• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: jo takhle, tak to asi nee... jinac s tim sRAWEm je to smaozrejme fajn napad, ale kdyz jsem po tom kdysi patral, tak on asi fakt neni moc zpusob zatim jak to resizovat bohuzel....
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SKALARIAK: no to prave neni libovolnym smerem, ale vertikalne nebo horizontalne. Jakmiele je potreba "vymaskovat" nejaky geometricky utvar, co ma sikme hrany (treba okno ne uplne celne), tak je to dost voser..

Trochu jsem se do toho ponoril a doslo mi, ze ty novy Smart Previews by se dali vyuzit jeste mnohem lepe nez jen na offline praci s notasem na cestach, tak snad to soudruzi poberou:
      Adobe Community: Smart Previews as configurable sRAW could be much better..
      http://forums.adobe.com/message/5239491
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: dyk to se shiftem de uz ve 4ce ne?
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      pekny novy veci to ma, to je pravda, bohuzel nas test exportu se ze 4:10 @ 3.8GHz prodlouzil na 4:45, cca 14% zhorseni. Nekde jsem zahlidl v tech intro videich, ze snad vylepsili neco ohledne kalkulace i jen tech puvodnich healing brushu, tezko rict, ale je zrejme, ze zadna vicejadrova optimalizace na windows verzi se nekona.
      Odpustil bych jim to, kdyby jeste udelali moznost brushe rovnou carou libovolnym smerem :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      KARYSLAV: Tak to jsem teda čekal o dost později. Co se mně týče, tak jsou to fajn featury a prakticky na 100 % budu zase upgradovat, ale není tam nic kritického (takže žádný stres a experimenty, prostě až to bude, tak to bude). Ale těším se na to automatické narovnávání, radiální gradienty a podporu PNG.
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      Adobe Lightroom 5 beta k dispozici..
      Lightroom 5 beta Now Available! | PHOTOSHOP.COM BLOG
      http://blogs.adobe.com/photoshopdotcom/2013/04/lightroom-5-beta-now-available.html
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Já vím, proto jsem měl víc :) Ale nikdy není jasné, jestli ten nebo oný algoritmus nepotřebuje nějakou odkládací paměť, tak proto jsem to testnul.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: jj pro export hraje roli v podstate jen procesor..ale zase pokud si otevres PR i PS a zacnes se vic hrabat ve fotkach tak se bez vic RAM neobejdes..
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Pro zajímavost: Musel jsem reklamovat RAM a dostal jsem prozatím aspoň menší náhradu, takže jsem na tom HUGGIho balíku dat zkusil znovu ten test výkonu, ale tentokrát jsem měl místo 24 GB jen 4 GB. Výsledek: Vůbec na tom nezáleží, ty časy jsou identické (teda zkoušel jsem jen nejjednodušší a nejsložitější část testu). Dává to smysl, ale radši jsem to zkusil, ať je jasno.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Celkem nic zvláštního, je to stejné jako kdybych klikl na originál :) Sice je tu možnost Edit Copy, ale já to ani editovat nechci. Dokonce ani zduplikovat ten současný stav úplně nechci, protože většinou ta druhá verze je "Flattened" obrázek, bez vrstev. Ještě mě napadlo, že bych to mohl v LR exportovat do PSD do aktuálního adresáře a načíst zpět do katalogu, čímž by se vytvořila flattened kopie, ale to bych musel ten originál s přesně tímhle nastavením vůbec ukládat a čekat na to... a celkově bych si ubral čas na jedné straně, ale přidal na jiné, žádná výhra :)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: nijak to poradn enejde..ale co se stane kdyz to v PS zavres a v LR das na to psd virtual copy a tu otevres v PS?:D
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      BLACKX: nejde.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      RATTKIN: Taky možnost, ale chtěl bych pak v LR "jedním kliknutím" exportovat všechny varianty klientovi (nebo je aspoň vidět vedle sebe) - to myslím u toho tvého nejde, jestli to chápu správně.
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      BLACKX: já se snažim řešit verze přes vrstvy, smart objects a adjustment layers, ale asi to to nepomůže.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Jedna věc, co mě s..e a rád bych věděl, jestli někdo nezná řešení:

Mám foto v LR, dám pravé tlačítko a Edit in Photoshop. V Photoshopu udělám nějaké úpravy a Save - fotka se objeví v LR, super! Jenže když udělám v PS nějakou další variantu a rád bych si to uložil jako alternativu pod IMG_1234-Edit2 pomocí Save As (Copy), tak se to v LR už neobjeví.

Pak musím v LR, Synchronize dir -> potvrdit -> objevím se v Previous Import, takže ještě navíc Go To Folder in Library, což je zbytečná otrava, zvlášť když to dělám častěji. Tuší někdo, jak to vylepšit?

Ideálně, aby se fotka, uložená v PS i pod jiným názvem, objevila sama v LR. Alternativně, kdyby byl třeba nějaký plugin, kde by stačilo zmáčknout třeba F7 a synchronizoval by se aktuální adresář. Máte někdo nějaký nápad?
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      COCHRAN: v pravo v import dialogu si vybiras, kam se to bude sypat
      COCHRAN
      COCHRAN --- ---
      Můžete mi prosím poradit jak změnit složku kam si lightroom ukládá kopii naimportovaných fotek? Defaultně je to na c:/users/.../pictures. Soubory katalogu se mi premistit podarilo.. ale fotky to haze furt na to cecko. Díky
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MENTOL_: jj to jsme se asi bbe pochopili...prvni selekce kdy rovnou mazu spatny delam pred importem do LR..do toho taham uz jen fotky, ktery vylozene za neco stojej..
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      KOZEL: jen na doplneni, pouzivam samozrejme pri prochazeni rawu nahledy z fotaku (musi se to myslim rucne v options nastavit), tj. xnview je nesklada, jen to vytahne, coz je daleko rychlejsi a vernejsi tomu jak si je pamatuju nafocene. Jinak pokud je potreba to kvalifikovat hvezdickama a podobne, tak chapu, ze to za to asi i stoji, ale radeji si vystacim bez toho, neotagovany odsoupnu do podslozky odpad, ktera se davkove ignoruje pri zaloze na externi disk a po case je hromadne mazu.
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      KARYSLAV: nn, mame to vicemene stejne, jen proste si dokazu predstavit situaci, kdy i ta rozmazana vyhozenihodna fotka nebo jeji cast bude potreba na neco (napr do videa ???), ale stejne to mazu docela brzo po dokonceni zakazky
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      KOZEL: aha, já rejectuju vyloženě fakt 100% odpad (uplně kompo mimo, mázlý, etc) vybírám ty "dobrý" co jdou zákazníkovi, a ty ostatní jsou neoznačený, ty hodně dobrý mají hvězdičky (dle toho jak až moc). Takže já mám asi možná to co ty na reject, jako neoznačený.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam