• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      ROZI
      ROZI --- ---
      MIKEKT: s ntb za 15-20 budes tezko shanet solidni display. Kolega ted poridil az na treti pokus a to mu slo jen o beznou kancelarskou praci
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MIKEKT: imho je u notebooku absolutne nejpodstatnejsi mit dva fyzicky disky, nebo urcite ne jen jeden klasickej Hdd, takhle sem to mel v jinak celkem schopnym kompu a byla to totalni bida, kdyz ti jede system, katalog i data z jednoho, prikoupil sem na katalog a fotky SSD a ten rozdil je radikalni...
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      MENTOL_: diky za odpoved. Ja mel do ted nejakej obyc lenovo notebook a ten export mi prijde uz dost pomalej. Takze se poohlizim po nejakym PC. Kdyz poridim neco okolo 15-20tis tak uz to bude sklusny. Na ty komponenty se podivam. Myslim, ze ta i5 bude stacit. Ted jedu na skoro 5let starym lenovo ntb s i3.
      Dik
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      MIKEKT: koukni se na tabulku na nástěnce, až vyjde LR6 a lidi to otestujou
      Pro LR5 ssd disk neměl skoro vůbec vliv, ale obecně pro systém doporučuju.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      MIKEKT: osobne bych jako rozumny minimum i s ohledem do budoucna videl 4jadrovy Intel Core i5 s co nejvyssi frekvenci procesoru co jsi ochoten zaplatit (i5-4460 na 3.4GHz turbo = 6tis, Intel Core i7-4790K na 4,4GHz turbo = skoro 11tis) a nejakou ne uplne nejlevnejsi Z97 desku - treba Asus Z97 verze co se ti libi cca 4tis+, pujde do nich pripadne i pristi Intel procesor Broadwell az ho vydaji a budes chtit jeste o stupen na max frekvence treba z toho i5 dnes. V pripade koupe ty rychlejsi i7 uz ted to neni tak zhavy s potencialnim upgradem, vydrzi to roky. Pamet alespon 8GB, vyrazne vic pro LR taky nema smysl, pokud neupravujes vetsi veci v PS, tak LR sam o sobe vic pameti nevyuzije, v podstate porad jen dokola pocita na "stejny velikosti". A taky bych urcite doporucil nejaky SSD disk na system a katalogy/cache/nahledy LR (radeji 256GB nez 128 treba).
      LR6 ma byt pozitri, z toho co prosaklo si nedokazu predstavit variantu ze by nastala situace "je vyrazne narocnejsi na HW a zaroven ma nove vlastnosti a funkce, ktere strasne moc potrebujeme", spis cekam nejake optimalizace a rychlejsi beh - nemuzou si myslim v Adobe dovolit opakovat uvedeni LR4, ktery vyrazne zpomalil, ted uz neni zas tolik co zdokonalovat na vlastnich upravach (ale treba prekvapi :)
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      MIKEKT: Za rohem je LR6. Muze se stat, ze zkusenost s HW pro LR5 nebude prenositelna pro provoz LR6. Byt tebou, tak pockam par mesicu a pak to zacnu resit.
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      Ahoj,

vim, ze se tady pred casem resilo vyuziti procesoru pri exportu fotek v LR. Nesestavoval jste si nekdo nejaky stolni PC v posledni dobe? Premyslim, ze bych vymenil ntb za normlani pocitac a ntb nechal jenom jako zalohu. Tak by me zajimalo na kolik takova nejaka slusna sestava vyjde? nebo co byste doporucili v soucasne dobe koupit za komponenty v dobrem pomeru cena vykon?

Díky

LWEEK
      LWEEK --- ---
      Tak prý možná 20tého :) Divím se, že adobe nevydal betu. Dřív je vydával nebo se mýlím?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Já už taky od rána hledám na webu :D

Stejně nevím, jestli bych riskoval přechod hned dnes (mám dost pluginů), ale rád bych věděl, jak to je rychlé a co je nového.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      tak kde to je.... :)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      MENTOL_: mě se zase vcelku osvědčilo udělat ten začátek jak píšeš, ale pak to otevřít jako smart object, udělat na tom vše co potřebuju v PS (vše nedestruktivně) a pak to třeba doladit v LR. Ten smart object je imho dost výhodnej, protože v průběhu práce si to člověk může rozkliknout, naskočí mu camera raw modul a může tam jednodušeji doladit nějaké věci. A můžu řezat v PS jak se mi zlíbí a data v případě rozšiřování plochy tam stále jsou. Na druhou stranu tento postup nedělám vždy.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      MENTOL_: Přesně takhle to dělám taky :) (Ale i tak by bylo "čistější" dělat ty úpravy bílého pozadí v PS.)

Ale přesněji řečeno používám ještě jednu featuru navíc - v tom hlavním PSD mám možnost dělat vrstvy nebo skupiny vrstev s názvy typu "VER 1", "VER 3, 5" nebo "VER NOT 2" a můj JavaScript z toho vygeneruje další PSD (třeba jiné barevné varianty). Pak pořád stačí editovat ten originální PSD a kdykoliv je možné přegerovat ty další. Je to taková alternativa k Layer comps v posledním Photoshopu CC.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      BLACKX: na slozitejsi upravy/retuse, kde je vhodne kombinovat PS i LR ve velke mire, se nekdy misto "upravy v LR > export do PS > konec" hodi jinej postup - cistej raw v LR upravit jen pomoci zakladnich uprav, ktery chce clovek aplikovat primo na raw - camera profil, priblizny white balance, doostreni a odsumeni, a pripadne neco z lens correction jako CA a nekdy extremni highlights/shadows recovery kdyz je potreba. Pak bez dalsich uprav, orezu, atd, tj. skoro originalni image, otevri jako 16bit PSD kopii v PS, ulozit a od ty chvile lze delat upravy paralelne v obou programech, jen je potreba v LR dodrzovat "edit original" na upravovanem PSD a nevytvaret dalsi kopie, a v PS neaplikovat destruktivni zmeny typu orez - pak cokoliv se udela v PS, tak se po ulozeni promitne zpet do LR (nekdy nutno treba prekliknout na fotku vedle a zpet) a LR upravy jsou aplikovany az po PS podkladu, kam se lze vracet.
      Mozna jsem to tu uz kdysi zminoval, nekdy to taky pouzivam u manual hdr treba interieru kdy do PS natahnu 3 JPG s ruznou expozici primo z fotaku do vrstev, ulozim a to PSD jde pak jako zdroj do LR - kdykoliv se lze vracet k tomu puvodnimu PSD, kde lze upravovat masky prolnuti, slozitejsi retuse, atd. (nerezat, netocit), a nad tim delat rychlejsi jednodussi LR upravy (a finalni orez a natoceni).
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SUN_VU_KUNG: No jde to uplne stejne..vytvoris si zaklad, a pak staci prepocitavat hodnoty a vytvorit postupne potrebny verze presetu..zalezi co s jak casto delas..ja po par letech patlano vseho moznyho skoncil u jedny upravy a na ni mi staci 4verze jednoho presetu(+3 pro bw fotku) a pak uz jen exportni veci jako odsum ostreni a podobne kde jich nam teda vic podle situace..
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      HUGGI: No, to by bylo řešení, ale u těch křivek nevím, tam je potaháno v RGB všechno možné a nějak to oslabovat jde dost špatně - tohle je úplně ideální.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SUN_VU_KUNG: Ja tohle nakonec vyresil zpusobem, ze jsem si vsechny presety udelal ve 4-10hodnotach a aplikuji ten co chci..
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      Tak perfekt, ten Fader je úplně ideální, přesně to, co jsem potřeboval... ukazuje i náhled toho, jak bude fotka vypadat, je to jednoduché, přehledné a funkční. Akorát je potřeba si to za 10USD registrovat, aby člověk mohl vybírat jen ty změny, které chce tím procentem stáhnout. Funguje i na PC.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SUN_VU_KUNG: Tak uvidíš, třeba ti to opravdu pomůže. Ještě alternativa:

» The Fader Capture Monkey
      http://www.capturemonkey.com/thefader
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      BLACKX: Ono jde vlastně jen o aplikaci křivek, nic víc v tom presetu není - mám sadu fakt povedených křivek, které jsou ale spíš na portréty, kde se dá to barevné ujetí víc tolerovat, pro krajinu, náladovky atd. to bývá už moc... ale když to aplikuji prolnutím třeba jen na 20-50 % tak je ten výsledek nejlepší...

vypadá to, že jde o tohle:
      Relative Adjustment a je to i pro WIN
      Relative adjustment
      http://www.photographers-toolbox.com/products/lightroomstatistics/relativeadjustments/
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SUN_VU_KUNG: No ono ti to stejně asi neukáže, jak o bude ve výsledku vypadat... budeš to muset zkusit s pár procenty a když to nevyjde, tak Undo a zkusit jiná procenta. Ale i tak si dovedu představit, že to ušetří čas a místo na disku :)
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      BLACKX: fakt? Díky! Doteď to řeším tak, že to musím exportovat do tiffu a dělat to v Photoshopu, kde ty vrstvy prostě prolnu. Jdu hledat :D
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SUN_VU_KUNG: Na to je jakýsi plugin, i když nevím, jestli to není jen pro Mac. Zkus ho hledat na webu. Mělo by to být přesně to, co píšes - aplikace presetu zadaná procentuálně.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam