• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      GIZZZER
      GIZZZER --- ---
      BLACKX: RATTKIN: Mně je nakonec docela sympatickej ten Photomatix. Nevěděl jsem, že to zabírá jen 20 MB. Právě teď už to chroustá podle přednastaveného presetu. Zažívám silný pocit uspokojení :-]. Děkuji za reakce.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GIZZZER: V aktuální verzi Lr je možnost dělat HDR, ale nevím, jestli i hromadně. Ale je tu plugin LR/Enfuse, který umí vzít skupiny fotek (stack) v adresáři a všechny je postupně složí do HDR.

To stacky se dají automaticky vytvořit podle času pořízení fotek.
      GIZZZER
      GIZZZER --- ---
      Zdravím vespolek, hromadná tvorba HDR fotek je možná pouze v programu Photomatix, nebo je to možné i v Lr nebo Ps? Nechce se mi instalovat další software, ale ještě víc se mi nechce z každé trojice fotek zvlášť dělat HDR (za účelem HDR timelapse).
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      ARMADILLO: Ale zase se mi líbilo, že z té "Add photos" obrazovky jde vyvolat běžný Windows dialog pro výběr složky (teda na Windowsech :) ), kde se složky hledají o chlup rychleji než v tom LR systému.

BTW V té druhé fázi importu, kde je to staronové okno, tak mimo jiné přibyla vlevo nahoře položka Favorites. Ale vůbec nemůžu přijít na to, jak tam nějaké favority přidat :) Nevíte někdo?
      ARMADILLO
      ARMADILLO --- ---
      BLACKX: Jo, je to na nic vsem serioznim uzivatelum a zrejme to ma prilakat nove nezkusene uzivatele a rozhodne ne fotografy :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GIF_242: Aha, super, díky, ten konec jsem už vynechal... takže Preferences, odškrtnout Show "Add photos" screen.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BLACKX: v tom videu to je vidět, kde to ta ženská vypíná
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      BLACKX: Tak oprava, v tu chvíli nefungovaly žádné notifikace. A spravilo se to po restartu LR, takže to tady nechávám jako řešení, kdyby se to taky někomu objevilo.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Tak jsem našel první bug nového LR... už se při stisknutí "B" nezobrazuje "Added to Quick Collection" nebo "Removed from Quick Collection", což je dost blbé, protože pak nevím, co z toho se stalo :) Navíc, pokud byla jiná kolekce označena jako cílová, tak se předtím zobrazilo něco jako "Added to Můj krásný výběr obrázků", což zase bylo super, protože když jsem na to zapomněl, tak se to rychle připomnělo.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      ARMADILLO: Našel jsi někde, kde se to dá vypnout? Stejně mně připadá, že to celý disk nescanuje. Ono to hlavně projde My Pictures a zobrazí podsložky. Ale stejně je mi to na nic :)
      ARMADILLO
      ARMADILLO --- ---
      ARMADILLO: Zaklad je vypnout skenovani disku, netusim kdo v Adobe tu funkci ma na svedomi :)
      ARMADILLO
      ARMADILLO --- ---
      Lightroom 6 .2 & CC 2015.2 Import Redesign
      http://www.youtube.com/watch?v=q4tq7aDr_1w
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      FOGH
      FOGH --- ---
      KULA: kdybys nic nenasel, muzes po editaci skriptem prenest pomoci exiftoolu:
      Script to restore EXIF data from saved JPEGs (After image editing)
      http://perlmaven.com/script-to-restore-exif-data-from-saved-jpegs-after-image-editing
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      KULA: Tohle jsem neřešil, ale je několik pluginů, které se metadatům věnují. Napadá mně z hlavy Metadata Wrangler... zkus prozkoumat, jestli to neřeší i tvůj problém.
      KULA
      KULA --- ---
      Ahoj, nevíte jak vyřešit přepisující se metadata? viz. obr.

Jakmile dám export a v položce Metadata nastavím cokoliv, vždy mi zmizí název programu. Např. v Photosopu, když ukládám pro web, nastavím metadata na Copyright, data zůstanou jak potřebuji.

Nemáte ideu jak to zkrotit? Jakmile mi zmizí Ortery z metadat, snímky mi nefungují v dalším zpracování, soft, kam je dávám metadata čte a Ortery vyžaduje.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      GIF_242: tak nejak, podstatny je aby se na tom cloveku dobre pracovalo, ale nevypadalo to implicitne prehnane dobre, protoze kdo vi na cem se na to klient koukne, na mobilu bude vypadat dobre vsechno, ale podle statistik mi treba na web leze 1/5 lidi v 1024*768 a dalsi 1/5 v 1366*768, takze tak nejak :)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      SKALARIAK: není to tak dávno co jsem na 4K monitor koukal v Alze, měli ho tam postavený vedle "normálního" co měl nějakých 2500xXY. Prohlížel jsem si stejné obrázky, zvětšoval a koukal jsem jak to 4K je boží. Na druhou stranu jsem si říkal, že to asi bude dost matoucí. Protože na 4K vypadalo všechno děsně ostře/dobře, kdežto na tom normálu to vypadalo klidně i lehce mázle. A vzhledem k tomu, že na všech webgaleriích jsou pixelhuntři co nemají 4K monitory, tak jsem si říkal, jo já si koupím 4K nic nebudu doostřovat, protže se mi to bude zdát ostrý až až, a pak budu číst kecy o tom, jakej jsem dement, že to neumím ani zaostřit :D

BTW MX používám již nějaký pátek a velmi velká spokojenost.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: zatim jsem s nim moc spokojenej, 4K je fakt overkill, uz takhle to proste vsechno vypada jinak (a lepe/ostreji) nez na tom 24" 1920*1200 U2410, navic maje je ted vedle sebe, maj samozrejme uplne jiny barvy, ta se ted budu zabejvat nakou spolukalibraci asi... jinak co se ejste prace v LR tyce, me za osledni dobu nejvic usnadnila praci mys Performance MX od Logitechu, prijde mi strasne dobre ergonomicky udelana na moji hnatu + strasne prijemny ovladani (i kdyz vicemene pouzivam jen kolecko a back/forward tlacitka nad palcem ) a ve spojeni s gelobou podlozkou se daj zvaldnout i hodne dlouhy klikaci sessions :)
      LWEEK
      LWEEK --- ---
      EGGH: Pokud chceš dokonale věrné barvy, tak ano. Ale to u krajinek nepotřebuješ. Tady jde o něco jiného. Jde o to zjistit jak čip reaguje na jednotlivé barvy a dostat vstupní hodnoty trochu do balancu. Protože když potom vytahuješ kontrast u fotografie bez dobrého barevného balancu, tak začne vypadat toxicky (zelená a červená převládají, modrá je upozaděná). Pokud si krajinkář, tak ti stačí jen jeden typ, a to je přímé denní světlo. Zdroj je pokaždé stejný (slunce) a jeho teplotní neutrál je právě v astronomickém poledne. Kontrastnější a tvrdší světlo v tomto případě pokud vím nevadí - naopak. Ono u krajinkářské fotografie si stejně budeš hrát s barvama aby to vypadalo pěkně ale chceš zároveň zachovat atmosféru ... důvod proč krajinkáři většinou všecho fotí na "sluníčko". Ale mít barevně neutrální vstupní základ je plus pro snažší postprodukci a lepší výsledky. Tedy alespoň takovou mám osobní zkušenost.

Je to podle mne rozdíl mezi profesionální fotografií a amaterskou. Amater má fotky buď toxické a nebo vyblité protože je nechce mít toxické. Všímavější divák si říká jak to ti fotografové dělají že mají tak krásně barevné fotky a přitom nevypadají toxicky ... mají to prostě dobře vybalancované. :)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MENTOL_: Ted jsi zmínil důležitou věc a to je náročnost jednotlivejch úprav. Při hromadným zpracování je myslím duležitý dělat některý věci až nakonec - ostření, odšumování, ořezy(respektive rovnání linií), selektivní úpravy štetcem a přechodama. To žere následně výkon i ramku extrémně.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam