• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      SUN_VU_KUNG: no ja koukam ze jsem pouzival pomerne starou verzi :) tak snad ted... btw. zkosueli jste nekdo donate u nich pres paypal? me nefunguje to tlacitko, coz je pro ne pomerne smutne :)
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      SKALARIAK: faststone a nikdy nespadl, a to dostává velké porce ;)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      co pouzivate jako rychlej image browser co umi i rawy? Ja faststone, ale na muj vksu mi casto pada, tak me napadlo ze bych zkusil nejakou alternativu....
      FEEX
      FEEX --- ---
      GIF_242: mě stačí ta druhá varianta, asi teda budu vzdy imoportovat a exportovat katalogy , diky
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      FEEX: pokud tam chces pristupovat soubezne z obou kompu, tak si myslim, ze to nepujde. A nepomuze ani to co doporucuje FOGH: , protože jestli správně chápu to co chceš, tak ty potřebujes soubezne pristup do jednoho katalogu a to si myslím, že prostě nejde. Ty XMP soubory jsou fajn, pokud by jsi na tom druhem kompu brouzdal v nejakem jinem raw editoru a chtel jsi si nacist ty zmeny, ktere jsi aplikoval v tom LR. Nicméně do katalogu se nedostaneš.

Na druhou stranu jsem to nezkoušel, takže to není na 100% a možná to půjde. I když jsem k tomu dost skeptický. Protože když si otevřeš katalog, tak to vytvoří nějaké dočasné soubory, které se po skončení práce s katalogem smažou a samotný katalog se aktualizuje a zazálohuje. A nějak mi moc mozek nebere, že tohle se stane souběžně 2x a pak skončení obojí práci na dvou kompech se to nějak logicky synchronizuje.

Pokud tam budes pristupovat vzdy v jednom case, pouze z jednoho kompu, ale z vice mist, tak si to komplet (fotografie i katalog) hod na nejakej externi disk ke kteremu mas pristup z obou pocitacu. Ovsem musis pocitat s tim, ze ta prace nebude tak svizna, jakoby byl katalog na lokalnim disku.
      FOGH
      FOGH --- ---
      FEEX: pokud pouzivas spolecne uloziste, muzes si v katalogu zakliknout automaticke ukladani .xmp, jen bude asi potreba dat pozor na "read metadata" pred samotnou praci
      nicmene nekde jsem se docetl, ze to dost zpomaluje LR (zvlaste pri hromadnych operacich)
      FEEX
      FEEX --- ---
      LAUNCHER: dik tak v 5,7 vse funguje..

jeste otazka, jak nejednoduseji synchroniziovat data LR ve dvou compech?
      MINER
      MINER --- ---
      FOGH: Crop jsem myslel samozřejmě celý, i ořez: reakce je míň než půl vteřiny.. Mám starší Intel HD Graphics + dedikovanou NVIDIA, ale vystačí si s tou integrovanou.

Můžeš zkusit přepnout do nativního rozlišení, jestli se to nezlepší, nebo otestovat hw nebo zkoušet jiné fígle na to zjistit, kde je problém.

U jednoho rMBP mi odešla (naopak) dedikovaná grafika, což se projevovalo ale tím, že se obraz zasekl úplně. V servisu jí vyměnili.

Tady už ti asi nikdo neporadí nic nového. Hodně štěstí.
      FEEX
      FEEX --- ---
      LAUNCHER: diky, až teď sem zjistil, že je možný po registraci k ty leice dostat zdarma licenci na LR 5, tak to zkusím a uvidím.
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      FEEX: Hele v mem Lightroom 5.7 to normalne otevru. Ukazkovy RWL jsem si stahnul tady:

Leica D-Lux 6 Review
      http://www.ephotozine.com/article/leica-d-lux-6-review-21326

Takze v nejhorsim Te ceka zaplatit upgrade na LR5...
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      FOGH: Na retine to beha lidem +- normalne, vsem krome Tebe a dalsich 4 anonymnich lidi z nejakech for. Kdyz to psali na forech, urcite je to pravda a nicim jinym nez retinou to byt nemuze...

Pokud tady pises, ze crop Ti trva 15s FOGH , bylo by dobry se mozna zamyslet nad tim, ze 15s je podezrele moc i kdybys mel pet internich retin a ze by mohl byt problem i v necem jinem.
      FEEX
      FEEX --- ---
      LAUNCHER: a tenhle typ je podporovany lr
      FEEX
      FEEX --- ---
      LAUNCHER: právě že je to nová d lux 6 (typ 109) zapisuje v rwl
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      FEEX: Jo, ale nove Leica, co je mi znamo, zapisuji v DNG. Pripadne me prosim opravte. Jaky fotak presne mas? Je na seznamu podporovanych fotaku? (neresme obecny format RWL, resme konkretni fotak, coz je jistejsi)
      FEEX
      FEEX --- ---
      LAUNCHER: to jsem nezkoušel, mel by pracovat s tím rwl, k novým leicam dávají dokonce licenci na LR.. ale můžu zkusit.
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      FEEX: Leicu nemam, ale nedari se ti to ani konvertovat na DNG?
      FOGH
      FOGH --- ---
      LAUNCHER: nechapu, jak to ma souviset s mym problemem, uz nekolikrat jsem tady psal, ze problem mam jen na internim retina displeji MBP

Prochazel jsem fora Adobe, udajne neni podporovana ta moje Iris grafika. Coz stejne nevysvetluje, proc s tim na externim monitoru problem neni.
      FEEX
      FEEX --- ---
      jeden lama dotza, lr 4,4 nenacita RWL soubory.. co s tím? nenasel sem ani zadnou aktualizaci, pritom na lr webu udavaji typ fotoaparatu jako podporovany..
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      FOGH: Aktualne provozuji Lightroom na 3440x1440 (ext monitor) na nejakem obyc NTB od Dell. Crop mi trva asi tak vterinu. Nativni rozliseni fotky je 16mpx, s cropem jsou pohnul a otocil jsem ho pod uhel.
      FOGH
      FOGH --- ---
      HUGGI: mam rozliseni 1680x1050, ale realne rozliseni je 3360x2100 a pokud se nepletu, tak nativni je 2800x1400, tzn. kazdy pixel to musi prepocitavat a LR s tim pri cropu ma nejaky problem. Ostatne problem s retinou mela i Premiere elements, tam Adobe vystavilo opravenou jednu knihovnu (misto, aby vydali update na aplikaci, pitomci...)
      MINER: hm, tomu nerozumim, swap mam 0, protoze 16GB RAM (volne je dostatek, LR si bere giga az dve), na disku cca 50GB free, SSD. Zkousel jsi s tim cropem i pohnout, upravit? Kdyz neudelam zmenu, je to taky okamzite.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SKALARIAK: No ja mam na fullHD hlavni okno a na notasu 1:1 nahled takze ro s narocnosti bude spis jetse vetsi
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam