• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    SKALARIAK: No ja myslím, že to bude rozdíl v případě dvou SSD, ale pokud ze systémovýho SSD přesunu katalog na běžnej 5400ot disk tak se to těžko zrychlí..
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    HUGGI: no tak zalezi na systemu a prepdokladam ze mas SSD? u macu to muze bejt uplne jinak, ale s win8 byl ten komp co je jinak na exportu srovnatelnej s tim nejlepsim z nasi tabulky pomalu nepouzitelnej pro praci s LR beznou,kdyz chtel clovek zaroven delat cokoliv jinyho a i takhle se to kousalo furt....

HUGGI
    HUGGI --- ---
    SKALARIAK: Tím chceš ríct, že mám přestat používat druhej disk jako backup a hodit tam katalog jo?

JInak pro info nechal jsem si nedavno vytvořit smart previews pro historicky všechny fotky co mam (cca 65.000) a ten soubor má necelých 11GB takže vlastně úplně v pohode na praci v notebooku, kterej přenáším..
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MIKEKT: no podle me nejde ani tak o rychlost tech disku, jako o to ze jsou prste dva ruzny.... ale abych enkecal, videl sjem o tom super clanek kde to ten typek zkosuel, vsechny kombinace, ale nemuzu ted najit....
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    SKALARIAK: mam system a katalog na ssd a fotky na normalnim. Ale to ssd je jenom mSata
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MIKEKT: imho je u notebooku absolutne nejpodstatnejsi mit dva fyzicky disky, nebo urcite ne jen jeden klasickej Hdd, takhle sem to mel v jinak celkem schopnym kompu a byla to totalni bida, kdyz ti jede system, katalog i data z jednoho, prikoupil sem na katalog a fotky SSD a ten rozdil je radikalni...
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    MENTOL_: diky za odpoved. Ja mel do ted nejakej obyc lenovo notebook a ten export mi prijde uz dost pomalej. Takze se poohlizim po nejakym PC. Kdyz poridim neco okolo 15-20tis tak uz to bude sklusny. Na ty komponenty se podivam. Myslim, ze ta i5 bude stacit. Ted jedu na skoro 5let starym lenovo ntb s i3.
    Dik
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MIKEKT: koukni se na tabulku na nástěnce, až vyjde LR6 a lidi to otestujou
    Pro LR5 ssd disk neměl skoro vůbec vliv, ale obecně pro systém doporučuju.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MIKEKT: osobne bych jako rozumny minimum i s ohledem do budoucna videl 4jadrovy Intel Core i5 s co nejvyssi frekvenci procesoru co jsi ochoten zaplatit (i5-4460 na 3.4GHz turbo = 6tis, Intel Core i7-4790K na 4,4GHz turbo = skoro 11tis) a nejakou ne uplne nejlevnejsi Z97 desku - treba Asus Z97 verze co se ti libi cca 4tis+, pujde do nich pripadne i pristi Intel procesor Broadwell az ho vydaji a budes chtit jeste o stupen na max frekvence treba z toho i5 dnes. V pripade koupe ty rychlejsi i7 uz ted to neni tak zhavy s potencialnim upgradem, vydrzi to roky. Pamet alespon 8GB, vyrazne vic pro LR taky nema smysl, pokud neupravujes vetsi veci v PS, tak LR sam o sobe vic pameti nevyuzije, v podstate porad jen dokola pocita na "stejny velikosti". A taky bych urcite doporucil nejaky SSD disk na system a katalogy/cache/nahledy LR (radeji 256GB nez 128 treba).
    LR6 ma byt pozitri, z toho co prosaklo si nedokazu predstavit variantu ze by nastala situace "je vyrazne narocnejsi na HW a zaroven ma nove vlastnosti a funkce, ktere strasne moc potrebujeme", spis cekam nejake optimalizace a rychlejsi beh - nemuzou si myslim v Adobe dovolit opakovat uvedeni LR4, ktery vyrazne zpomalil, ted uz neni zas tolik co zdokonalovat na vlastnich upravach (ale treba prekvapi :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MIKEKT: Za rohem je LR6. Muze se stat, ze zkusenost s HW pro LR5 nebude prenositelna pro provoz LR6. Byt tebou, tak pockam par mesicu a pak to zacnu resit.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Ahoj,

vim, ze se tady pred casem resilo vyuziti procesoru pri exportu fotek v LR. Nesestavoval jste si nekdo nejaky stolni PC v posledni dobe? Premyslim, ze bych vymenil ntb za normlani pocitac a ntb nechal jenom jako zalohu. Tak by me zajimalo na kolik takova nejaka slusna sestava vyjde? nebo co byste doporucili v soucasne dobe koupit za komponenty v dobrem pomeru cena vykon?

Díky

LWEEK
    LWEEK --- ---
    Tak prý možná 20tého :) Divím se, že adobe nevydal betu. Dřív je vydával nebo se mýlím?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Já už taky od rána hledám na webu :D

Stejně nevím, jestli bych riskoval přechod hned dnes (mám dost pluginů), ale rád bych věděl, jak to je rychlé a co je nového.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    tak kde to je.... :)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MENTOL_: mě se zase vcelku osvědčilo udělat ten začátek jak píšeš, ale pak to otevřít jako smart object, udělat na tom vše co potřebuju v PS (vše nedestruktivně) a pak to třeba doladit v LR. Ten smart object je imho dost výhodnej, protože v průběhu práce si to člověk může rozkliknout, naskočí mu camera raw modul a může tam jednodušeji doladit nějaké věci. A můžu řezat v PS jak se mi zlíbí a data v případě rozšiřování plochy tam stále jsou. Na druhou stranu tento postup nedělám vždy.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MENTOL_: Přesně takhle to dělám taky :) (Ale i tak by bylo "čistější" dělat ty úpravy bílého pozadí v PS.)

Ale přesněji řečeno používám ještě jednu featuru navíc - v tom hlavním PSD mám možnost dělat vrstvy nebo skupiny vrstev s názvy typu "VER 1", "VER 3, 5" nebo "VER NOT 2" a můj JavaScript z toho vygeneruje další PSD (třeba jiné barevné varianty). Pak pořád stačí editovat ten originální PSD a kdykoliv je možné přegerovat ty další. Je to taková alternativa k Layer comps v posledním Photoshopu CC.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BLACKX: na slozitejsi upravy/retuse, kde je vhodne kombinovat PS i LR ve velke mire, se nekdy misto "upravy v LR > export do PS > konec" hodi jinej postup - cistej raw v LR upravit jen pomoci zakladnich uprav, ktery chce clovek aplikovat primo na raw - camera profil, priblizny white balance, doostreni a odsumeni, a pripadne neco z lens correction jako CA a nekdy extremni highlights/shadows recovery kdyz je potreba. Pak bez dalsich uprav, orezu, atd, tj. skoro originalni image, otevri jako 16bit PSD kopii v PS, ulozit a od ty chvile lze delat upravy paralelne v obou programech, jen je potreba v LR dodrzovat "edit original" na upravovanem PSD a nevytvaret dalsi kopie, a v PS neaplikovat destruktivni zmeny typu orez - pak cokoliv se udela v PS, tak se po ulozeni promitne zpet do LR (nekdy nutno treba prekliknout na fotku vedle a zpet) a LR upravy jsou aplikovany az po PS podkladu, kam se lze vracet.
    Mozna jsem to tu uz kdysi zminoval, nekdy to taky pouzivam u manual hdr treba interieru kdy do PS natahnu 3 JPG s ruznou expozici primo z fotaku do vrstev, ulozim a to PSD jde pak jako zdroj do LR - kdykoliv se lze vracet k tomu puvodnimu PSD, kde lze upravovat masky prolnuti, slozitejsi retuse, atd. (nerezat, netocit), a nad tim delat rychlejsi jednodussi LR upravy (a finalni orez a natoceni).
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    SUN_VU_KUNG: No jde to uplne stejne..vytvoris si zaklad, a pak staci prepocitavat hodnoty a vytvorit postupne potrebny verze presetu..zalezi co s jak casto delas..ja po par letech patlano vseho moznyho skoncil u jedny upravy a na ni mi staci 4verze jednoho presetu(+3 pro bw fotku) a pak uz jen exportni veci jako odsum ostreni a podobne kde jich nam teda vic podle situace..
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    HUGGI: No, to by bylo řešení, ale u těch křivek nevím, tam je potaháno v RGB všechno možné a nějak to oslabovat jde dost špatně - tohle je úplně ideální.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    SUN_VU_KUNG: Ja tohle nakonec vyresil zpusobem, ze jsem si vsechny presety udelal ve 4-10hodnotach a aplikuji ten co chci..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam