• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      MINER
      MINER --- ---
      GIF_242: Dobrej nápad, ale nevyšlo to.
      Zajímavé jé, že když nechám složce uložit XMP, tak je to těm fotkám updatne; naštěstí.
      Nakonec jsem musel vyhodit celou složku z LR, a importovat znovu.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      MINER: zkusil bych je z toho místa kde je nechces, manualne smazat a v katalogu bych je v tom "novém" katalogu nalinkoval na místo na externim hdd. Pak bych je smazal z toho stareho katalogu. jestli mi rozumis ;)
      MINER
      MINER --- ---
      Přesunul jsem fotky na externí disk, ale 5 mi zůstalo v katalogu v původní lokaci. LR ví, že tam jsou, ale nezobrazuje je a neumožňuje s nima pracovat. Neví někdo co s tím? Chci je samozřejmě přesunout spolu s těma ostatníma. Na disku normálně jsou, soubory jsou OK, dají se zobrazit a pracovat s nima.

Už se mi to stalo dříve, a zmizelo to po pár restartech, ale teď se tam drží, jak klíšťata.

GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BLACKX: super díky za info.

BTW to all - může mi někdo vysvětlit, jak to dostat do té mobilní aplikace? zkoušel jsem to na iphonu a popravdě jsem to nějak nedokázal odeslat do éteru, potažmo do mobilu, nebo jak se to dělá?
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      LAUNCHER: Aha, je to jen pro predplatne. Dal bych jim klidne 500 Kc jednorazove, ale mesicni predplatne ani omylem.
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      BLACKX: Doufam, ze na rade Samsung Note bude nejaka slusna podpora pro stylus :-)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Nečetl jsem, ale třeba to bude pro někoho zajímavé:

Lightroom Mobile finally comes to Android phones; no optimized tablet support yet
      http://www.imaging-resource.com/...-mobile-finally-comes-to-android-phones-no-optimized-tablet-suppo
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      SUN_VU_KUNG: to myslim! :)
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      SKALARIAK: ještě mají tlačítko na netu...
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SKALARIAK: vadi mi u faststone, ze neumi dopredu cachovat jpg nahledy z rawu, tj prodleva pri prochazeni a vyberu rawu je daleko znatelnejsi nez u prochazeni jpg. Xnview to treba umi, je to poznat, ale zas to rozhrani me rozciluje a clovek to musi dost prekopat v nastaveni aby se to podobalo FS ;) tak snad jim to nekdy dojde ;)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      FEEX: jako ono to nemusíš in/exportovat, stačí když to budeš mít na tom externím disku a prostě to z něho jednou otevřeš na jednom kompu a podruhé na druhém. LR je jedno odkud to otvírá. Pokud pojedeš přes USB 3 a nejsi "úchyl" na milisekundy tak si myslím, že by ti to mohlo vyhovovat. Alespoň takto to řeším já a jsem spokojenej i když po pravdě musím přiznat, že to načítání fotek v katalogu v develop modu je delší, než když jsem to měl na SSD disku. Na druhou stranu komfort práce na dvou kompech mi prostě vyhuvoje víc, a počkám si.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      SUN_VU_KUNG: no ja koukam ze jsem pouzival pomerne starou verzi :) tak snad ted... btw. zkosueli jste nekdo donate u nich pres paypal? me nefunguje to tlacitko, coz je pro ne pomerne smutne :)
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      SKALARIAK: faststone a nikdy nespadl, a to dostává velké porce ;)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      co pouzivate jako rychlej image browser co umi i rawy? Ja faststone, ale na muj vksu mi casto pada, tak me napadlo ze bych zkusil nejakou alternativu....
      FEEX
      FEEX --- ---
      GIF_242: mě stačí ta druhá varianta, asi teda budu vzdy imoportovat a exportovat katalogy , diky
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      FEEX: pokud tam chces pristupovat soubezne z obou kompu, tak si myslim, ze to nepujde. A nepomuze ani to co doporucuje FOGH: , protože jestli správně chápu to co chceš, tak ty potřebujes soubezne pristup do jednoho katalogu a to si myslím, že prostě nejde. Ty XMP soubory jsou fajn, pokud by jsi na tom druhem kompu brouzdal v nejakem jinem raw editoru a chtel jsi si nacist ty zmeny, ktere jsi aplikoval v tom LR. Nicméně do katalogu se nedostaneš.

Na druhou stranu jsem to nezkoušel, takže to není na 100% a možná to půjde. I když jsem k tomu dost skeptický. Protože když si otevřeš katalog, tak to vytvoří nějaké dočasné soubory, které se po skončení práce s katalogem smažou a samotný katalog se aktualizuje a zazálohuje. A nějak mi moc mozek nebere, že tohle se stane souběžně 2x a pak skončení obojí práci na dvou kompech se to nějak logicky synchronizuje.

Pokud tam budes pristupovat vzdy v jednom case, pouze z jednoho kompu, ale z vice mist, tak si to komplet (fotografie i katalog) hod na nejakej externi disk ke kteremu mas pristup z obou pocitacu. Ovsem musis pocitat s tim, ze ta prace nebude tak svizna, jakoby byl katalog na lokalnim disku.
      FOGH
      FOGH --- ---
      FEEX: pokud pouzivas spolecne uloziste, muzes si v katalogu zakliknout automaticke ukladani .xmp, jen bude asi potreba dat pozor na "read metadata" pred samotnou praci
      nicmene nekde jsem se docetl, ze to dost zpomaluje LR (zvlaste pri hromadnych operacich)
      FEEX
      FEEX --- ---
      LAUNCHER: dik tak v 5,7 vse funguje..

jeste otazka, jak nejednoduseji synchroniziovat data LR ve dvou compech?
      MINER
      MINER --- ---
      FOGH: Crop jsem myslel samozřejmě celý, i ořez: reakce je míň než půl vteřiny.. Mám starší Intel HD Graphics + dedikovanou NVIDIA, ale vystačí si s tou integrovanou.

Můžeš zkusit přepnout do nativního rozlišení, jestli se to nezlepší, nebo otestovat hw nebo zkoušet jiné fígle na to zjistit, kde je problém.

U jednoho rMBP mi odešla (naopak) dedikovaná grafika, což se projevovalo ale tím, že se obraz zasekl úplně. V servisu jí vyměnili.

Tady už ti asi nikdo neporadí nic nového. Hodně štěstí.
      FEEX
      FEEX --- ---
      LAUNCHER: diky, až teď sem zjistil, že je možný po registraci k ty leice dostat zdarma licenci na LR 5, tak to zkusím a uvidím.
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      FEEX: Hele v mem Lightroom 5.7 to normalne otevru. Ukazkovy RWL jsem si stahnul tady:

Leica D-Lux 6 Review
      http://www.ephotozine.com/article/leica-d-lux-6-review-21326

Takze v nejhorsim Te ceka zaplatit upgrade na LR5...
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam