• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      HUGGI: radsi si to RTFMuj, treba se ti to bude nekdy hodit:
      Digital Negative (file format) - Wikipedia, the free encyclopedia
      http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Negative_(file_format)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GHOSTSTALKER: pokud je DNG jen jina forma NEFu tak tam ty opticky vady prece porad mas..jen mas ulozeny jak se to ma vyvolat.. = to samy si muzes udelat s libovolnejma rawama..
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      SKALARIAK: Tak pokud jedeš jen "jednostupňový workflow", tak nepochybně. Ale já třeba jedu základní korekce v DxO, z toho jde export do dng (raw s optickými vadami apod. skladovat nepotřebuji), dále úpravy v Ps a nakonec final touches v Lr.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      RATTKIN: no ale tak kdyby nahodou halt nekdo zacal tohle resit, tak si proste vsechno co mas prekonvertujes do jinyho formatu, to bych videl jako nejmensi problem... pride mi ze ta konverze je dalsi komplikace ve workflow a dalsi zbytecny zpomaleni...
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      hlavne neni DNG jako DNG... treba z tech, co bleje DxO (z 10MB CR2 udela 50MB DNG), se mi chce brecet... pro zalohovani fakt idealni.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      RATTKIN: Aha..tak to jo..aj myslel ze dng uz ma nektery udaje napevno nastaveny..
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      HUGGI: gif a nef se lisi, ale pravnici sou stejny
      dng je taky raw. je stejne rawowitej jako jiny rawy, ale je plne a otevrene dokumentovan, na rozdil od cr2 a nef
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      RATTKIN: srovnavat gif z NEF je myslim trochu neco jinyho..

DNG nepouzivam tak si nejsem uplne jistej..ale ten uz ma treba nastavenou WB ne?..nejsou to uplne cisty data jako raw..
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      HUGGI: uz se stalo ze firma, co vlastnila patent na gif, zacala najednou chtit prachy za licenci, ktera byla do te doby zdarma. tak vzniknul dng. ndo vi co pravnici zase vymysli. DNG zase vymyslela adobe, slibuje, ze je to k volnemu pouziti, ale je to prast jako uhod.

jak to myslis s tim jpg?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      KULHY: ja vim, ze probiralo..ale pokud vim nikam nedobralo:)

RATTKIN: No, ale proti jpg uz to ma zase mizivy vyhody..ze by nikon udelal neco, aby to bez enjakyho updatu neprecetli ostatni raw konvertory je i teoreticky blbost:)
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      HUGGI: ja si taky nechavam jen nektery rawy. dng by mel mit teoreticky lepsi kompresi a je to otevreny format, nestane se, ze (teoreticky) nikon neco vymysli co nebude umet lightroom precit, leda se zakoupenim napr. nikonackyho pluginu na $500
      KULHY
      KULHY --- ---
      HUGGI: zkus filtr, už se to tu probíralo :) ..

jinak za mě, já mám několik disků plných NEFů, asi bych měl trochu zoptimalizovat workflow :)
      FARIN
      FARIN --- ---
      HUGGI: aby se ti pri importu neflakalo nadupany dvoujadro :-))
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Asi tu spustim trochu ot..ale proc je DNG vyhodnejsi nez NEF? Ja zatim pro pouziti DNG nevidim jedinej duvod..natahnu fotky z fotaku NEFy..vyexportuju si upraveny JPEG (90%)..z rawu necham jen to nejlepsi (tak 10% max) a to zalohuju...pro 90% situaci stejne stacej ty full jpg a u tech best fotek mam uplne originalni rawy, se kterejma sikdkyoli muzu delat cokoli (a po bezztratovy kompresi co dela fotak si nemylsim ze bude DNG mensi)
      LEDOFREDO
      LEDOFREDO --- ---
      no to me zase ten dng celkem vyhovuje - uz proto ze je mensi nez nef
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      nechal jsem NEF a import je mnohem rychlejsi, diky.
      tak jsem zase opustil dng
      LEDOFREDO
      LEDOFREDO --- ---
      ta konverze do dng trva celkem dlouho, ja ji delam mimo LR pres dng convertor a vlece se to, taky bych tipoval ze to bude tim
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      to prave taky z CR2 nekovertuju, zkus to bez toho...
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      RATTKIN: Me to trvá tak minuty, ale nemám zapnutou konverzi do .dng - podezříval bych tohle.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      RATTKIN: to je fakt moc, kdyz to nakopirujes na disk a pak das importovat z toho umisteni, tak to je podpbne pomaly?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      HUGGI: Ok tak nakonec vyreseno..jedna s eo nejakej "bug" LR uz prej ohlasenej..

Problem: v casti Print se NIC nezobrazuje..proste seda stranka / pripadne se zobrazuje A4 ,ale nedaj se pouzivat sablony ani manualne menit velikost stranky

Reseni: Smazat "LrTemplateCache.lrcache" z "C: \ Users \ ------- \ AppData \ Roaming \ Adobe \ Lightroom \ Print Templates", restartovat LR - a bud to bude fungovat nebo se bude zobrazovat zase jen seda stranka, ale ted by melo stacit v pravym panelu v nastaveni "Ruler Units" zvolit jakoukoli hodnotu (neni zadna vybrana) a hned vsehcno naskoci a funguje :P
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam