• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    AMIKOSA
    AMIKOSA --- ---
    Hledam lek. S pouzitim nikon D800 a lightroomu se mi vyraznym az nesnesitelnym zpusobem spomalila prace v Lightroomu 4.1 nemate na to nekdo nejaky lek? Kdyz prepnu v Camera Calibration:Process na 2010 tak to jede mnohem lepe, a i nastaveni auto tone je mnohem kvalitnejsi.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: no a flags mylsim taky ne..ale hvezdy a barvy jsou nastesti kompatibilni..

KARYSLAV: jj kolekce uz v katalogu..

Jinak soobne mam nastaveny aby se automaticky hned vsechn oukladalo do xmp a stejne pred zalohou davam ctrl+s abych mel jistotu ze tam je vsehcno ulozeny..
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    Hele ale nebývalo to tam ne? Protože já mám pocit že se mi to nepřeneslo..

Kolekce tam určitě nejsou, ty jsou jen v katalogu..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: Hvězdicky vím, u barev jsem si nebyl jistý, ale na 100 % tam něco chybí - asi to jsou tedy ty Picks nebo něco takového.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: barevny oznaceni a hvezdicky v XMP ulozen yjsou!..Dokonce je to nastaveni ktery je jako asi jediny standardizovany a prectou ho i jiny programy
    2MEK
    2MEK --- ---
    BLACKX: parada, diky
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    2MEK: Nejjednodušší je nemazat katalog (pár set megový nebo pár gigový souboru s příponou .lrcat) a v něm je vše uloženo. Funguje to i když se změní jeho umístění a/nebo umístění fotek - v tom případě jen po novém spuštění Lightroomu řekneš, kde je katalog (sám se zeptá) nebo kde je nová lokace fotek (pravé na složku a Find Missing Target).

Alternativa asi je vybrat všechny fotky, pravé tlačítko a Metadata -> Write Metadata to File, což uloží nastavení do .xmp souborů v případě .CR2 nebo .NEF nebo přímo do RAWu v případě .DNG. Jenže tam není vše, chybí tuším barevné označení souborů a označení Pick/Rejected a možná ještě pár věcí. Nicméně je to dobrá záloha vyvolávacího nastavení, klíčových slov atd. (V Edit -> Catalog Settings -> Metadata se zaškrtnout, ať se tohle ukládá automaticky ... Automatically write changes to XMP)
    2MEK
    2MEK --- ---
    Mam takovej blbej dotaz... budu menit komp a nechci prijit o nastaveni u rawu. Je nejakej jednoduchej prikaz, aby LR priradil k rawum info o nastaveni a az slozku s praci prehraju na novej pocitac, aby si do toho sam sahnul a "vsechno bylo jako driv"?
    Diky.
    EGGH
    EGGH --- ---
    BLACKX: Takže jsem to udělal přes autoplay a funguje to.
    EGGH
    EGGH --- ---
    HUGGI: A kde to tam přesně je? Hledám ale nic nenacházím.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    EGGH: je to v nasatveni LR
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EGGH: Nevím, ale jestli jsi to nenašel, tak asi ne... pak zkus prohledat Control Panels -> AutoPlay
    EGGH
    EGGH --- ---
    Je někde v nastavení Ligtroomu funkce vypnutí automatickýho spouštění programu? Např. když k PC připojím jakejkoliv falsh disk nebo HDD, tak se Ligtroom automaticky sám spustí.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    LEDOFREDO: nechci pri importu, to uz je tam mam ze zonera..potrebuju pri specifickym exportu(casto pouzivanym) zmenit to co mam jinak jako stadard..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    KARYSLAV: Metadata Wrangler je uzitecny, ale umi jen odstranovat tagy z Exifu, ne menit nebo pridavat.
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    presety na upravy metadat (vcetne copyrightu) muzes aplikovat pri importu
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX:
    KARYSLAV: Diky..kouknu na to..
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    HUGGI: Zkus spíš tohleto:

Jeffrey Friedl's Blog » Jeffrey’s “Metadata Wrangler” Lightroom Plugin
    http://regex.info/blog/lightroom-goodies/metadata-wrangler
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: Jde to přes plug-in "Run Any Command" , který po eportu automaticky spustí jakýkoliv příkaz na exportovaných datech (placené, ale dáš kolik chceš a za pár dolarů je to dobrá koupě)

K tomu potřebuješ ExifTool (free), což je command-line utilita na libovolné manipulace s EXIF/IPTC/... v JPG/XMP nebo jiných formátech (skoro cokoliv).

Já mám třeba u každé fotky určené pro fotobanky ve speciálním souboru ("[název fotky].microstock.xmp") anglický název, popis a klíčová slova a při exportu si to tímhle postupem automaticky nakopíruju do toho exportovaného JPG, ta řádka pro ExifTool v tom Run Any Command pakl vypadá takhle:
    exiftool.exe -overwrite_original -tagsFromFile "{Path}\{LibraryFilename}.microstock.xmp" "-xmp-dc:subject>iptc:keywords" "-xmp-dc:description>iptc:Caption-Abstract" "-xmp-dc:title>iptc:ObjectName" "-xmp-dc:description>exif:ImageDescription" "{FILE}"
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    Asi se v LR neda nastavit aby zaroven s exportem upravil copyright text v exifu co? jediny co me napadlo jak t delat je udelat si v nastaveni iptc preset a ten aplikovat vzdy po exportu rucne..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam