• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    KARYSLAV: hm..to zni zajimave..posles kdyztak jednu.. vojta.florian@gmail.com

KARYSLAV: ja zalohuju jendou tejdne na druhej interni disk a na externak....to mi prijde ze staci
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    HUGGI: ono to mazání je otázka, "profíci" napřed zálohyjí čistý data se vším všudy a pak teprve dělají zásahy, kdyby se něco vysralo aby měli se k čemu vrátit, a schovávají na 2 fyzicky hodně vzdálených místech 2 kompletní zálohy raw dat..

Pro takové to naše cvakání to ale potřeba asi tolik není :-) ale hodí se vědět co je bezpečněj postup.

Ze všeho nejvíc mám u sebe radost z toho zálohování přibývajících věcí/souborů..
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    KARYSLAV: delam to podobne, ale promazavam jako prvni krok..
    1) nakopiruju do pc - adresar yymmdd_co to bylo za foceni
    2) otevru v zoneru, prvni promazani (je to mnohem rychlejsi nez LR) + zakladni hromadny otagovani
    3) import do LR, dotagovani..a dalsi hrani..ty lepsi si hvezdickuju a barvim :)
    4) po exportu final jpegu mazu vsechny rawy krom par "top"
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    KARYSLAV: podotákým že rsync se nemusí použít v příkazovám řádku/konzoli, ale jsou na to grafický xichty, tkerý to umožňují i zautomatizovat a provádět po nějakejch operacích, nebo v časovejch intervalech..
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    AMIKOSA: kopiruju pres LR import, popravde taky se mi toho na karte vetsinou nekrizi moc, tak co akce to folder, pak si na fota napastuju hromadne nejaky kalsicky nastaveni co se tyce veci jako je lens correction, vibrance , noise reduction a pak dam rendervat nahledy a pak jdu spat, rano je to hotovy :)
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    A dulezita vec - zalohovani provadim rsyncem

Proc? protoze vezme vsechny "nove" veci z prostoru Fotky a presune je na externi disk, bez toho aniz by tam cokoli mazal, a to i v pripade ze ve zdrojovym prostoru uz neco chybi..

rsync -a -v --progress /Users/Kary/Fotky/ /Volumes/Backup/Fotky/

Pricemz to vsechno u me prochazi jeste pres TimeMachine.

Ten rsync se da poridit i na windowsy.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    AMIKOSA: jako prvni prenasim soubory do pocitace, podle data je rozdeluju do jednitlivejch adresaru (YYMMDD). Jakmile je to na disku, purstim zalohovaci system kterej ty data odsune na druhej firewire disk, na treti firewire disk a do cloudu :-)

az teprve potom, zacnu pracovat s datama, ktery kdyz potrebuju v lightroomu seskupuju do nejakejch skupin podle zakazek, vetsinou mam ale 1den 1zakazka, takze todle neresim..

Po cca 10ti letech se mi casovy rozdeleni potvrdilo asi jako nejbezpecnejsi a nejjistejsi z hlediska velkejch zalohovacich bloku, kdy diky tomu muze byt na "jednom miste" vsecko.

Vsechny data mam ulozeny v .xmp souborech vedle RAWu z fotaku (plus PSDcka samozrejme) a kdyz v nejhorsim potrebuju, tak je to tagovany.

Potom prichazi na radu hlavni vyrazeni, kdy projedu lightroom, zapnu "show only flagged and unflagged" a Xkuju co fakt musi pryc. To hned jak je hotovy cmd/ctrl-backspace na smazani oznacenych X do kose a pak uz podonej proces s dalsim cistenim blabla..
    AMIKOSA
    AMIKOSA --- ---
    Jaky mate svizny workflow pro import do lightroom? Nejdriv z karty kopirujete na disk pocitace nebo rovnou do lightroom? Jak nejrychleji resite importy dat z vice projektu (na jedne karte zakazka z architektur, food style, portret). Dik
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MANSIK: Edit - Catalog settings - zalozka Metadata - treti zaskrtavatko:)

a pak pro jistotu jeste oznacit vsechny fotky v tom katalogu a ctrls+s - coz bude potom chvilku asi trvat..
    MANSIK
    MANSIK --- ---
    Jde nějak v LR nastavit aby se setting zapsal do xmp nějak hromadně a naimportoval do složek tam kde není, ale bylo použito úprav LR. Řeším takový oříšek nechce se mi obnovovat starý katalog, pže je v tom hrozná anarchie. Potřeboval bych jen nějak aby se pokud možno zadal hromadný příkaz na připsání XMP do té složky s tím že si to načtu sám do jiného nově vytvořeného katalogu př. i na jiném PC. př. mám katalog s fotkama s 2009 tam jsem metodu ukládání úprav pomocí XMP nepoužíval, ale úprav je tam hromada + hvězdičky a labely. Chci po tom programu moc... Je nějaká šance ?
    TWARR
    TWARR --- ---
    SKALARIAK: jo dobry samozrejme, cist neumim, ty 2gb jsem si vzal jako ze je mas s tim, ze tu puvodni zminku o 4gb jsem uz zase vytesnil z hlavy ;) nerad vzpominam prave na doby, kdy mi na c2d umrely pameti a ja musel jet nakej cas na 3gb ... schvalne vodpoledne tipnu vyuziti pameti tim bazmekem u me
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    TWARR: fotim do rawu, mam 4GB, pisu ze smotnej LR si nad 2GB nevezme...

HUGGI
    HUGGI --- ---
    SKALARIAK:
    SKALARIAK: No ja prave ten notas nepotrebuju tak casto..ale co se mi nelibi na tom mit zaroven PC a notas je synchronizace vsech veci..

Jinak pouze na LR jsou 4Gb tak nejak v pohode..ale nejde zaroven pracovat s PS a LR...to okamzite zmizi 99% ramky a pc se skoro sekne..pritom ani jeden z nich zvlast nema nejmensi problemy..to jen dohromady..
    TWARR
    TWARR --- ---
    fotis do jpegu vid? jinak si nedokazu predstavit spokojenost s 2gb ramky a lajtrumem ... pokud teda nahodou nemas ssd, tak by to spoustu operaci resilo
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    je taky pravda ze na obyc zpracovani fotek si vzdycky rikam jak je super ze 3 roky starej ntb to zvlada v pohode a pak kdyz potrebuju v PS upravovat vic veci ve fullres, tak si rvu vlasy :)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    HUGGI: tak u me bude asi ten kritickej moment predevsim to, ze vsechno jedu z ext. hdd. pres usb... novej notebook je taky ve hre, ale docela me laka predstava mt doma komp, kterej clovek nemusi nijak odpojovat, nekam ho tahat a tak + nejaka 13ka mala do terenu... nevbim jak je to s tou pameti u LR smaotnyho, ale nemam dojem ze by chtel nekdy pres 2GB... ve chvili kdy clovek zapne PS tak uz je to samozrejme neco uplne jinyho :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    SKALARIAK: ted tam mam nastaveny ty standard tusim v nejakejch 1440px..a delal to pro celej archiv.je mozny ze to u toho staryxho nemma.. kazdopadne bych stejne videl chybu v tom ze to je beta..

JInak mam C2D nejaky 2,4GHz tusim a 4GB a pmaly to je na muj vkus docela dost..prave uz dlouho planuju dalsi 4GB ram, ale nevim jestli to znatelne pomuze..

A zaroven stim resim i prechod na notebook jako hlavni pC., protoze takovouhle sestavu v notasu koupim v klidu za 15.000
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Jo ssd udelat asi nejvic ja presel z c2d na i5 oboji 4gb ram a nezaznamenal jsem nejakej zasadni rozdil i kdyz mam ted rychlejsi disk 7200
    TWARR
    TWARR --- ---
    KARYSLAV: ja ti psal, ze rozdil pri prechodu 8 - 16 asi uz nepoznas ;))

ja po zmene z c2d a 3gb na i5 a 8gb a ssd zaznamenal strasnej rozdil, coz neni nic divnyho ;)
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    SKALARIAK: přesně na tom stejným jsem měl lightroom předtím… Teď mám i5 a 16GB a je to poněkud.. velkej rozdíl :-D

Twarr ale řikal že okolo 8-16GB už rozdíl poznat (tolik) není..

Nejvíc by tomu stejně pomohlo SSD který teď ale nemám
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam