• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    Asi tu spustim trochu ot..ale proc je DNG vyhodnejsi nez NEF? Ja zatim pro pouziti DNG nevidim jedinej duvod..natahnu fotky z fotaku NEFy..vyexportuju si upraveny JPEG (90%)..z rawu necham jen to nejlepsi (tak 10% max) a to zalohuju...pro 90% situaci stejne stacej ty full jpg a u tech best fotek mam uplne originalni rawy, se kterejma sikdkyoli muzu delat cokoli (a po bezztratovy kompresi co dela fotak si nemylsim ze bude DNG mensi)
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    no to me zase ten dng celkem vyhovuje - uz proto ze je mensi nez nef
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    nechal jsem NEF a import je mnohem rychlejsi, diky.
    tak jsem zase opustil dng
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    ta konverze do dng trva celkem dlouho, ja ji delam mimo LR pres dng convertor a vlece se to, taky bych tipoval ze to bude tim
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    to prave taky z CR2 nekovertuju, zkus to bez toho...
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    RATTKIN: Me to trvá tak minuty, ale nemám zapnutou konverzi do .dng - podezříval bych tohle.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    RATTKIN: to je fakt moc, kdyz to nakopirujes na disk a pak das importovat z toho umisteni, tak to je podpbne pomaly?
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    HUGGI: Ok tak nakonec vyreseno..jedna s eo nejakej "bug" LR uz prej ohlasenej..

Problem: v casti Print se NIC nezobrazuje..proste seda stranka / pripadne se zobrazuje A4 ,ale nedaj se pouzivat sablony ani manualne menit velikost stranky

Reseni: Smazat "LrTemplateCache.lrcache" z "C: \ Users \ ------- \ AppData \ Roaming \ Adobe \ Lightroom \ Print Templates", restartovat LR - a bud to bude fungovat nebo se bude zobrazovat zase jen seda stranka, ale ted by melo stacit v pravym panelu v nastaveni "Ruler Units" zvolit jakoukoli hodnotu (neni zadna vybrana) a hned vsehcno naskoci a funguje :P
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    import 8gb fotek mi trvá 4 hodiny, to se mi zdá dlouho.
    Dávám minimální velikost preview, a konverzi do dng. Mám 8gb ram a quadcore, LR3
    Pokud fotky kopíruju na disk v total commanderu, běží to 20mb/s a je to za chvili hotový. Zkoušel jsem různé čtečky kartet, ale pořád stejný. CPU jede na 20%, disk taky nejede naplno. Jak to chodí vám?
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    KARYSLAV: Tak rady z fora nepomohli..jen tak na zkousku nemohl by mi nekdo poslat tento soubor?
    "LrTemplateCache.lrcache" z "C: \ Users \ ------- \ AppData \ Roaming \ Adobe \ Lightroom \ Print Templates" jestli to nahodou nepomuze:)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    SKALARIAK: no, ale to nereaguje..ani kdyz si nastavim ze to nechci do tiskarny, ale jen export do jpg kde si muzu rucne nastavit rozmery tak to tak ynic nedela

..stejne jako mas v develop v pravy liste presety tak v printu jsou sablony pro tisk vice fotek na stranku..
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    HUGGI: sablony netusim, ale v adobe pdf si kazdopadne muzes nastavit custom rozmer stranky... ale nevim jaky myslis sablony...
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    SKALARIAK: to jsem vsechno zkousel ,ale tam si prave jen nastavim A4/A5..nemuzu si tam nastavit treba ctverec coz ted chci...a porad to neresi problem, ze nefungujou sablony..

KARYSLAV: zkousel jen tak narychlo..to forum by mohlo bejt nadejny..uz dlouho sem nepromazaval knihovny v nejakym programu..zejtra vyzkousime :) Diky
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    HUGGI: v modulu print je vlevo dole page setup, tam tisknout do adobe pdf a tam si nastavit velikost papiru rucne? ale mozna tomu jen blbe rozumim :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    KARYSLAV: Tak ja z nej taky nechci tisknout..ale potrebuju udelat takovou kolaz zhruba 9x9 fotek a bylo by to tam z sablon ymnohem rychlejsi nez se stim srat v PS..
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    HUGGI: hmm aha, mě nikdy nenapadlo z lightroomu tisknout..
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    KARYSLAV: to nepomuze..vim ze tenhle problem mam uz dlouho a od ty doby sem instaloval x updatu a snad i cleou v3..smazanim taky nic nevyresim kdyz to proste cely nejak nereguje..nemuzu ani rucne zmenit velikost toho papiru kdyz mam export do jpg..proste se nic nedeje
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    HUGGI: smazat tyhle definice ze složky s nastavením si zkoušel? Respektive smazat všecky eventuálně přehrát "z čisté instalace?"
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    HUGGI: Kazdopadne ani nemuzu zmenit velikost "papiru" rucne..bere to nastaveni "z tiskarny" kde si to menit muzu, ale tam si zase nemuzu zvolit manualne..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam