• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    LWEEK: Tak to doufám, že to bude o to lepší a rychlejší. Jestli to jen začne dělat HDR, tak to bude bída (identickou funkci dělá dávno plugin LR/Enfuse a funguje dost dobře).
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Moc bych na to nespoléhal. Já sem zaslechl z jistého zdroje který nemohu uvést, že release bude asi až v létě.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    tak snad uz to fakt bude a mene bugu, kdyz uz to tak natahujou :)
    New Lightroom 6 release date leaks: sales start 21 of April for €129! | Fuji Rumors
    http://www.fujirumors.com/new-lightroom-6-release-date-leaks-coming-21-of-april-for-e129/
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MENTOL_: s jpegy smotnymi manipulovat nechci vubec, jen jsem myslel ze by slo na nich delat selekci a tu pak syncnout s RAWama co po akci nahraju do kompu... i kdyz samozrejme mit na miste moznost vyprdnout par fotek z LR je taky fajn...
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SKALARIAK: win tablet prave svuj jeste nemam, proto to projizdim predem a zjistuju jak by to nejlip fungovalo - LR6 pujde na 64bit windows, tj. je potreba vybirat jen ty "nejrychlejsi pomaly" tablety s Atomem viz ten uvodni post, samozrejme jsou i s novejsim Core M, ale to uz je zas treba cenove vejs a vykon neni o tolik vetsi.
    Obecne ti rozumim, kdyby to vsechno jelo rychle a bez komplikaci bylo by to hezky, ale z vlastni zkusenosti se Sony Nex-5n a Samsung android tabletem proste nic neprekona vyndat microSD z fotaku > zandat microSD do tabletu a hotovo, okamzite ready na prohlizeni, mail, instagram, backup, atd - s temi windows to bude jeste o level vejs (davkovy zpracovani, ci rovnou LR).
    Jinak pokud chces manipulovat za behu jen s JPG, tak bych rovnou fotil RAWy na prvni kartu co se nehne z fotaku, a na druhou microSD v redukci jen JPG (trochu pomalejsi zapis, ale zase zlomek dat) a s tou hybat dle potreby do slotu tabletu a zpet (nebo do android mobilu, jen je slot vetsinou pod baterkou).
    Jo a na ty windows je nejaka Wireless Transfer Utility od Nikonu, nezkousel jsem, ale cekam, ze nebude tak osekana jako na android/ios a prenese i RAW snad.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MENTOL_: no protoze by mi prislo super vubec nemuset manipulovat s kartama a z ty 750ky automaticky ladovat do tabletu jen jpegy (rawy zustanou na karte pouze), tam udelat selekci a pak to v kompu syncnout.... jakej mas ten win tablet? jestli jsem to pochopil od tebe dobre tak LR6 nebude skoro na zadnem fungovat?
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SKALARIAK: proc zase android a proc wifi? jednak prenos rawu pres wifi z fotaku neni asi zadna rychlovka (z moji D750 trva JPG nahled v davce do androidu pres nikon sw ve velikosti 1680px cca 800kb kolem 2 vterin - 24mb RAW by jel pomerne dyl). Me prijde idealni kdyz vezmu jednu SD (pripadne microSD) z fotaku (backup rezim, obe karty rawy), pripojim pres kablik a ctecku rovnou do win tabletu (pripadne rovnou zasunu microSD), pustim Phiewer a rovnou oznacuju, ani neni potreba fotky kopirovat - data o selekcich se zrejme ulozi do XMP zpet na kartu k fotkam, doma vykopirujes obsah karty do masiny, natahnes do LR a hotovo. Rychle, elegantni, navic v pripade potreby je mozne rychle pribyvajici RAWy zalohovat do pameti tabletu normalnim kopirovanim a take rovnou otevrit v plnym LR kdyz treba klient potrebuje par exportu hned, ta rychlost se da prezit. Jako nerikam, ze nenajdes nejakou tu android cestu, na spoustu veci mam android rad a pouzivam, ale zrovna na tohle uz mi to prijde jako hledani "zkratky" okolo lesa kdyz krz nej vede dalnice ;)
    Ted jeste aby v tom LR udelali v developu volitelna velka 2-3rychlostni tlacitka na tukani palcem misto slideru a bude to ideal :)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    ale ten je koukam jen pro win, provozujete tedy nekdo nejakej schopnej program pro android, kde by sly fotky hodnotit hvezdama jako v tom Phiewru? Idelani by samozrejme bylo, pokud by to zvladal i stahovat automatikcy pres wifi z fotaku, ale to bych asi chtel moc....
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MENTOL_: to vypada dobre ten Phiewer, zejtra to jdu omrknout do Alzy a zkusim konecne nejaky reseni do terenu hodne mobilni vybrat...
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Nejakou dobu jsme tu neresili vyber/zpracovani fotek na cestach, doba pokrocila, windows tabletu je jak smeti a reseni plnohodnotnej LR na tabletu misto ruznych berlicek a cloud synchronizaci na android/ios je zas vic na dosah. Vykonostne to samozrejme s BayTrailem neni zadna extra slava (nas export co jsme zkousel v zari na 1000px trval cca 11min), nicmenes s blizicim se LR6, ktery ma byt udajne optimalizovanejsi (at uz pres gpu, open cl, cuda nebo avx instrukce) by to mohlo byt zas o neco snesitelnejsi.

To proc tu pisu jsou 2 veci - jednak jsem resil hypotetickou situaci, kdy LR6 nema podporovat uz 32bit windows a chvili mi trvalo nez jsem zjistil, ze nejnovejsi a nejrychlejsi baytrail procesor Z3795 jako jediny plne podporuje 64bit, 4gb ram a vyrobci ho tak dodavaji (ostatni win tablety maji jen 32bit i kdyz procesor sam osobe udajne umi i 64 - tj. bez snad rychlejsiho LR6). Osobne mam spadeno asi na novejsi Lenovo Thinkpad 8" prave s Z3795, 4GB ram, IPS 1920x1200, a s BT mysi bych se toho asi nebal i na vic uprav. Cena 10-12tis (coz neni idealni, kdyz nejlevnejsi Lenovo Miix 3 8 je za 3,5tis a za ty penize je supr, ale holt 64bit, 2x vic pameti a o 30% rychlejsi cpu).

No a taky jsem narazil na tohle video, pokud to tu uz nebylo - nekteri se pidili jen po moznosti rychleho trideni/hodnoceni fotek za behu tak aby to bylo kompatibilni s LR doma:
    Forget about Lightroom, Phiewer is the fastest photo reviewer on the go
    https://www.youtube.com/watch?v=fSQs159zQDY
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Co ta 6 vyggoglil někdo něco? Já narazil na zprávu, že snad možná v květnu.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Jde nějak, někde říci, aby se při každém importu LR nesnažil připojovat síťové disky? Párkrát jsem něco řešil na síti a od té doby se při každém importu připojí všechny možné síťové disky, které jsem měl kdy připojené. Nebo někde něco resnout... zkoušel jsem za chodu LR odpojit disky a pak teprve LR vypnout, nicméně to nepomáhá.

Díky moc za případné tipy.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Adobe vypustilo update ke Camera RAW podporující nové foťáky. Mám za to, že často byl update k Camera RAW a Lightroomu dělán ve stejnou dobu, takže opravdu by zítra mohl přijít nový Lightroom :)

Adobe releases 8.8 update for Camera Raw and DNG Converter
    http://www.imaging-resource.com/.../03/19/adobe-releases-8.8-update-for-camera-raw-and-dng-converter
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Tak ten LR test mam na 5.7 verzi 4:15 na texh 1000px . No uvidime co s tim udela LR6, ale stejne to bdue chtit za chvili update a radsi sahnu po stolnim PC a tohle necham jako zalohu.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    MENTOL_: jojo vim, ze tech 1000px to dela rychleji urcite. To uz jsem tady resili, ze novejsi LR je pri tech 1000px o dost rychlejsi nez s originalem. Ja si toho nevsim v te tabulce, ze tam ma cas s tim 1000px. Jeste to znovu vyzkousim. Mam system a katalog na SSD a fotky na normalnim 7200 disku.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MIKEKT: vyexportuj to na tom svym taky na 1000px velikost s posledni verzi LR (5.7) a uvidis, ze to bude rychleji nez 11min, pravdepodobne rychleji i nez to i3 podle konfigurace.
    Vice vlaken LR samozrejme vyuziva, ale ne vzdy efektivne, zalezi na operacich co to provadi - docela obsirne jsem to tu uz rozepisoval dle pozorovani v minulosti, neni uplne zrejmy kdy presne je schopen vyuzit 4 nebo 2 ci jedno vlakno, napr. u nejakych geometrickych korekci jsem pri exportu zjistil, ze u urcite konkretni vetsi hodnoty geometricke korekce jednoho slideru se export fotky prepne na tu operaci na min vlaken ci jen jedno. Pokud na tomhle zamakaj a ta podpora grafickych instrukci co ma prijit nejak znatelnej zabere, tak by to mohl byt upgrade HW na hodne dlouho ok z hlediska LR.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MIKEKT: zapiš do tabulky nový test s novějším lr ať se to dá porovnat.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    RATTKIN: aha. s LR6 by se to snad mohlo zlepsit. To by melo mit podporu vice vlaken ne? Zkousel jsem to i s novejci verzi LR. Vyzkousim to jeste s tim 1000px. Podivam se na tu tabulku podrobneji :) dik
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MIKEKT: v tabulce je důležitý se podívat, jestli je test ve full res, nebo pouze 1000px.

lenovo (moje muhaha!!) jsem testoval pouze v 1000x ty si možná pouštěl full res, v tabulce nemáš uvedeno.

Zkus novější LR
    i5 má horší jednovláknový výkon než i3, smůla.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Jeste k tomu testu tady. Koukam tak nejak na ty sestavy co jsou v ty tabulce
    Je tam jeden ntb
    notebook Lenovo E420, Core i3-2330M@2,2GHz, 8GB ram, HDD 500GB 7200ot. co ma vysledek 4:01
    muj ntb
    Core i5-2430M 2,4 Ghz, 12gb RAM, 128 GB SSD v mSATA slotu ma vysledek 11:31

V jednotlivych HW castech se moc nevyznam, ale muze mi nekdo vysvetlit, proc je tam takovej rozdil v tech casech? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam