• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Nejakou dobu jsme tu neresili vyber/zpracovani fotek na cestach, doba pokrocila, windows tabletu je jak smeti a reseni plnohodnotnej LR na tabletu misto ruznych berlicek a cloud synchronizaci na android/ios je zas vic na dosah. Vykonostne to samozrejme s BayTrailem neni zadna extra slava (nas export co jsme zkousel v zari na 1000px trval cca 11min), nicmenes s blizicim se LR6, ktery ma byt udajne optimalizovanejsi (at uz pres gpu, open cl, cuda nebo avx instrukce) by to mohlo byt zas o neco snesitelnejsi.

To proc tu pisu jsou 2 veci - jednak jsem resil hypotetickou situaci, kdy LR6 nema podporovat uz 32bit windows a chvili mi trvalo nez jsem zjistil, ze nejnovejsi a nejrychlejsi baytrail procesor Z3795 jako jediny plne podporuje 64bit, 4gb ram a vyrobci ho tak dodavaji (ostatni win tablety maji jen 32bit i kdyz procesor sam osobe udajne umi i 64 - tj. bez snad rychlejsiho LR6). Osobne mam spadeno asi na novejsi Lenovo Thinkpad 8" prave s Z3795, 4GB ram, IPS 1920x1200, a s BT mysi bych se toho asi nebal i na vic uprav. Cena 10-12tis (coz neni idealni, kdyz nejlevnejsi Lenovo Miix 3 8 je za 3,5tis a za ty penize je supr, ale holt 64bit, 2x vic pameti a o 30% rychlejsi cpu).

No a taky jsem narazil na tohle video, pokud to tu uz nebylo - nekteri se pidili jen po moznosti rychleho trideni/hodnoceni fotek za behu tak aby to bylo kompatibilni s LR doma:
    Forget about Lightroom, Phiewer is the fastest photo reviewer on the go
    https://www.youtube.com/watch?v=fSQs159zQDY
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Co ta 6 vyggoglil někdo něco? Já narazil na zprávu, že snad možná v květnu.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Jde nějak, někde říci, aby se při každém importu LR nesnažil připojovat síťové disky? Párkrát jsem něco řešil na síti a od té doby se při každém importu připojí všechny možné síťové disky, které jsem měl kdy připojené. Nebo někde něco resnout... zkoušel jsem za chodu LR odpojit disky a pak teprve LR vypnout, nicméně to nepomáhá.

Díky moc za případné tipy.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Adobe vypustilo update ke Camera RAW podporující nové foťáky. Mám za to, že často byl update k Camera RAW a Lightroomu dělán ve stejnou dobu, takže opravdu by zítra mohl přijít nový Lightroom :)

Adobe releases 8.8 update for Camera Raw and DNG Converter
    http://www.imaging-resource.com/.../03/19/adobe-releases-8.8-update-for-camera-raw-and-dng-converter
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Tak ten LR test mam na 5.7 verzi 4:15 na texh 1000px . No uvidime co s tim udela LR6, ale stejne to bdue chtit za chvili update a radsi sahnu po stolnim PC a tohle necham jako zalohu.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    MENTOL_: jojo vim, ze tech 1000px to dela rychleji urcite. To uz jsem tady resili, ze novejsi LR je pri tech 1000px o dost rychlejsi nez s originalem. Ja si toho nevsim v te tabulce, ze tam ma cas s tim 1000px. Jeste to znovu vyzkousim. Mam system a katalog na SSD a fotky na normalnim 7200 disku.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MIKEKT: vyexportuj to na tom svym taky na 1000px velikost s posledni verzi LR (5.7) a uvidis, ze to bude rychleji nez 11min, pravdepodobne rychleji i nez to i3 podle konfigurace.
    Vice vlaken LR samozrejme vyuziva, ale ne vzdy efektivne, zalezi na operacich co to provadi - docela obsirne jsem to tu uz rozepisoval dle pozorovani v minulosti, neni uplne zrejmy kdy presne je schopen vyuzit 4 nebo 2 ci jedno vlakno, napr. u nejakych geometrickych korekci jsem pri exportu zjistil, ze u urcite konkretni vetsi hodnoty geometricke korekce jednoho slideru se export fotky prepne na tu operaci na min vlaken ci jen jedno. Pokud na tomhle zamakaj a ta podpora grafickych instrukci co ma prijit nejak znatelnej zabere, tak by to mohl byt upgrade HW na hodne dlouho ok z hlediska LR.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MIKEKT: zapiš do tabulky nový test s novějším lr ať se to dá porovnat.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    RATTKIN: aha. s LR6 by se to snad mohlo zlepsit. To by melo mit podporu vice vlaken ne? Zkousel jsem to i s novejci verzi LR. Vyzkousim to jeste s tim 1000px. Podivam se na tu tabulku podrobneji :) dik
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MIKEKT: v tabulce je důležitý se podívat, jestli je test ve full res, nebo pouze 1000px.

lenovo (moje muhaha!!) jsem testoval pouze v 1000x ty si možná pouštěl full res, v tabulce nemáš uvedeno.

Zkus novější LR
    i5 má horší jednovláknový výkon než i3, smůla.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Jeste k tomu testu tady. Koukam tak nejak na ty sestavy co jsou v ty tabulce
    Je tam jeden ntb
    notebook Lenovo E420, Core i3-2330M@2,2GHz, 8GB ram, HDD 500GB 7200ot. co ma vysledek 4:01
    muj ntb
    Core i5-2430M 2,4 Ghz, 12gb RAM, 128 GB SSD v mSATA slotu ma vysledek 11:31

V jednotlivych HW castech se moc nevyznam, ale muze mi nekdo vysvetlit, proc je tam takovej rozdil v tech casech? :)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Ještě informace, že adobe nemá pro některé rawy (nepamatuju si jestli je to nikon nebo canon) dekóding raw na víc vláken a nebude mít, dokud to výrobce foťáku neudělá.

cpu buď nejsilnější i3 nebo i7, podle peněz.

MENTOL_: já jsem si dal nejsilnější i3 a jsem spokojen. Oproti AMD 6core je rychlost dvojnásobná
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    ROZI: ja chci prave misto ntb koupit normalni PC.
    Urcite to nebudu kupovat hned ted. Jen se zatim rozkoukavam, abych vedel co pak vybrat. SSD je jasny. To tam nesmi chybet. Diky za priblizeni situace.
    ROZI
    ROZI --- ---
    MIKEKT: s ntb za 15-20 budes tezko shanet solidni display. Kolega ted poridil az na treti pokus a to mu slo jen o beznou kancelarskou praci
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MENTOL_: Možná, já bych pouzel počkal na ty lepší ceny SSD které určitě přijdou. Pokud nedojde k nějaké nečekané události, tak je to téměř tutovka. SSD to chce každopádně. Rozdíl SSD versus HDD byť v RAIDu je znát. To ostatní je otázka softu. Když si vemu Aperture od Applu, tak ten běhá nesrovnatelně rychleji než LR5. Kdyby jej Apple nezhodil, tak mohl dobře konkurovat. Apple totiž velmi chytře vyřešil práci s více jádry. Používá k tomu technologii Grand Dispatch Central který řeší rozložení výkonu pomocí front, více méně, za programátora. Nevím jak to je na Windows, ale tam se vícejádrové věci řeší podle mě klasicky thredama a to je dost náročné. Protože je LR multiplatformní tak GDC použít nemůže ... škoda.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LWEEK: no a tim jsme se zpatky dostali k tomu, ze jediny co je kriticka hodnota je co nejvyssi vykon procesoru, resp. kazdeho jednoho jadra - navic nema smysl zrejme vic nez 4 jadra, budem radi, kdyz je budou schopny vyhledove vyuzit efektivne, a zarovej ne min nez 4, to uz dnes neni potreba (desktop). SSD pomuze jen trochu, to samy rozdeleni zdrojovych fotek a katalog/cache/nahledy na ruzny disky, system je taky jako takovy sviznejsi, kdyz je to cely na ssd vcetne odkladaciho souboru na pamet, ale uz neni nejak zasadni jak extremne rychly to ssd je.
    Cekani na rychlejsi SSD nema myslim smysl a na Skylake uz vubec ne, nedivil bych se, kdyby se realne posunul zas do 2016, nejak jim ten plan nevychazi ani s Broadwellem, ceny budou ze zacatku taky asi vyssi, nova platforma, atd - navic se bavime spise o spise cena/vykon stroji ted, neni myslim proc otalet. Mam od zari ten i7-4790K na 4.5GHz, kmita to moc pekne, ale ne adekvatne tomu letitymu skoku od konfigurace predtim, pokud se nezmeni prumerny surovy vykon procesoru z cca 10% na stejny frekvenci rocne na vic jako to je poslednich 5 let, tak je zase na dalsi 3 generace vystarano.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Výkon ... nové Macbooky mají v sobě SSDčka s rychlostí čtení a zápisu okolo 1.5GB/s ... toho je dosaženo pomocí 3D čipů a také tím, že je disk zapojen přímo do sběrnice, ne přes SATA apod. Já bych asi opravdu chvilku počkal protože ceny SSD budou letos rapidně klesat. Zvláště těch nynějších s rychlosti 500MB/s pro SATA3. Navíc se určitě objeví, pokud už nejsou, desky s PCIe porty pro disky jako to mají Macy.

Co se týče procesoru, brzy se na trh uvedou Skylake procáky. Zvláště čtyřjádra budou mít celkem znatelně vyšší výkon a nižší spotřebu.

No a ve finále Lightroom 6 bude zřejmě podporovat OpenCL, takže možná že výhodnější než kupovat nejdražší procák na trhu bude prostě koupit nějakou středně silnou (výkonější mainstream kolem 6tkč) grafickou kartu.

Aktuální LR5 je mizérně naprogramovaný. Před časem sem to tu psal. Rozdíl ve zpracování 22Mpix RAWů na starém 13" retina MBP (r. 2012) a na novém 15" s dedikovanou grafikou (r. 2014) ... v zásadě skoro není poznat. A to ten nový MBP má o 30 procent rychlejší SSD, o dvě jádra víc, větší L cache a hlavně dedikovanou grafiku s 2GB DRAM. Podle toho co sem koukal tak LR5 používá pro výpočet snad jen jedno jádro a grafickou kartu nepoužívá vůbec. Načtění RAWu z disku o rychlosti 500MB/s versus 750MB/s .. nepostřehnutelný rozdíl.

Doufejme tedy že LR6 konečně využije všechna jádra a grafiku. Pak bude mít smysl si hrát s konfigurací počítače.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    HUGGI: no dyk rikam, ze jsem mluvl spis o situaci kdy to mas vsechno na jednom klasickym...
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    SKALARIAK: No ja myslím, že to bude rozdíl v případě dvou SSD, ale pokud ze systémovýho SSD přesunu katalog na běžnej 5400ot disk tak se to těžko zrychlí..
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    HUGGI: no tak zalezi na systemu a prepdokladam ze mas SSD? u macu to muze bejt uplne jinak, ale s win8 byl ten komp co je jinak na exportu srovnatelnej s tim nejlepsim z nasi tabulky pomalu nepouzitelnej pro praci s LR beznou,kdyz chtel clovek zaroven delat cokoliv jinyho a i takhle se to kousalo furt....

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam