• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    HUGGI: já si archivuju fotky v barvě a v co nejlepší kvalitě a když tisku ČB tak si udělám dočasnou verzi pro tisk, šum dávám trochu větší, bacha na správné rozlišení (lpi dle tiskárny)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: No to samozrejme je..:)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    HUGGI: tisk jsem taknejak predpokladal kdyz resis vyuziti orig fotky, to jak je to videt pri zvetseni v LR doma je vlastne fuk, ne ? :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: no v tisku nakonec strasne zalezi na materialu..to je jasny..
    FTN
    FTN --- ---
    To je zřejmě základní nepochopení pojmu 'bitmapa'. Dále je rozdíl mezi šumem a zrnem. Generátorem šumu je vysoká citlivost čipu, generátorem zrna je vysoká citlivost filmu. Chcete-li simulovat zrno na digitálním snímku, použijte třeba plugin od DxO (který teď dává starší verzi zdarma). Chcete-li zvýšit úroveň šumu tak máte smůlu, protože taková blbost ještě žádného výrobce softwaru nenapadla. :) Ale asi jsem ze "starý" školy, tak já zase půjdu... :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    HUGGI: do tisku na specialni prilezitost bych asi trochu pridal, resp. mam pocit, ze v osvitu se sum ztraci, inkoustem zustava vic..
    MINER: je pravda, ze chroma-noise pri ISO 3200 treba na D700 je vcelku snesitelnej, ale neni to moc prakticky "sumet predem", dynamickej rozsah a vernost barev je o dost nizsi nez na zakladni ISO, nemluve o pripadnym vytahovani stinu. A porad to neni uplne "zrno" (ne ze bych byl nejakej purista:)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: no ja prave resim ten rozdil jak to je videt na orig fotce 1:1 a co se stane po zmenseni a doostreni na 900px pro web..ale ono to asi nepujde udelat aby oboje funguvalo..
    MINER: No problem je ze dnesni FF/FX snimace davaj nejakej sum az tak od ISO3200...a unekterejch fotek s emi docela libi takze nemam roblem s tim ho pridat i u fotek s nizsi citlivosti..
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    HUGGI: podle me se to musi delat pro kazdy pouziti zvlast u sumu zrovna...
    MINER
    MINER --- ---
    HUGGI: Nedělám, ale nejpřirozenější generátor šumu mi přijde vysoký ISO:)
    Současný foťáky už celkem dávaj přirozenej, tzn. ne ten barevnej hegeš (když není limitní osvětlení).
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    HUGGI: kdyz to ma bejt hodne videt, tak je moje go-to-nastaveni 25/75, ale nejak hluboce jsem to nestudoval :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    jakym zpusobem do fotek pridavate zrno (pokud to nekdo delate)? Zatim jsem neprisel na zpusob jak to udelat aby to fungovalo jak pro original treba v tisku tak pro zmenseni treba na web...jeslti to vubec nejak jde nebo je lepsi to delat kazdy zvlast z fotek bez zrna..
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    porad obcas exportuje nikoni fotky o pixel mensi nez specifikovano - zoufaly :/
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    A vyšel nám lajtrům 5.2

http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5647 (jestli je to odkaz jen na maca tak sorry :) )
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    Zabýval se někdo z vás, vytvořením pluginu pro Lightroom?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLACKX, KOZEL: Ještě jsem to trochu vylepšil, teď už je to dokonalé ;) Žádný mezisoubor, prostě to zkopíruje názvy všech souborů v adresáři do schránky. Přitom to vynechá samo sebe, takže je možné to jednoduše zkopírovat do nějakého adresáře a spustit (a výsledek hned vložit do Lightroom filteru).

Je to ke stažení na stejné adrese.
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    BLACKX: diky!
    Chtel jsem udelat neco podobnyho v pythonu, ale bat bude fungovat vsem, takze na to uz kaslu :-)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    KOZEL: To je strašné :D Komplikovaná řešení za každou cenu :)

Abyste neřekli, udělal jsem command line skript. Běží asi pro Windows 2000 a výš, stačí spustit v jakémkoliv adresáři a přímo do schránky zkopíruje názvy všech souborů s mezerami. (BTW používa při tom dočasný soubor dirline.txt ... pokud už v tom adresáři je, tak ho smaže, takže bacha, pokud používáte takto pojmenovaný soubor :) )

Autor jako obvykle za nic neručí, spouštění na vlastní riziko :)

http://www.pastel.cz/temp/dirline.bat
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    PIPLA: Zkusil jsem vcera jeste jeden zpusob. Vypada to sice komplikovane, ale neni to tak hrozny :-)
    1) V Total Commanderu (TC) si dam nalevo slozku se vsema fotkama a doprava jen ty maly vybrany.
    2) V Syncu si necham ukazat fajly, ktery se stejne jmenujou, ale maji jinou velikost (znacka 'nerovna se') a ty dam kopirovat zleva do prava, ale v kopirovacim dialogu vyberu jako cil nejakou novou slozku (treba ./picked).
    3) Znova vlezu do syncu a zase si necham ukazat 'nestejne' soubory, ktere ale tentokrat zleva vymazu.
    4) V LR dam na folder s fotkama Sync a necham smazat chybejici fotky.
    5) V TC nakopiruju fotky z adresare ./picked zase zpet do hlavniho adresare s ostatnima fotkama.
    6) V LR dam zase Sync a necham importovat nove soubory.
    7) Nove importovane soubory v LR oznacim a vsechny hromadne 'picknu', obarvim, vlozim do kolekce, pridam keyword nebo jakkoliv jinak oznacim a uz s nima muzu dal pracovat.

Jednodussi uz to byt nemuze :-)

Jinak jako zpusob, jak ve windows vyrobit seznam souboru oddlenych mezerou pro zpusob BLACKX me napada nasledujici:
    1) Vygenerovat seznam souboru ve slozce pomoci TC nebo prikazu dir v cmd.exe.
    2) Importovat ho do nejakeho spreadsheet procesoru (excel, calc, google drive).
    3) Transponovat (udelat z vertikalnich dat horizonalni)
    4) Vyexportovat jako CSV soubor s oddelovacem mezerou.

No a nebo si napsat uplne stupidni pythoni script na par radku ;-)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    PIPLA: kdyz mas maly vyexportovany co se menujou stejne tak si v naky utilite (myslim ze i ttoal commander to umi) nech smazat z tech velkejch vsechny co maj jinej nazev a pak pickni celej ten adresar?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PIPLA, BLACKX: Ještě doplním, že takhle to dělám, když od klienta dostanu výběr fotek a chci si je najít mezi ostatními (pravděpodobně přesně to, co potřebuješ). Tam je ještě mezikrok, že si z celého adresáře s vybranými fotkami automaticky nechám vygenerovat do řádku jména souborů a ten řádek pak jen zkopíruju do LR do toho políčka filtr. Ale používám na to plugin do Far file manageru, takže to ti asi na nic nebude, ale určitě existuje i nějaký jiný program.

(Nejdostupnější je příkaz "dir /b > seznam.txt", ale to je ve více řádcích... muselo by se to v nějakém editoru spojit do jednoho)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam