hm nase ma. a schody byly i v jeslich. zajimave
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAJACHUNATA: Ono bude hrát taky roli, jak je školka stavebně řešená. Protože třeba požární předpisy zakazují, aby v budovách, kde jsou umístěny děti pod 3 roky, byly schody. No a některá školka schody má, některá nemá. Naše zrovna ano, i když jsou tam třídy, kam se dá dostat po rovině, tak by to zase komplikovalo ranní a odpolední spojování tříd.
    MAJACHUNATA
    MAJACHUNATA --- ---
    KATIA: u nas berou bezne pod tri roky, kdyz je misto. syn nastupoval ve 2.5. nic extra se neplatilo ani neresilo. kdyz je toho schopnej a je misto, tak proc ne. extra tridu nemaji. jsou smichany vsechny rocniky dohromady
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Jeste je tady to, ze nase skolka ma spatnou povest a rodice preferuji 3 ostatni, tuto berou jako nouzovku. Spatna povest je z doby, nez se vytvorily tyto 2 nove tridy, ktere jsou super.
    Co jsem slysela, tak problem je, ze u nas je hodne vietnamcu, kteri davaji deti vetsinou az na posledni povinny rok, jejich rodice casto neumi cesky nebo blbe, deti taky spatne a tahle skolka se na ne vzdy jakoby specializovala. Asi to negativne ovlivnovalo chod trid a rodicum to vadilo. Takze jeste co otevreli 2 nove tridy, neda se rict, ze by o skolku byla bitka, i kdyz uz se ten nazor pomalu meni. Stejne se furt najdou rodice, kteri jeste ted reknou, ze sem dite hlasit ani nebudou, protoze slyseli, ze to je spatna skolka. Takze o to vetsi sance to jsou pro rodice, ktery maji jiny nazor.
    Ja jediny, co bych vytkla je, ze nechodej do prirody, jen na zahrady (malou a velkou) a na prochazky po blizkem okoli. Nechodej treba do Modransky rokle, to mi prijde fakt skoda.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Syn už v roce 2012 nastoupil do školky ve 2,5 letech.. ředitelka mi tenkrát tvrdila, že to nevyjde a pak mi v listopadu volala že se uvolnilo místo a sice za synem v pořadí bylo starší dítě, ale nebylo z obvodu, tak jsem synovi platila školné do února, kdy mu bylo 2,5. Byl ale 1.dite, které takto přijali.. každopádně u nás v obvodě je školek přehršel, berou i teď v dubnu
    U dcery ve školce už mají třídu pro děti od 2 let a dokonce můžou mít i pleny..jextam 1 učitelka a 2 chůvy
    KATIA
    KATIA --- ---
    KATIA: Bez plen..
    KATIA
    KATIA --- ---
    SAAYURI: Podle kapacity, u nás třeba když bylo místo a dítě bez oken tak v září brali děti "prosinec tři roky", mladší pak s nástupem od ledna. Je to umožněné, ale narozdíl od v září 3lety není nárok.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    POZITRON: Jo takhle :) tam to jo :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Teda od 2020 jsou ty nove tridy
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    SAAYURI: my mame ve skolce od r. 2019 2 tridy prave pro deti od 2 let. nejmladsi holcicka, o ktere vim, nastoupila v cerstvych 2, je narozena v srpnu. jinak bezne do techto 2 trid berou od zari deti, kterym je treba 2,5, cili prosincoveho Jindru by za normalnich okolnosti vzali na 99%.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SAAYURI: Nevím jak jinde, u nás dítě mladší tří let přijmou, ale nastupuje po třetích narozeninách. Takže od září má místo ve školce, ale reálně začne chodit třeba od ledna.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    POZITRON: A od kdy se berou do skolky deti mladsi tri let? Ja myslela, ze az od tri, driv ne. Hlavne kvuli hygienickejm normam.
    KATIA
    KATIA --- ---
    POZITRON: Optimistické je, že se snaží vynaložit prostředky na místa navíc, sledovat potřebu a reagovat.

Co se týče dětí mladších tří let, to je problém dlouhodobě, to se podělalo s bohužel úspěšnou iniciativou za zrušení garance místa od dvou let - kdyby platila, tak jsme dneska mohli mít navýšenou kapacitu a taky by to bylo jiné a hlavně by byla možnost uplatnit nárok. Místo pro mladší 3 let je tak dlouhodobě o náhodě/ochotě školky, nemáš absolutně jistotu. Chápu, že jsi naštvaná, že zrovna u vás asi došlo k zhoršení situace, určitě to chce sledovat třeba ty dětské skupiny a další možnosti, jak to zajistit, aktivně se dotazovat na zřizovatele & dítě přihlásit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam