• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      FTN
      FTN --- ---
      SKALARIAK: Tak se hned nečerti! :) Ano, lze to brát punkově a na takový věci se vykašlat. V tom případě - až se někomu náhodou zalíbí zrovna tvoje fotka, potají ti stáhne data z počítače a omylem je pošle do tiskárny, tak se prosím nediv, že vylezlo něco zcela jinýho než vidíš na svém notebooku... který je na fotky přece úplně okej, protože děláš jen pro web!
      HUGGI: Neznalost. :) Řešil se tu notebook včetně displeje. I kdyby v něm byl displej za milion, notebook má tu vlastnost, že se přenáší. Takže kalibrace co jsi udělal včera je dnes k ničemu. Proti notebooku jako primárnímu stroji nic nemám, jen je potřeba mít slušnej monitor a spokojit se s osmibitovou barevnou hloubkou.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      FTN: aha, tak to je mi lito ze sem pouzival lightroom spatne a ty fotky potom netisknul, du hledat podstatne jednodussi software, co umi profily myho fotkaku, mejch objektivu, automatickou korekci horizontu a tak .) a jeste k tomu na ntb, od priste vozim na cesty jedine desktop s monitorem za 120 tisic :)
      FTN
      FTN --- ---
      LAUNCHER: Jasný. Ale nejde o to jestli ten stroj stál 20, 30 nebo 60, ani jestli ho má v ruce Standa Petera nebo kdokoli jinej. Jde o to, že na tom normálně fotky neupravuje. Má k tomu přinejmenším slušnej monitor, nebo spíš extra stolní stroj (resp. Standa na to má lidi, že :) ).
      Vidím to obden když lidi přinesou data do tisku, otevřeme je na kalibrovaným monitoru a jejich reakce je: "Jé, co to je, to tam doma nemám!?"... Tak přijďte, až to dáte do pořádku.

SKALARIAK: Pokud všechen výstup tvojí práce je kompletně na web, tak ti bohatě stačí podstatně jednodušší software, který to umí doostřit pro monitor. Ale tady jsme u Lightroomu, což je profesionální software na volání digitálních dat, takže předpokládám tisk odpovídající tiskárnou na odpovídající materiál. Pokud se na to někdo vy*ere (patlá to na notebooku), tak to prostě je vidět - ty tiskárny jsou kvalitní a neodpustí vám to.

A nebojte se: i různá slavná jména a velké osobnosti naší fotografie občas dodají šíleně "připravená" data. :)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      FTN: myslis na fotky ktery pujdou na web a lidi si je budou prohlizet na noteboocich? :)
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      Zajimave no, ja i na 1920x1080 17" zoomuji jak debil, treba kdyz resim sharpen. Na 15 tak mozna s Retinou, pod to mi to prijde jako solidni vysmech (nehlede tedy na to, ze kdyz mi zasviti slunicko do displaye tak jsem v pr, protoze mam bohuzel leskly - ale ja jsem si nekoupil NTB na LR, takze budiz, je to nouzovka).

Pokud by to melo byt neco seriozniho, co se pak bude tisknout v nemalych poctech na nemalou velikost a za co by mel pak klient vysolit nemale penize, tak viz FTN nize.
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      FTN: Kdyz jsem byl na skoleni u STQ, tak na Macbooku (15, myslim ze Retina) ukazoval jak umi byt rychly pri retusi a byl to narez. Ale samo, jednak to neni notebook za 25k, druhak to drzel v ruce STQ.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SKALARIAK: 13,3" mi prijde dostacujici, ale myslim, ze jsou i vetsi..
      FTN
      FTN --- ---
      Pořád se ale bavíme o kategorii amatérského svátečního využití upirátěnýho Lightroomu. Je to velmi nepopulární, ale je potřeba aby tu zaznělo, že notebookový displej je na fotky prakticky nepoužitelný.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: no ty zenbooky nevypadaj spatne no... ale zase to je pro me asi prilis male, tak silene mobilni zase byt nemusim...
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SKALARIAK: kdybych si ted potreboval koupit nb na fotky, tak je porad prvni co bych zvazoval Asus Zenbook, ty novejsi od minuly generace s IPS HD, idealne jestli uz jsou s letosnim Hasswellem. Ale nevim, jestli se da vejit do 25ti.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      LAUNCHER: ja ti nevim, nejak nevidim kde je ten rozdil mezi inspironem za 25 a tim precisnem za 70, s tim monitorem taky nevim :)
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      Za tyhle penize se na LR neda ani koupit monitor, natoz cely NTB. Z Wintel NTB Dell Precision 17, od Apple Macbook s Retinou, nebo Macbook Pro 17. Ac Apple nemusim, tak ty Macbooky vyjdou levneji nez Precision a verim ze budou i celkove lepsi (tedy az na zaruku, kterou v CR Apple neumi).
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      KARYSLAV: no koukam ze prave uz i v tyhle cene kolem 25ti se prodavaj ntb s IPS panelama, vykonove je to vsechno dost podobny no.... takze resim spis vydrz, display, touchpad a design celkove,,,,
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      SKALARIAK: P4INTER si ted cosi kupuje, pomerne vykonyho, tak by mohl poreferovat jak to jede :-) (lenovo yoga)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      neresili jste nekdo v posledni dobe koupi notebooku primarne na LR? Predstavoval bych si nejakou i7 kolem 25ti max, fullHD....
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      KARYSLAV: Jj budu jeste googlit..

A druhej dotaz..nejaka moznost jak aplikovat presety jen s nejakym procentualnim prolnutim? Jednou se tu objevil nejakej plugin, ale ten nejak nefungoval v praxi
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      HUGGI: hmm zajimavy.. no ono by to hypoteticky mohlo fungovat na jadre camera raw.. Zkus se po netu podivat, na nejaky "skripty" pro to, respektive, jak z photoshopu to prevest do toho, a mam pocit ze ty stejny akce by mohly jet i v lajtrumu (velice imho uvaha)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      KARYSLAV: Na to jsem koukal..to je jen pro jednu křivku vzdy..dalsi bych to zase přepsal..
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      HUGGI: řekl bych že to bude přes "Camera calibration" ne? (ty presety, kde se nic "nepohne") podívej se jestli se nehýbe ani camera calibration..
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      KARYSLAV: Ne..

Ja se neptal jak ten efekt předělat pomoci funkci LR..

Mel jsem dost postahovanejch presetu z netu, ktery měnili fotku aniž by se pohlo jediny nastaveni v LR..takze nejak neco udelat jde..jen jsem zatim vygooglil jen ty droplety
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam