• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      GIF_242: NIXX: Nedavno jsem ACR cache presunul na jinej disk nez ze kteryho bezi system a i nez kde jsou fotky a pomohlo to celkovy odezve LR fakt hodne. Velikost ted nevim, ale ta uz asi byla dyl zvetsena, zasadne pomohlo az to presunuti. Uvazuju ted, ze si na Premiere a ACR cache strcim do kompu nejaky mensi rychly SSD.
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      NIXX: Jo, potrebujes si k nim nechat vygenerovat Standard (popr. Full-Size) previews. To dost pomuze s rychlosti zobrazeni, ale ani tak to neni zrovna okamzity.

Vim, ze bych si nemel stezovat, protoze LR je porad oproti konkurenci hodne rychlej program, ale porad mi prijde, ze to GUI by mohlo byt celkove vice 'responsive' (znate nekdo ceskou alternativu tohoto slova? asi nejbliz je 'sviznejsi' imo).
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      NIXX: netusim jestli by to mohlo byt tim, ale jak velkou mas nastavenou Camera Raw Cache? (preferences-file handling). Mám pocit, že jsem někde slyšel, že tam se ukládají všechny náhledy atd. a pokud to není dostatečně velký, tak se to tam pokaždé znovu načítá. Což by možná vysvětlovalo proč se ti poprvé ty fotky načítají pomalu a pak se to zrychlí.
      NIXX
      NIXX --- ---
      Ahoj, chtěl bych se zeptat... Vygeneruju si v LR 5.6 Smart Previews pro pár složek o asi 2000 fotkách, odpojím externí disk, kde jsou fyzicky uložený RAWy a pracuju jenom se Smart Previews. Brouzdání mezi fotkama je docela pomalý - vždycky dlouho trvá, naž se fotka poprvé načte. Když se k ní potom vrátím, jde to už rychle. Vadí mi, že musím např. sekvenci 20 skoro stejných fotek napřed pomalu projít, než jsem schopen mezi fotkami rychle přepínat a vybrat tu nejlepší. Je potřeba k těm Smart Previews ještě vygenerovat Standard Previews nebo jak můžu dosáhnout toho, aby se fotky přepínaly rychle hned od začátku? Ve výkonu by problém být neměl (Core i7, 16GB RAM, SSD, OS X). Díky!
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BLACKX: HUGGI: super! to jsem přesně potřeboval. Děkuji převelice!
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Bohužel virtuální kopie v XMP nejsou. Taky mně to připadá jako menší riziko při nějakém problému :(

What Is Not Included In Lightroom XMP Files - Lightroom Fanatic
      http://www.lightroomfanatic.com/export/what-is-not-included-in-lightroom-xmp-files/
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GIF_242: udelat snapshot puvodnich uprav a pak reset nastaveni viz BLACKX..pripadne virtualni kopie, reset a nova uprava..

kdyz jsme u toho..virtualni kopie je vec jen databze LR nebo se to taky nejakym zpusobem zapise do XMP..nevite nekdo?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GIF_242: Ještě je tu Ctrl + Shift + R, tj. Reset Settings - resetne vše. Alternativně si u nějaké fotky restni vše a nastav počátační parametry (jako Process 2012 nebo co) a ulož si vše buď do LR schránky (Ctrl + Shift + C) nebo přímo jako Preset a pak ho jen používej.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      TO ALL Přátelé, mám takovej dotaz, načítám si do LR staré fotky, které jsem před tím upravoval v CameraRAWu tzn. všechny úpravy se mi zanesly do *.xmp souborů. A já bych chtěl, jestli by se tento XMP soubor u některých nedal nějak ignorovat. Nechci to řešit globálně, protože s většinou těch fotek nic dalšího nacvičovat nechci, ale pár si určitě novou editaci zaslouží. Tak mi jde o to, jestli se to dá nějak "centrálně" u jedné fotky vypnout, nebo to prostě nejde a musel ybch ty soubory XMP manuálně smazat. Nebo paletku po paltce v LR resetovat (což dělám teď :/)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      HUGGI:
      FOGH: Tak po restartu a optimalizaci katalogu zatim dobry..uvidime pri vetsihc upravach zase..
      FOGH
      FOGH --- ---
      HUGGI: ja jsem si niceho nevsiml, mam MBP 13 retina, u me bez problemu
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Tak jsem se konecne dokopal k aktualizaci na 5.6 a teda zatim dost spatny. Na OSX 10.9.4 skoro porad 100% vytizeni procesoru na vsech jadrech, ze nejde poradne nic delat a i LR ma strasnou odezvu..
      KULHY
      KULHY --- ---
      Shodou okolností po roce koukám do klubu, takže to tam máte… :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      RATTKIN: [ HUGGI @ Adobe LIGHTROOM ]

Co to dát na nástěnku? Ó mocný KULHY, jsi tu? :)
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      MENTOL_: prosím info kde stáhnout test sadu fotek, taky bych to testnul
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MENTOL_: s tim MIIX tabletem super info..trochu o nem uvazuju..na cesty by to mohla bejt idealni volba..
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Tak jsem se konecne rozhoupal a poridil novy vnitrnosti u kompu. Cekani na novy 6ti a 8mi jadrovy Haswelly sice skoncilo, ale ty penize co by to stalo navic to za to asi nestoji (vyrazne/drazsi procesor, drazsi deska, novy DDR4 pameti) tak jsem vzal to aktualni i7-4790K, rychleji na 4 jadra (4.5GHz, vejs se mi nechce chladit a resit stabilitu) to uz nejde (coz vzhledem k tomu, ze to neni ani 2x rychlejsi na exportu nez 5let stary i7-920 s trochou pretaktovani, je zase drobet smutny).

Export v plnym rozliseni bez zmenseni - 2:30
      Export v 1000px - 1:06

Vzhledem k optimalizaci od LR5 je v ty nasi tabulce trochu gulas, tak jeslti to jeste nekdo resisleduje, pripadne updatnete co je v jake velikosti.

Taky jsem zkusil kamosky novej tablet Lenovo Miix 2 10 - v 1000px to vyjel ten 4jadrovej bay trail atom za 9:30, nestihl jsem nic jakoze editovat, ale na predvyber a polni podminky "do kabelky" uz to je velmi pouzitelny jak jsme tu uz nekolikrat resili. Skoda, ze nemaji varianty se 4GB ramky (aktualni model 2GB a 64GB SSD system), nicmene bych cekal, ze do roka to uz bude bezny.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      V dnešním updatu Lightroom 5.6 by mělo být opravené mimo jiné tohle:
      "Lightroom occasionally crashed when changing image selection on Windows. Please note that this only occurred on the Windows platform."
      Tak snad to pomůže.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      SUN_VU_KUNG: zatím jsem nikdy nepracoval jinak než externě... používám disky s rozhraním usb2 a firewire800 ...nepociťuju žádné zpomalení nebo omezení.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      BLACKX: Tak samozřejmě po dvou týdnech pokusů pomohlo až to sem napsat a hned v dalším článku jsem to našel :)

Takže dá se to takhle:
      - Jednu fotku vybrat, zvolit požadovanou korekci (např. Auto)
      - Copy Settings a zaškrtnout jen Upright Mode (a NE Upright Transform)
      - Paste Settings na další fotky -> každá bude analyzovaná zvlášť
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Dotaz kolem Perspektivní korekce pro víc fotek:

Když vyberu fotku, která je nakřivo, v Develop modulu zvolím v Lens Correction "Auto", tak se perfektně spraví. Když jich vyberu víc, které jsou _každá jinak_ nakřivo, je nějaký způsob, jak je všechny nechat analyzovat a každou z nich (jinak) automaticky spravit?

Pokud v Develop mám zapnuté Auto Sync, tak se na všechny aplikuje _ta stejná_ perspektivní korekce, což nechci.... potřebuju pro každou fotku jinou korekci. Přišel jste někdo na řešení? Už jsem to různě zkoušel, hledal na webu, ale zatím nic :(
      NIXX
      NIXX --- ---
      SUN_VU_KUNG: mám RAWy na externím USB3 disku a je to v pohodě...
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SUN_VU_KUNG: nemyslim, ze to je nejakej zasadni faktor kdyz jsou rawy na externim disku, nejvic prace neni nacist tech 12-36mb na fotku pres USB, ale celej ten processing nad tim co LR dela. Kazdopadne aktualni fotky zpracovavam na internim disku a pozdeji presouvam na externi (resp. prubezne zalohuju batakem a na internim disku nezavisle dle potreby odzadu mazu) - no a kdyz je potreba se vratit ke starsim, tak staci premapovat slozku na ten externi a nejaky znatelny zpomaleni jsem nepozoroval, kazdopadne pak uz to neni tak relevantni na nejakej retro export treba po pul roce.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam