• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EKIMSkútr
    SHYLOCK
    SHYLOCK --- ---
    Ahoj, včera jsem si koupil Piaggio Liberty 125 postackou verzi. Když kupuju auto tak jsem zvyklej vyměnit olej a všechny flitry atp. Předpokladám, že u skutru se dela něco podobnýho, že? Můžu Vás poprosit o doporučení dobrýho servisu? Díky moc!
    MARTYNI
    MARTYNI --- ---
    cus, dneska mi nejakej curak zalomil neco v zapalovani a i v kufru.. nevivete nekdo o nejakym zamecnikovi v Praze idealne v Braniku , kterej by to treba umel dostat ven tak, abych nemusel menit zamek na spinacce?.
    VACA
    VACA --- ---
    Moc se tu neděje, tak přihodim nějaké další pocity nováčka na jedné stopě..
    Ve čtvrtek v noci po práci jsem se odhodlal a vyrzil na první samostatný výlet za prahu. Jel jsem nocovat někam do brdskejch lesů:)

Protože nemám žádnou spešl motovýbavu, nepromoky spod, hlásily přeháňky a taky bylo celkem chladno, nasadil tedy dlouhý kožený kabát:) To se ukázalo jako dobrá volba, krásně teplo na nohy a kolena, závětří.. Pohodlíčko:)
    Později mi parádně posloužil i na nocleh. Neměl jsem totiž doma spacák, a kombinace deky a kabátu se ukázala jako naprosto dostačující, ale to by bylo zase do jiného auditka:)
    Kdyby to nebylo tak extravagantní, asi bych v tom labátu i jezdil:)

Jizda v noci mimo veřejné osvětlení taky premiéra.
    Celkem to šlo, když se silnice začala lesknout tak jsem zvolnil.
    Kombinace dálky a potkávačky se bohužel nedá použít. Potkávačka svítí o mnoho intenzivněji, takže "slabší" dálkovka zaniká, samostatná dálkovka je ale F poho..
    Vlastně se mi v noci nejelo špatně, provoz byl tařka 0. Občas jsem se za někým chvíli vezl než někam odbočil, mít před sebou osvětlenou společnost je celkem příjemné, zvláštěpak když člověk míjí auta v protijízdě, které mají temdence oslepovat trochu víc než když jedu v autě..
    Taky jsem potkal nějakou zvěř, laxně se premenádujíc po silnici..

Ovšem druhej den při návratu jsem si cestu po okreskách krajinou a maličkými vesničkami náramě užíval.
    Chvílema jsem se fakt kochal, a krajinou si to jen tak brumlal 40-50.. Tohle si mě totálně získalo! Opět musim říct, že pro člověka s mnoha tisíci autem, je toto naprosto novej rozměr. Jak jste najednou v kontaktu s okolím a vnímáte daleko víc detajlů, (mám otevřenou helmu, takže výhled je perfektní:) super, krása!
    Tohle naprosto smazává občasného debila kterej vás svym autem hrne po městě na nárazníku osumdesát... (Teď se mnou zase chtěl závodit nějakej zastydlej exot v modrý octavii rs, slyset těsně za sebou v zatáčce skřípějící gumy neni 2x příjemné. Naštěstí to bylo v praze, takže hned za dalších třista metrů kolona a semafory. Musel jsem se mu smát, když jsem ho v koloně opouštěl:)
    Při výletnictví mě taky potěšilo, že zavináč neztrací dech ani na rychlejších silnicích. Např na rovinkách okolo chuchle v pohodě nasadí 110 a drží se.. I nějaké ty nerovnosti při této rychlosti zvládá ladně, až mě to překvapilo..
    To je spíš nepříjemné když jsou díry a boule v utaženějších zatáčkách, přecijen kola nejsou největší.. Ale v přímém směru jsou nerovnosti i při větší rychlosti celkem pohoda.

Takže suma sumárum musím konstatovat, že takovejhle skůtřík zdaleka není jen městské vozítko. Otevírají se mi tím uplně nové možnosti, a cítím jak jedné stopě naplno propadám:) Až mě skoro mrzí že už se tak nestalo dřív.. Nadruhou stranu je ale asi doře, že jsem s tim nezačínal v telecích letech, zejména to město navíc ve dny jako třeba pátek dokáže bejt fakt džungle a nějaká ta zkušenost s provozem se asi hodí...

VACA
    VACA --- ---
    Tak se s vama podelim. Mam z sebou prvni dva dny v sedle. Seznameni probehlo hladce, nez jsem vyrazil do provozu. Stravil jsem chvili na plose, osmickoval, brzdil apod. Taky sem si parkrat zkusil projet zapadlejsim kanalem s dirou v ruznych rychlostech. Ne ze bych chtel strojek huntocat, rozhodne mi to nedelalo poteseni, ale chel jsem si trochu otukat co to obnasi, jak se to zachova.. Celkem v poho, ale tadny pokrocilejsi techniky...

Prvni dojmy mam hned z obou pomyslnych koncu spektra..

Pozitivni jsou jednoznacna radost. Jizda na strojku je prijemna. Celkem to i akceleruje, prvni predjeta kolona a nasledne "odpal" te semaforu, to je pro me jako cloveka kterej najezdil mnoho tisic km autem uplne novej rozmer. :) ale teda i ta "volnost" spojeni s okolim potazmo i zivly...
    Je to super.

Neutralni pocity pak jsou z hodne nizko ulozeneho teziste skutra a z toho plynouci stabilita v pri pomale jizde.. Kracim zastaveni clovek skoro ani nepotrebuje "vytahnout" nohy.
    Naopak trochu horsi dopady to ma na prujezdy zatacek a klopeni stroje. Clovek ho musi do naklopeni trochu premlouvat, to se musim jeste naucit. Zatim zadna slava, zejmena v tomhle destivem pocasi, ale i pozdeji kdyz je silnice sucha, a jsou na ni jen mora msta.. Z toho mam respekt, zatim vubec nevim co cekat...

A negativni? Tak jednak vubec nechapu lidi kteri vam pri predjizdeni kolony zablokuji cestu.. Hele ja tu kolonu nepredjizdim rychle, dalo by se rict ze spis jdu, nez jedu, ale nekterejm zastydlejm debilum to neda, oci se setkaji v zrcatku a on vam to tam na just vytoci.. Fakt nechapu, misto aby byl rad ze je v kolone o auto mene.. Idiocie, zastydlost...
    To je ale vlastne v pohode. Vic me vadek lidi ktery se vam ve meste, napr na plzensky, v sedesati (pred vama jiny auto) nalepej na blatnik n centymetry. Kdyby on predemnou zabrzdil a ja tom padem taky, tak skoncim u neho na kapote, a posleze kdovi kde..
    Tohle jsou fakt debilove, curaci, hovadstvi totalni. Prominte ty emoce.
    Pak vas predjede div vas nesrazi, ale ejhle na podbelohosrky nahoru ka strahov mu najednou ta vydechla pasati pastika nejede, a jen se z toho vali dym.. Klepu si na celo..

Takovejch sem uz za ty dva dny potkal vic ktery me hrnuly na narazniku ve meste sedmdesat.. To je mi hodne neprijemne, a vodim v tom falt potencionalni nebezpeci, casovanou pumu.. :((((

Nebo frajer mercedesu slk, v devadesatejch letech auto za milion pro vlondynu, dnes v jeho podani obouchana oskliva zboverovana pastika. Ale tipek vas v praze predjizdi skoro stovkou a do vaseho pruhu se radi div te nesrazi z moto.. Proc? Kdyz mel svuj pruh volbej a mohl pokracovat primo bez prerazeni ve sve zavratne akceleraco.. Asi aby vam dal najevo ze je to king a vy jedete na skutru. Pritom sem ani nejel zas tak pomalu.. Cca 70, ale ja ve meste proste fakt nechci jezdit rychleji, delam to jen abych splynul s davem..
    Naprostej dement. Chtel bych tyhlety potkat osobne, fakt moc!
    Tak krasne by mohlo byt na silnici.

Jako verim ze kdybych nesedel na skutru, ale na nejaky fakt Masine, nebo dakaru, ze by se k vam takhle agresivne nechovali.. Zklamani.

Podobne zkusenosti, srovnani mam i z aut. Jedete v bmw a pohoda, obcas nejakej superbista f rdicku si na vas neco dokazuje.. Pak jedete ve skode fabia prvni generace, jedete uplne stejnej styl, ale najednou se k vam chova agresivne kazdej druhej. Wtf?

N nic nevzdam to, ale trochu mi to kazi radost.. Taky chodci... Jet autem nebo na velke motorce tak cekaj u kraje (nebavime se o prechodu, ten je o 15m dal, taky klasika) ale videj malou mozorku a oni vam tam jsou do pul cesty primo pod kola.. Wtf? Pritom jedete stejne jako by jste jeli na jine masine (verim tomu) a zabit je tim skutrem muzete uplne stejne...

Fakt nechapu vylozenou debilitu nekterejch lidi, trochu mi to bere radost. Ale jinak je jedna stopa krasnej smer!

Sory za delsi rec. Klidne mi k tomu prihodte svoje poznatky, skutrite dyl nez ja...
    VACA
    VACA --- ---
    EKIM: Jj, diky za tvoje zkusenosti.
    Ad hlidany parkoviste, to ja bohuzel v lokalite kde bydlim nemam:( A zase abych to daval nekam kam budu dojizdet tramvaji, tak v tu chvili skutr postrada veskerej vyznam, nejen protoze kupovat jizdenky, ale celkove to uz rovnou muzu jet tou sockou do prace, kdyz uz v ni sedim..
    Takze aby to melo ten smysl, nezbyva nez to podstoupit, poradne to zamikat a doufat, no...

A ty mas tedka nejakej stroj? Jakej? Neco jsem se tu docetl ze ti snad cpxo zase nekdo sebral :(( to je fakt desivy kdyz clovek cte vsechny ty pokusy uspesny i neuspesny s navratem i bez, ktery jsi podstoupil :( trochu mi to kazi moje nadseni pro jednu stopu :(

JAKI: diky za nabidku srazu, to bych mozna i vyuzil. Ja zatim jeste mobilni nejsem, kdyz vsechno pujde podle planu tak budu mit stojecek pristi/prezpristi tyden. Tak spis az pak ze bych to s tebou protestoval primo na skutriku jak to v praxi funguje...

---
    Ad ty pojistovny, mate jenaky tipy? Jaky jsou dobry?
    Auto ted zadny neprovozuju, takze zvihodnenej balicek nehrozi..
    JAKI
    JAKI --- ---
    Pojištění řeším akorát v těchto dnech a vyjde mě komplet povinný+havárko, živel a krádež na cca 4 tis ročně při spoluúčasti 5 tis což je dle mě fér. Mám Majesty 125, 2007.

VACA: Taky zamýšlím pořídit ještě nějaký řetěz no uvidim teď mám objednanej držák a kufr, tak až tam půjdu dám s chlapíkem řeč co by doporučoval, ale u práce máme akorát jednu lampu, která je pekělně prochcaná od psů což se mi úplně nezamlouvá a jinak prd, zas mám celkem pěknej plácek přímo pod oknama a řeším parkování pouze přes den. Doma se uklidim do garáže a mám teoreticky klídek. Jinak pokud bys chtěl můžem dát někdy sraz a můžeš si vyzkoušet ten zámek s alarmem.
    EKIM
    EKIM --- ---
    VACA: mít nějakou otlučenou a starou, s opravdu hnusnym designem, nemám pocit že by to pomohlo.
    třeba že je to pravda, nechlubí se tím, ,,ty vole já umim jezdit na motorce jako bůj,, je poslední věta kterou prohlásil krátce, před tou nešťastnou nehodou
    mrkni na zámky ,,xena,, je to na kotouč s možností alarmu s pohybovým senzorem, já furt otálel třeba budeš rychlejší než zloděl, a samozdřejmě tady je dobrej ten řetěz, zadní kolo totiž nejde sundat, tak jednoduše, jako přední na kterém sice budeš mít super xenu, tak dva tipci s dodávkou, ti i se spuštěným alarmem, který si před tím stlumí dekou takže ho neuslyšíš, skůtra naloží do 10ti sekund jako nic, a máš prd. Můžeš přidat gsm,gps modul, který ti nahlásí napadení, lokalitu. Dobrý je omrknout hlídaná parkoviště, nevím jaký jsou teť ceny. Pojištění je také pěkná věc, ale detail je ve spoluúčasti, která může být třebas 10tis, sice tě stojí třeba 4tis./rok U havarijního pojištění se musíš ptát na spoluúčast, protože se to protě u levného skůtru nemusí vyplatit.
    VACA
    VACA --- ---
    PS: netušítě jestli existuje třeba nějakej pohybovej alarm, kterej by mě v případě pohybu začal volat na mobil?
    to by bylo hodně dobré..
    VACA
    VACA --- ---
    JAKI: díky za inspiraci.

Já jsem to tu teď teda taky hodně pročetl, v podstatě několik let dozadu.. :) Jednak mě teda překvapilo kolik motorek už ukradli např Ekimovi, chlape ty máš trpělivost ze železa.. respekt

No a se zabezpečením jsem dospěl k závěru že asi půjdu do kombinace nějakého toho alarmu reagujícího na pohyb s masivním řetězem... Koukal jsem na ty Tokoz, koukal jsem i na nějaký ty Abus... Nevím co je lepší, asi to bude víceméně podobné..

Parkovat to budu u nás na dvorku činžovnío domu kde bydlím. Na jednu stranu si řikám že je to lepší než na ulici, na druhou stranu ale jednou za čas se tam vkradou lumpové a pokoušej se dostat třeba do sklepů... Tak si řikám aby tam na to naopak třeba neměli větší čas a klid než na ulici. Ale křičící alarm by se ve dvorku asi dost rozléhal, to by je mohlo odradit... snad.
    Co jsem ale koukal na nějaký videa, některý ty alarmy při zamčení hodně hlasitě zapískaj že jsou jako aktivní, to si ale asi nemůžu dovolit páč jezdim domu z práce v noci, někdy i dost pozdě. Zvláště pak v létě kdy lidi hodně větraj by mě asi za pravidelný noční kráknutí alarmu sousedi nemuseli mít rádi, a to já nechci. Já naopak jsem rád že se domácí uvolil mě to nechávat na relativně malým dvorku kde jinak nikdo nic nedává...

JAKI
    JAKI --- ---
    VACA: Já kupoval teď http://www.motovsem.cz/cz-detail-799528-350-trigger-alarm-yellow.html u práce nemám moc možností o co to zamknout tak snad to odradí případné nenechavce. Jinak tenhle krám můžu doporučit chlapík ví co prodává a dobře poradí kupoval jsem helmu, bundu i rukavice a vše dobrá koupě.
    VACA
    VACA --- ---
    EKIM: jaj sakra, s tim kradenim jsi mě moc nenadchnul.. Teď jsem ještě někde četl nějakej článek, kde psali, něco ve smyslu "na parkovišti vám skůtr nevydrží ani dva dny, jste v čechách" a to bylo ještě v kontextu "zamčeno řetězem" :( Tim spíš mě to nenadchlo když ta motorka vypadá jako uplně nová, jak je zachovalá.. V tomhle ohledu by asi bylo lepší mít nějakou otlučenou nevzhlednou ludru, ale přece to kvůli tomu nebudu úmyslně ničit... :(

Podle čeho se pozná dobrej motorkář? :) Když jsem pročetl tvoje vlákno, tak hádám že podle umouněnejch rukou od toho jak se v tom vrtá? :) A to zas jo, to mě ba, na svejch autech jsem se taky snažil vždycky všechno řešit svépomocí.. když na to teda nebyl potřeba nějakej spešl přípravek nebo opravdu odborná znalost na vyšší úrovni.. :)

---
    Uměli by jste mi prosím případně doporučit nějakej ten zamikací řetěz aby nebyl úplně marnej? ale zase aby nebyl moc drahej, bych za to nerad dával půlku toho co za motorku.. +Ještě mě taky čeká nakoupit nějakou základní výbavu, rukavice apod, tak abych na tom všem zase uplně nevykrvácel:)
    Jako nechci po vás vyloženě aby jste něco hledali za mě, stačilo by kdyby jste mě nasměrovali na nějakej nepředraženej obchod s takovejma cajkama, nebo po čem se ptát/dívat...

dík
    EKIM
    EKIM --- ---
    VACA: jinak jestli ti sedí, kylometry a byl pravidelně servisován, najdi si na netu manuál a navaž pravidelný servis podle najetých kyláků a jestli dlouho stál,tak např řemen může být spuchřelý, starý olej měněn před x lety taky asi neni vhodný. Ale 13tis je málo na nějaké závady, to by měl bejt zánovní.
    Musím dodat že naštěstí to byl jeden úspěšný pokus o čoru, celkově ze čtyř pokusů. Celkem 3krát jsem si šel pro novou spzt. 2xkrát mi pomohla policie a vyšší síla, vrátit ukradeného skutra zpět, opravdu zábavné příběhy, bez jisté sovislosti. Někdo zahlédne v křoví světla baterky, tu se baterka vybije a skůtr nenastartuje, nebo se z jednoho čorkaře vyklube váš bejvalý spolužák ze základky. To fakt nemá vejšku.
    Mimochodem víš jak se pozná dobrej motorkář? :))
    BIGGIE
    BIGGIE --- ---
    BIGGIE: Ne vypalovanim ale vyparkovanim))
    BIGGIE
    BIGGIE --- ---
    VACA: Mne zatim retez drzi, mam v planu ted pred vypalovanim z garaze na ulici poridit alarm pokud mozno s lokalizaci, ale rozhodne doporucuju pripojistit se proti kradezi, platim tusim 2700rocne, sice jsem jeste nevyuzil a doufam ze nebyuziju, ale prijde mi to jako fer poplatek za to ze mi da pojistovna penize na dalsi povoz
    VACA
    VACA --- ---
    EKIM: děkuju mnohokrát za odpověd a cenný zdroj informací! všechno si to pročtu. Na tohe vlákno jsem při svém dosavadním hledání nenarazil...

S tou krádeží to je mrzuté :( Toho se taky bojím. Smím-li se zeptat, kdy a jak se to stalo? A nějaké doporučení na zabezpečení, asi masivní řetěz co?
    EKIM
    EKIM --- ---
    VACA: http://www.skutrforum.cz/100-125ccm-skutry-f3/honda-125-zkusenosti-rady-atd-t4064.html ,snad všechno jsem řešil, počínaje výměnou brzdových destiček až po seřízení ventilů, ale skůtra nemám protože jsem si ho blbec lépe nezamkl, neb kurvy mezi lidma stále jsou. Tedy z mého pohledu je velmi důležité, pro to aby ti skůtr dobře sloužil a fungoval, ho dobře zabezpečit.
    VACA
    VACA --- ---
    EKIM: Takze v poho? Precijen, uz to neni nejnovejsi vydobytek techniky...

---
    Zas tak moc to tu nezije koukam, ale zkusim se zeptat na par veci, protoze v tomhle nejsem kovanej a nemam prehled.

Je neco konkretniho, na co bych se mel zamerit a davat pozor u takoveho stroje?
    Jako mel by byt i prez svuj vek v dobrem stavu, mel stani vzdy pod strechou, a majitel se o neho staral, resp. v honda servisu se starali, pravidelne. I kdyz toho evidentne moc nenajezdil.
    S tim najezdem, ma to tedy 13000km, podstivych. (Je to fakt znamej)
    Jeden kamarad kterej jezdi mi tvrdil ze to nic neni, ze to pry je schopnej najezdit i za jednu sezonu. Ja nemam tuseni, ale co jsem koukal na inzeraty na "zavináče" tak skoro všechny maj natoceno kolem 20k, ale rikam si: stacej se taky u mopedu kilometry? jako se deje u aut aby byly lepe prodejny..? Jsou ty km v inzeratech relevantni? U aut v cr tomu dnes uz nikdo neveri..
    Co jsem se snazil hledat info na netu, tak sem narazil i na zkusenost ze to nekdo lupoval s najetymi 60-ti tisici a krom uz horsich tlumicu pry vsechno funguje spolehlive, da se tomu verit?
    Ad ty tlumice, starnou pouze jezdenim, nebo muzou bejt vydechly proste i jen vekem a castym stanim?
    Jak casto ocekavat servis, a co se na tom tak nejvic kazi?
    Mel bych radeji preventivne vymenit nejaky ten rěen v pohonem ustroji? Sice asi jeste nema sve odjezdeno, ale leta uz ma.. Cetl jsem ze se meni smad po 16-ti tisicich.. Ale nevim.
    Celkove se mi toho o zavinaci nepodarilo mnoho zhisti, snad jen to, ze honda dylan je pry identickej stroj s jinou kapotazi, a pry je to celkem dobre..

Jinak skutr by tedy mel mit novou baterii, nove naplne a nove pneumatiky..

Kdyz nepocitam simsona kteryho jsem chvili nelegalne provozoval kdyz mi bylo asi 14 let, tak jsem nikdy zadnou motorku nemel, je to tedy muj vstup do sveta jednostopych vozitek.. Ocenim tedy jakekoliv vase tipy

Dekuji moc!
    EKIM
    EKIM --- ---
    VACA: zavináč je velká klasika
    VACA
    VACA --- ---
    Tak na konec je to ještě jinak. Je to 125, takže je to supr. ideál! (sám teď nevím proč jsem si celou dobu myslel že je to 150)

Když už jsem to tu teda zmínil, co vy o tom myslíte?
    Jde o Honda @ NES 125

Má to pravidelnej servis u Hondy, celou dobu garážovaná. Nový obutí... najeto 13k, majitel žádnej závodník.. Co se týče kapot, laku a pod. ta motorka vypadá jak před půl rokem koupená, nikdy neležela...

Tak či tak, měli by jste případně prosím nějaký tipy na co se zaměřit a dávat pozor? Nějaký třeba indicie u kterých bych měl zbystřit?

jen pro ilustraci jde o tenhle stroj:

neni to teda přímo ta konkrétní, je to náhodnej obrázek z internetu, ale je to tenhle tip. Já nikdy nevim jak se mu správně řiká, jestli teda Honda NES, nebo Honda AT, nebo prostě jen "@"...
    BIGGIE
    BIGGIE --- ---
    VACA: Nebl sehnat nekoho kdo ma hondu pcx 125 a klidne by upgrade na 150 bral:) ja bych o tom mozna i premyslel :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam