• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: no to jsem ykousel, ale neslo to yrpovoynit na LR kterej je placenej tim predplatnzm, fungovalo to tenkrat jen na samostatne koupenej soft....
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: jo, jo, hlavně asi lens correction. Ale na noise reduction doporučujur plugin Bulk Develop Settings, který už jsem tu někdy zmiňoval. Používám to nakonec, když všechno projdu a ono to samo nastaví redukci šumu podle toho, jaké bylo použité ISO, jak moc je ta fotka zesvětlená (přidaná Exposure) a upravené stíny (Shadows). Kromě šumu to umí v reakdi na tyhle parametry upravit i Sharpening, Clarity a tyhle relevantní věci.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: presne tak, kdyby se to nacitalo dopredu, mohlo by to byl vyrazne rychlejsi.... jinak smaozrejme pak je varianta nasazovat sharpening, nr a lens correction az nakonec, potom mi pripada pohyb v developu rychlejsi....
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Blbý je, že to GPU je strašně rychlé, ale dostat data tam a pak odtud je pomalé. To je to co zdržuje. Tajně doufám, že v dalších verzích se v Developu na pozadí budou načítat následující fotky a pak se zobrazí hned.

Jinak to dělám stejně jako ty - napřed selekce v Library a pak do hurá na vyvolání do Develop. Ale to je jen cesta nejmenšího odporu, ideální to není.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: mas pravdu s tim GPU, ale jak na to koukam tak me to vytezuje v tom developu strasne malo, treba 1-8 procent v prumeru, pritom trevba chrome kde mi bezi CT24 to GPU vytezi klidne na 50%.... kazdopadne selekci primarni delam saozrejme v library modulu, to je rychly protoze nahledy vygenerovane, ale potom kdyz na to nasadim preset vcetne doostreni, lens correction, NR a vseho dalsiho, tak mi v developu prechod mezi fotkama uz trva par vetrin, jakoze preskoci to rychle, ale nez mi zacne reagovat slider ibovolnej tak je tam prodleva, coz proste trochu sere, kdyz dela clovek stovky az tisice fotek po sobe.... ale je taky fakt ze nemam ted optimalni setup, co se tyce disků a systemu....
    FOGH
    FOGH --- ---
    BLACKX: Ja na MBP13 s retinou pri prochazeni fotek prave vzdy prepinam zpet do Gridu. V Develop modu je to pro me nepohodlne. Navykl jsem si na klavesy G + mezernik (zoom obrazku) nebo D do Develop.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    BLACKX: Já mám nejvyšší model Macbook Pro 15", je to jeden z mála MBP co zvládne 4K an 60Hz aniž by se neudýchal. Celý OS X je pro Hi-DPI skvěle uspůsobený včetně softu od Adobe, takže v pohodě. Takže to není tak že bych měl droboulinké UI nebo rozmázlou fotku. Víz screenshot. Ale i výkoný MBP se u toho trochu zadýchá. Provozovat vestavěnou retinu a 4K dohromady lze, ale začne funět.

HUGGI
    HUGGI --- ---
    Osobne bych preferpval jeden velkej monitor s vetsim rozlisenim..

Osobne strasne bojuju s ruznym rozlisenim na spojeni 24" + 13" notas, kdZ by oboje melo FullHD tak to bude podstatne lepsi
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    BLACKX: díky. já mám přechod do developu na 4 vteřiny, tak to vypnu.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Mám za to, že GPU se používá v celém Develop modulu (ale asi jsou tam úpravy, které se počítají na CPU, nicméně obraz pak stejně jde přes GPU). Naopak se GPU vůbec nepoužije v Grid/Loupe (klávesa E)/Compare/Survey pohledech.

V Develop jsou určitě akcelerované všechny základní posuvníky, jako je třeba Exposure. To se hodně zrychlilo, předtím to rozhodně nefungovalo až takhle real-time.

Jinak BTW hlavně Loupe s předgenerovanými náhledy je dost rychlý i na vysokých rozlišeních. Develop už ne, ale to bylo pomalé i v předchozích verzích.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: já to teda chápu tak ze lr gpu zapíná jen na lokální úpravy štětcem, ovšem na běžný procházení a adjustments nic takového....
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    RATTKIN: Oni avizovali, že pro menší rozlišení je ten "overhead" použití GPU moc velký a vlastně se to moc nevyplatí. Takže možná je to tvůj případ. Až u velkých rozlišení to začíná dávat smysl. A taky je to jen počátek přechodu LR kódu na GPU, ještě tam asi bude hodně změn v dalších verzích.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    BLACKX: já mám gpu GTX9600, žádné ořezávátko, ligtrom je s tím o hodně pomalejší.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    SKALARIAK: Ber 27" + 24" a je to ;) v práci mám jako odkládací 21" a megaluxus, doma používám 15" (noťas) a ve spojení s tou 24" ... no jak jsem psal, není to úplně ono.

BLACKX: tak teď jsi mě dostal... pravdou je, že LR se mi na té 27" citelně zpomalil, ale přikládal jsem to novému foťáku co mám, resp. rozlišení toho foťáku. A pravdou je, že když jsem si jenom tak brouzdal na ntb 15" tak mi to přišlo +/- úplně v pohodě a v práci na každou novou fotku čekám. Takže to jdu vyzkoušet, jestli tam bude změna. Nicméně do doby když jsem měl "normální" rozlišení, tak jsem žádné záškuby nebo dramatický rozdíl mezi 24"+15" vs 27"+21" nepozoroval.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    GIF_242, LWEEK: Pracuje se vám s těmi vysokými rozlišeními v pohodě? Já mám 30" Dell s 2560x1600 a Photoshop je super, ale Lightroom často zmenšuju asi na 60 % šířky, ať je rychlejší. Při přepínání mezi tahle velkými fotkami už je ten rozdíl poznat. U 4K už si tu pomalost nedokážu představit :) Ale tam to snad trochu spravilo používání GPU.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    GIF_242: no já bych bud mel vedle sebe 2 ty 24ky, nebo tu 27 jednu, tak nějak....
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    SKALARIAK: osobně, kdybych neměl problém s místem, bych bral ten větší, už jenom z toho důvodu, že se ti tam toho vejde víc ;) Doma mám sice kvalitní EIZO ale jenom 24" a v práci mám sice horší monitor, ale 27" a musím říci, že mě to víc baví upravovat na tom větším. Na té 24" pořád něco skrývám, přepínám mezi plochama atd. Na te 27" mi ta práce přijde pohodlnější.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    SKALARIAK: Já mám ten 27" 4K Dell s 60Hz IPS panelem. Za tu cenu luxus, 6400K 100% sRGB předkalibrovaný z výroby. Ale bacha, na 4K to chce nějaký stroj co to utáhne a operační systém co s tím umí pracovat, protože jinak je to samozřejmě blechárna. Jinak osobní postřeh. Barvy na tom vyladíš jen přibližně, holt to není 16bit EIZO. Musím říct, že fotky na Hi-DPI displayi vypadají hodně jinak než na klasickém moňáku. Vysoké DPI je zase super k odhadu jestli je fotka dost kvalitní pro tisk - jak bude vypadat na papíře. 28" na šířku je i dost široké pro klasické plakáty. Takže si fotku zazoomuju tak by byla od kraje ke kraji s sleduju z metrové vzdálenosti jak se mi jeví. Když dobře, tak vím že i na papíře to bude v pohodě.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    vybiram nejakej novej monitor na fotky jako hlavni, tak do 20 K, zatim se mi jako nejvetsi rozdil jevi volba mezi 24 s 1920*1200 a nejakou 27 ktera bude mit kolem 3840 * 2160, tedy vyrazevyssi ppi.... jinak delam primarne na web, tedy sRGB je ok v naproste vetsine pripadu.....
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Jen tak tip bokem, jak si udělat "záložku" v adresáři a zase se na ni rychle vrátit. Tohle se mi hodí, když procházím stovky fotek ze svatby a jsem přerušen (musím do jiného adresáře v LR apod.) ... a pak se chci vrátit na tu poslední fotku, kterou jsem upravoval.

Zjistil jsem, že ji stačí obarvit, třeba na zeleno, a pak při návratu do tohohle adresáře použít Ctrl + klik na zelený filtr vpravo dole, což vybere tu jednu fotku a zároveň se přesune na její pozici. Pak ji zase odbarvím, abych měl čisto.

Tak to jen tak, kdyby se to někomu hodilo. Sám jsem předtím adresář prohledával scrolováním, ale to zbytečně zdržuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam