• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    taky pouzivam prophoto
    AMIKOSA
    AMIKOSA --- ---
    covece a jaky pouzivas barevny profil treba me to rozesira ten ProPhoto RGB ktery teda mam nastaveny vsude.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    AMIKOSA: Zkus jeste Open As Smart Object in PS a Editn in Adobe PS/Edit a Copy with LR Adjustments. jinak nevim
    AMIKOSA
    AMIKOSA --- ---
    Presne krok za krokem to delam tak ze davam Create a virtual copy potom oznacim jednu a druhou fotku a dam edit in > open as layers in photoshop a vysledek des bes... Ve photoshopu se potom ani camera raw neotevira rovnou se to nejak nasklada do vrstvy a i samotne otevreni jedne fotky nevypada stejne v LR jako PS?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    AMIKOSA: oteviras to urcite s nastavenim z lightroomu? neotviras originaly? zkusil bych zkontrolovat, jestli v LR a PS je puzivana stejna verze Adobe Camera Raw. Plus zkontrolovat barevne profily.
    AMIKOSA
    AMIKOSA --- ---
    Zdravim jsem externista s Macinthosem a prave jsem presel z aperture na Lightroom. A uz ted s tim trochu zapasim. Oznacil jsem si dve fotky v Lightroom a dal je otevrit jako editovatelne vrstvy ve photoshopu a ve photshopu se mi ukazali barevne uplne jinak vypadajici dve vrstvy s absolutne ztracenymi detaily. Ty dve fotky byly NEF z nikonu primo stazeny a na jedne z nich byl udelat grayscale v lightroomu. PROC JE TOMU TAK? Chtel bych aby mnou otevrene fotky z lightroomu vypadali ve fotoshopu stejne. Zkousel jsem ted jen tu jedinou fotku prevedenou v lightroomu do grayscale otevrit ve fotoshopu a zase je barevne uplne jinde. V lightroom krasne cernobila v PS zleny nadech. PROCCCC
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MINER: Co treba alternativni profil s nazvem Custom, ktery si sam vytvoris, at uz ve fotaku nebo v nejakem softu :-D. Jinak dost pochybuju, ze oficialne existuje nejaky Canon Miner Landscape Profile, ktery by ti vyhovoval.
    MINER
    MINER --- ---
    Ten pán zná krásná slova, zdá se.

Ptal jsem se na doporučení zda neexistuje alternativní landscape profil, který by šel vzít jako základ. Např. který by byl podobný Nikonímu Landscape, který se mi zdá lepší.
    Pokud někdo ví, nechť poradí. Pokud nikdo neví, pusťte to z hlavy.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MINER: A propos, zadna soupatka jsem tu s profilama nesrovnaval. Jen jsem ti rekl, jakym soupatkem vyresit tvuj konkretni problem. Tak tu nehraj saradu, ty demablbe.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MINER: Stezoval jsi si na moc modoru modrou a moc zelenou zelenou a ze ti nesedi nejaky jeden konkretni default profil. Rekl jsem ti, co s tim. Ocividne je ti to sumak, tak dal nadavej a delej ze sebe debila. Ale jestli chces pokracovat v tehle hitparade idiocie, tak se vratme k tve otazce "Neexistuje nějakej méně kanárkovej profil jako alternativa k Canonímu Camera Landscape profile?" - Ano, existuje, jmenuje se Camera Standard.

Nevim, co si kurva stezujes, kdyz v zapeti pises, ze to nepouzivas. Tak to sakra nepouzivej. Nuti te k tomu nekdo? Kdyz fotis krajinku, znamena to, ze to musis nutne "vyvolavat" Landscape profilem??? Mlc a jdi se prosimte zahrabat, kdyz tomu nerozumis.
    MINER
    MINER --- ---
    GHOSTSTALKER: Jsi neuvěřitelně chytrý. Abys byl nejchytřejší na celém světě ti chybí už jen informace, že profily jsou mnohem mocnější než pár šoupátek v LR. Více ti řekne Google, ale zdá se že všechno ostatní víš a znáš, takže ho možná ani nepoužíváš.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    GHOSTSTALKER: dik nastavim si to uz pri importu to zni asi jako nejlepsi reseni.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MINER: Asi jsi slepej, ze nectes, co se tu pise, ale i na to si muzes udelat custom profil nebo preset, ktery nasledne (nebo uz pri importu) aplikujes na vsechny fotky. Nebo synchronizace, ze jo. Jestli i to je pro tebe opruz a ztrata casu, tak se na nejaky LR rovnou vyser, fot do jpegu a tiskni to rovnou tak, jak to vyleze z fotaku.

Uplne se desim, kdyz tu ctu nektere "problemy", k cemu ten Lightroom vlastne lidi pouzivaji. Jako nahrazku Exploreru pro fotky?
    MINER
    MINER --- ---
    GHOSTSTALKER: opruz a ztráta času mi brání dělat u každé (typově stejné) fotky to samé. Radši ten profil nepoužívám a doladim si to bez něj protože toho víc zkazí než vyladí.
    Když přivezu z měsíční akce přes tisíc fotek, a sto z nich je koukatelnejch, tak mi automatizace toho co lze, ušetří hodiny.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MINER: co ti brání v tom, si ty modré a zelené stáhnout dle své libosti? To opravdu na všechno musíte mít nějaký profil, a ještě k tomu přímo od výrobce?
    MINER
    MINER --- ---
    Když už jsme u těch barviček. Neexistuje nějakej méně kanárkovej profil jako alternativa k Canonímu Camera Landscape profile? Má to některý příjemný vlastnosti hlavně u fotek focenejch za plnýho slunce, ale ty oblohy to dělá moc nereálně modrý a zelená je taky extrémně svítivá. Většinou to kvůli tomu nepoužívám, jsou to moc omalovánky...
    Nikoní Landscape mi přišel lepší, nejde nějak zkusit třeba ten? Nebo nějakej jinej?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Jo, a aby toho nebylo malo, tak jeste muzes udelat to, ze nastavis profil u jedne fotky, pak das Set Default Develop Settings, a pak se ti na vsechny fotky ze stejneho fotaku bude defaultne aplikovat to nastaveni.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MIKEKT: koukni do nastaveni nebo to jednoduse zmen jen u jedne fotky, oznac vsechny a pak synchronizuj nastaveni (Ctrl+Shift+S). A taky si muzes udelat preset jen s timhle nastavenim a rovnou ho nechat aplikovat pri importu.

Jako delat to po jedne fotce je slusna lolarna :).
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    GHOSTSTALKER: tak v ty novy verzi je ten camera standart trochu lepsi asi. urcite lepsi nez to adobe standart. jde tam nekde nastavit aby tam zustalovlo porad camera standart abych to nemusel preklikavat u kazdy fotky? diky
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    nevim, ja s tim nikdy problem nemel... kdyz v LR nastavim profil treba Camera Standard (nebo jak se to jmenuje), tak to proste vyhodi identicky vysledek jako jpeg se Standard nastavenim z fotaku nebo RAW projety DxO s Camera Standard profilem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam