• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      BLACKX: no doufám že upgrade bude jen za kilo babek..
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Kdyby si někdo nevšiml, že se na několika stránkách dneska objevilo hands-on preview Lightoomr 4 Beta, tak nějaké linky:

Adobe Photoshop Lightroom 4 Public Beta hands-on preview: Digital Photography Review
      http://www.dpreview.com/news/2012/01/10/lr4publicbeta
      Digital Imaging Software Preview: Adobe Lightroom 4 Beta
      http://www.imaging-resource.com/SOFT/adobe-lightroom-4-beta/index.htm

Osobně mně připadá, že je tam spousta nových věcí, které nepotřebuju, a nic zásadního. (Samozřejmě pár zajímavých novinek se najde)
      TWARR
      TWARR --- ---
      pro mne osobne je to jedno, pac jsem prase a mazu tak 2x do roka ;)))
      JEZZEK
      JEZZEK --- ---
      pro me je uplne nejrychlejsi reject a nasledne ctrl+backspace (=delete rejected)
      TWARR
      TWARR --- ---
      ja to teda delam klasicky pres rejected - filr - caudokose ;)
      TWARR
      TWARR --- ---
      njn, musis mazat pres grid view no ;))
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      HUGGI: no ja osx mam, a tenhle postup jak jsem napsal pouzivam, on by tomu docela vydatne pomohl ( a on i pomuze twarr myslim potvrdi) SSD disk. 16GB ram a SSDcko, a pohoda :-) (coz teda nemam, ale tak nejak zvazuju..)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      KARYSLAV: No pro me je to zatim jedna z veci proc porad na prvni promazani pouzivam zoner..je mnohem rychlejsi v nacitani a v tomhle mazani..+ moje zakladni prejmenovani, a otagovani v nem jde taky rychlejc.. ale planuju casem prechod na OSX tak si chci zacit osvojovat jinej postup..
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      HUGGI: čteš mi myšlenky, taky mi to pije krev :-D naučil jsem se rovnou mačkat šipku na klávesnici.. dělám to tak že to Xkuju, a zobrazuju jen nezaXkovaný, a pak je mažu až naráz (eventuálně zobrazuju neflagovaný, neXkovaný).
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Asi se v LR neda nijak nastavit aby vychozi volba pri kliknuti na Delete byla uplny smazan ia ne jen to blby smazani z katalogu co?
      FESTER
      FESTER --- ---
      VEZUV: ano, nekdo ma serial... v obchode
      V obchode ti ho daji kdyz si to koupis...
      VEZUV
      VEZUV --- ---
      Ahooj. Má prosím Vás niekto serial na Adobe audition CS 5.5 na MAC ?
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      HUGGI: slysel sem od nekterejch lidi ze mensi katalogy to zrychli, ale osobni zkusenost s tim nemam, asi to budu kouskovat aspon na ty roky taky
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MENTOL_: trosku jsem se v tom uz prestal orientovat..ale adresarovou strukturu mam velmi podobnou a kdyz jsme ted chtel vytvorit katalog znova "ciste" tak diky ty dobry strukture nebyl jedinej problem..veskery upravy, hvezdicky, barvy atd si to nacetlo z exifu a XMP.

Jinak kdyz odpojis disk, melo by se to pismeno normalne uvolnit a mel bys mit moznost ho dat na jakejkoli novej disk/oddil..

a k tem katalogum kazdej mesic - to jsi ted amel v "databazi" pokazdy jen aktualni mesic? nebo jde nejak nacist katalogu vic (ja uvazuju nad udela treba pro kazdej rok, jestli by se to trochu nezrychlilo..
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      MANSIK: ke 2) - nedavno mi zacal umirat hlavni disk s fotkama, tak jsem vse zazalohoval a disk vyhodil ze systemu. Vysledek je, ze mam ted fotky na jinem pismeni nez predtim a puvodni pismeno disku neni. Navic jsem u starych katalogu chtel spojit vsechny v jeden podle roku (mel jsem drive po mesici novy). Zalozil jsem tedy novy uplne prazdy v aktualni verzi 3, vsechny katalogy za dany rok naimportoval a samozrejme se objevil problem s premapovavanim slozek. Mam strukturu na disku jako "D:\Photos\2009-Q1\090101 Akce" a abych se z toho nezblaznil, tak nakonec pomohlo to, ze jsem si znovu vytvoril na nejakem zbytku disku docasne puvodni pismeno disku, na kterem jsem zalozil prazdnou strukturu "D:\Photos'2009-Q1\" a do ni jsem umistil jeden JPG, ktery jsem pak naimportoval. V tu chvil se v katalogu da u slozek zvolit pres pravy tlacitko "Add Parent Folder" a pote "Update Folder Location" pouze jednou pro tuto slozku na novou lokalitu, premapuje to automaticky vsechny podslozky. Pomocny foldry a disk pak zrusis.
      MANSIK
      MANSIK --- ---
      HUGGI: Super. Díky
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      HUGGI: + teda je nutny zalohovat adresar presertu pokud nejaky mas a pouzivas..a pokud mas nastaveny ruzny druhy exportu a pluginu..to je tusim vsehcno pohromade v appdata
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MANSIK:
      1) staci zalohovat katalog
      2)automaticky si ani nedovedu predstavit jak by to melo fungovat..ale jelikoz muzes slozky presouvat primo v LR v ramci katalogu klidne z disku na disk (samozrejme se ti prenesou i vsechny upravy apod tak to jde delat takhle..

Kazdopadne pokud mas nastaveny ukladani dat do XMP nebo to ukladas rucne a mas v adresarich fotek trochu poradek tak potom staci na novym systemu naimportovat vsechny fotky a bez problemu si to vsechno nacte..
      MANSIK
      MANSIK --- ---
      Pár dotazů:
      1.)Chystám se na velký formát a chtěl bych uchovat všechny úpravy provedené v LR, abych byli k dispozici i potom co nahraji OS a opět LR. Stačí dát zálohovat pouze katalog ?
      2.) Už se naučil hledat LR chybějící složky sám nebo se musím s každé přesunuté složce manuálně určit novou cestu. Jde o to že budu rušit 3 menší HDD a přesouvat xxxx složek na nový vetší... nebo jestli je možné vytvořit komplet katalog nový a nějak na něj aplikovat již provedené úpravy z minula ?
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      HUGGI: mozna ti poradi ID zabias, to je na watermarky expert :)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam