• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      KARYSLAV: Zoner je asi nejlepsi na rychly a jednoduchy veci s fotkama..jako zakladni otagovani a promazani po nafoceni..nezdrzujes se tim nacitanim do LR..tam uz posles jen fotky co za neco stojej..(navic treba LR z nepochopitelnyho duvodu neumi fotky prejmenovavat..ani jednotlive ani hromadne)

Apereture neni spatnej..ma i par vychytavek oproti LR navic..ale je to klasickej debilni Apple software co ti saha na soubory..coz ja treba nesnesu..mam svoji adresarovou strukturu a ta je pevna..do ty mi to proste sahat nebude..Apereture ma tu svoji tendenci si to vsechno presouvat do svy struktury..kterou sice ve vysledku uvidim stejnou, ale soubory budou kdovi kde..kdyz si do jednoho adresare bdu chtit pridat textovej soubor s nejakejma datama napr tak nemuzu..

GHOSTSTALKER: plnou databazi objektivu uz ma prece i LR..pokud mas aktualni camera raw tak uz tam jsou snad vsechny normalni skla..aspon pro nikon jo..
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      MIKEKT: Vybral jsem si DxO Optics, predevsim kvuli databazi DSLR a objektivu. Lr pouzivam predevsim na spravu fotek a tvorbu galerek.
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      MIKEKT: jo takhle, no tak Nikon ma NX2, to se da pouzivat na spravnej export rawu, ale jinak snad vubec, je to pomaly jak prase protoze Java.

Co ma canon nevim.

Existuje Bibble Pro coz je nejakej linux/jakejkoli system na podobnym principu jako LR, ale me tyhlety linuxovy veci desne rozciluji, takze s tim zkusenost nemam.

LIghtroom jsem si vybral proto, ze je jak pro Win tak pro Mac, na kterej sem presel kuli stabilite z windowsu, a protoze se mi proste chtelo. Hlavni vyhoda je integrace se vsema ostatnima adobe vecma, takze jednoduse z LR odeslu veci do Ps.

Zoner teda nemam odvahu osahavat ani klackem .-) takze ten sem nikdy v pozdejsi dobe nevidel, naposledy nekdy jako demo kdyz jsem mel este kompakt.

A na macu je jeste ten Aperture. Ale s tim zkusenosti taky nemam protoze sem potreboval Win/Mac soft, tak sem to radeji ani nezkousel abych si na to nahodou nezvyk.
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      KARYSLAV: fotim do raw, pouzivam LR a chci do jedny prace sepsat proc jsem vybral LR ale jenom takovou tabulkou, aby to bylo prehledny
      Digital Camera RAW Converter Comparisons with Canon 1Ds Mark II & 20D Images
      http://www.sphoto.com/techinfo/rawconverters/rawconverters.htm
      nasel jsem neco podobnyho, ale jsou tam stary verze.
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      MIKEKT: no nejak bych se nezabyval tabulkama, a pokud nemas Mac a nemuzes pouzit Aperture, tak bych vzal LR protoze jinak teda s tim cos psal to je imho nebe a dudy. Co se tyce pohodli, workflow. Ale to je nejlepsi spis vyzkouset. Jestli si otevres fotku, neudeas s ni nic a ulozis jako jpeg, tak by ti to mozna stacilo jinak.

A jestli fotis do jpegu, tak nevim, to je tak na Picasu :-)
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      Jakej raw konvertor by se dal porovnat s LR? zoner, canon DPP, capture one? jde mi spis o porovnani zakladnich funkci a nejakyho toho prostredi. chci to shnrout do nejake tabulky, kde bych udelal jednoduse +/- proc vybrat LR :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Akorat je tam drobna veticka "We are not able to ship this item to your default shipping address. " :)
      LR se da sehnat pres ebay.co.uk asi za $160 + postovne... tam nekde jsem to kdysi kupoval ja. Jde to i pres ebay.com, ale je to asi za $199 + $30 postovne.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      TWARR: Tak NX je super..ale ja byhc ho taky nepouzival..vymenil byhc to s nekym za orig LR :D
      TWARR
      TWARR --- ---
      HUGGI: no to je presna jedna z veci co nechapu, doted nechapu jak v tom nx muze nekdo neco delat, asi jsem na to moc blbej :))
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      TWARR: Ja mel koupit D700 kdyz k ni davali NX2..:D
      TWARR
      TWARR --- ---
      ja mel tenkrat koupit dxo kdyz byla sleva, bych nepremejslel zase nad timhle:D
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Na Amazaonu lR v akci za 189dolaru
      Amazon.com: Adobe Photoshop Lightroom 3: Windows: Software
      http://www.amazon.com/gp/product/B003739DVY

jak je to casove omezeny nevim..
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      HUGGI: radsi si to RTFMuj, treba se ti to bude nekdy hodit:
      Digital Negative (file format) - Wikipedia, the free encyclopedia
      http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Negative_(file_format)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GHOSTSTALKER: pokud je DNG jen jina forma NEFu tak tam ty opticky vady prece porad mas..jen mas ulozeny jak se to ma vyvolat.. = to samy si muzes udelat s libovolnejma rawama..
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      SKALARIAK: Tak pokud jedeš jen "jednostupňový workflow", tak nepochybně. Ale já třeba jedu základní korekce v DxO, z toho jde export do dng (raw s optickými vadami apod. skladovat nepotřebuji), dále úpravy v Ps a nakonec final touches v Lr.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      RATTKIN: no ale tak kdyby nahodou halt nekdo zacal tohle resit, tak si proste vsechno co mas prekonvertujes do jinyho formatu, to bych videl jako nejmensi problem... pride mi ze ta konverze je dalsi komplikace ve workflow a dalsi zbytecny zpomaleni...
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      hlavne neni DNG jako DNG... treba z tech, co bleje DxO (z 10MB CR2 udela 50MB DNG), se mi chce brecet... pro zalohovani fakt idealni.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      RATTKIN: Aha..tak to jo..aj myslel ze dng uz ma nektery udaje napevno nastaveny..
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      HUGGI: gif a nef se lisi, ale pravnici sou stejny
      dng je taky raw. je stejne rawowitej jako jiny rawy, ale je plne a otevrene dokumentovan, na rozdil od cr2 a nef
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      RATTKIN: srovnavat gif z NEF je myslim trochu neco jinyho..

DNG nepouzivam tak si nejsem uplne jistej..ale ten uz ma treba nastavenou WB ne?..nejsou to uplne cisty data jako raw..
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      HUGGI: uz se stalo ze firma, co vlastnila patent na gif, zacala najednou chtit prachy za licenci, ktera byla do te doby zdarma. tak vzniknul dng. ndo vi co pravnici zase vymysli. DNG zase vymyslela adobe, slibuje, ze je to k volnemu pouziti, ale je to prast jako uhod.

jak to myslis s tim jpg?
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam