• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    FEEX: Bud si stahnout z netu nejaky presety nebo si je vytvorit, ale nikdy to nebude ve vsech situacich stejny jako to dela primo fotak..kdyz mluvime o BW

Pokud o korekxi vas objektivu tak to neni problem na ty existujou normalne presety, polud uz to neni neco z tech co je primo v LR
    FEEX
    FEEX --- ---
    HUGGI: to jsem si myslel presne .. a jak ze to mam teda udelat? Je to z leica ktera zrovna z LR docela spolupracuje..
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MIKEKT: Neudelas stwjnou, nekze udelat stejnou jinak nez odic programem od vyrobce pokud existuje..to plati pro vsechny fotaky vsech znacek
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    FEEX: mas nastaveny RAW ve fotaku a ve fotaku si zvolis BW fotku. Ve fotaku vidis BW fotku. Po importu do LR vidis barvenou. No a pak si zvolim teda BW v ty posledni polozce v Develops modu a udelam stejnou BW jako fotak :)
    FEEX
    FEEX --- ---
    MIKEKT: kouknu na to, nejsem si ale jistej jestli si uplne rozumime :))
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    FEEX: ja to mam u fuji uplne dole v develops modu. Tam si muzu vybrat jaky profil pouziju na fotku a jsou tam vsechny od fuji.
    FEEX
    FEEX --- ---
    mam takovej lama dotaz.
    kdyz mam nastaveno na nejakym fotaku ukladani jen do RAW. ale pouziju nejakou zabudovanou funkci napr. BW rezim, jak docilim ulozeni i do LR?. Kdyz importuju fotky, nahledy se mi ukazojou uz s tou upravou (tzn. si sebou nesou informaci o uprave?) ale po inportu mam cisty soubor bez.

Dekuju
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    GIF_242: To jsem asi napsal závádějící způsobem :) Nemyslím si, že ta kartička je vytištěná, rozhodně to nebudou normální barvy, jak si je představujeme. Spíš to ber, že někdo vyrobil vhodné materiály, ty rozstříhal na čtverečky a z různých čtverečků složil tabulku. V tom dokumentu nejsou definované nějaké tiskové barvy, ale barevné odrazivost těch konkrétních materiálů pod daným světlem (iluminantem). Takže další výrobce musí sehnat nebo vyrobit správné materiály se stejnou charakteristikou.

Takže není to tak, že si namíchá barvu do tiskárny a tou tiskne na nějaký papundekl :)

Že se to časem opotřebuje, to vím, ale nevím jak moc a co všechno to ovlivňuje. Na webu jsou debaty, jestli to má smysl řešit a někde jsem vidět i test staré a nové karty a bylo to hooooodně blízko. Jakási karta (Spyder ColorCheckr?) má vlastní měřič expozice, který počítá čistý čas, jak dlouho to bylo na světle a teď nevím, jestli po týdnu nebo měsící toho času by se měla vyměnit... ale to by u mě v každém případě byly desítky let od koupě :) (Jinak ten Passport co teď mám se ošoupat prakticky nedá, pokud na to člověk přímo nesahá, jinak to má plastový obal.)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    BLACKX: jaké jsou použité barvy je jedna věc, můžou být třeba 10x přesně definované, ale je velký rozdíl mezi tím, když se tiskne ta "definovaná barva" pantone barvou a nebo cmyk barvama. Druhá věc je samotný papír na který se to tiskne, a třetí věc je v podstatě i technologie jakou se to tiskne. Takže to, že to bude stejný, je imho nereálný. A pokud to bude třeba stejné z nějakých 60% tak to bude asi úspěch. Na druhou stranu to stále bude lepší, než nic.

A ještě jedna věc, když už nějakou tabulku člověk má, tak je potřeba počítat s tím, že se opotřebí materiál vlivem světla, případně mechanickým opotřebení (třeba ošoupání). Takže v ideálním případě je po nějakém čase vyměnit za novou. Ale i zde platí to co jsem napsal výše, pořád lepší je mít ošoupanou starou tabulku než žádnou ;)

Samozřejmě se tady bavíme o tom, že to někdo bude řešit/měřit/zkoumat se spectrofotometrem, nebo colorometrem nebo nějakou jinou featurou. Každopádně s největší pravděpodobností to běžný člověk normálním zrakem nepozná. Tzn. to co jsem napsal je čistě laboratorní záležitost a je to jenom reakce na tu 95% shodu ;).
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Já ho mám, ale už má asi pět let a nevím, jestli trochu nezměnil barvy. Dá se to ověřit jen s jinou tabulkou :)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: to si prave myslim, ze pokud to clovek chce resit fakt do detailu, tak by mel mit ten passport, kterej sem nejak zahadne ztratil....
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    BLACKX: Ahoj, kupoval sem na Oehlingu. Ale už ji tam v nabídce zřejmě nemají. Chce to pohledat.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLACKX: Tak zpřesnění... v Adobe DNG Profile Editoru je v instrukcích napsané "Open an image of a 24-patch ColorChecker chart", což by asi byl ten od X-rite/Macbeth. Ale ty jejich barvy jsou přesně definované (pdf), takže hádám, že ostatní výrobci budou dělat co nejpodobněji. Ale jak moc přesně to dovedou, to je otázka. Teď abych sháněl X-rite chart :/
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Právě že naopak bych řekl, že ty barvy budou naprosto přesně standardizované a všichni výrobci by se tomu měli podřídit. Nenašel jsem to teda tahle nikde výslovně napsané, ale podle mně to tak na 95 % bude (už jen z toho důvodu, že Adobe má tenhle free nástroj, který dokáže vzít fotku karty a zkalibrovat se podle ní... a nikde není napsané, kdo tu kartu má vyrobit)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: ja prave myslel ze ta kalibracni karta musi bejt primo konkretni k tomusoftu, protoze jak on potom vi co to je za kartu s jakejma brarvama? Podle yvrobce tam budou rpedpokladam rozdily v tech barvach co tisknou....
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Těch programů je víc. Používal jsem ten SW, co přišel s DataColor Spyder a teď jedu na Adobe DNG Profile Editoru, který je zdarma. Takže pak komukoliv stačí sehnat tu kalibrační kartu a může si udělat profil.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: a to je ta samá jako od xrite? nebo existujou jeste nejaky programy na vytvareni tech icc profilu?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    LWEEK: Že se ještě vracím k té kalibraci... kde jsi sehnal tu kartičku za 500? Asi by se mi taky hodila, ale nemůžu to takhle levně najít :)

Zatím jsem našel nejlepší za 890 (+ poštovné):
    B.I.G. kalibrační tabulka + CD | Oehling CZ
    http://www.oehling.cz/big-kalibracni-tabulka-cd
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MIKEKT: jo přejmenuju složku s rawy na disku
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    RATTKIN: a pak to tedy delas tak, ze odpojis puvodni soubory (jak pisou v clanku) a pracujes jenom s temi smart preview?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam