• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    WILLIEM: jakykoliv Dell s IPS a kalibraci z tovarny (zkontrolovat, ze dany model opravdu ma) bude v teto cenovce ok, mam 27" se stejnym roslizenim 2560x1440 - na 25" bych snad ale radeji HD, uz takhle to je dost jemny, a spis bych doporucil/chtel 16:10, aby to nebyla takova nudle, vetsi vertikalni prostor by se urcite hodil. A vubec by nevadilo, kdyby se vyhledove po vzoru nekterych novych tabletu dobrali vyrobci k nabidce pomeru stran 3:2, kdyz uz v tom fotime :)
    Ohledne hdd, aktualni fotky bych pro editaci drzel na rychlejsim disku (zpravidla interni, ale treba to pres USB 3 prekvapi) a pak postupne presouval po promazani na externi (idealne mit ale aspon 2 kopie zejo, nejlepe i obcas nekde mimo stejnou domacnost :)
    WILLIEM
    WILLIEM --- ---
    Ahoj, mám MacBook PRO 2014 retina i5, 8GBRAM SSDcko a externí 1TB WD7200ot, zahodil jsem desktop a dělám teď s tímhle. Chystám se zprovoznit si LR6 a uvažuji i o upgradu LCD, chtěl bych DELL 2515H přes miniDP, katalog bych dal na SSDcko a fotky (jelikož mají už dost) na externí disk přes USB3, nemáte někod zkušenosti s takovou konfiguraci?? Níže jsem četl problémy s výkonem u vyššího rozlišení ve fullscreenu. Díky moc.

To LCD upgraduji, jelikož můj stávajicí DELL přes miniDP je ve full HD nějak drobně rozostřený resp.text je divný což jsem někde v diskuzích narazil se občas děje a nějak nevím co s tím. Druhý důvod je přechod z 22 na 25 a vyšší rozlišení kvůli místu atd.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Kdyz tady resite velikost katalogu, tak me tak napada, ze jsem katalog nikdy neresil. Kdyz mam fotky hotove, tak je presunu do zalohy a uz lightroom neresim a na prohlizeni a hledani pouzivam zoner. Asi nemam tolik fotek :) Upravy si nechavam ulozit do xmp suoboru. Prichazim o nejaky upravy, kdyz pouzivam jen to xmp? .)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    GIF_242: 1:1 to automaticky myslim negeneruje znovu, LR si vygeneruje co potrebuje kdyz se k te fotce vratis podle toho jak si ji zobrazis - kdyz ji "neprizoomujes", tak si udela asi jen mensi nahled, atd. Kazdopadne bych to neresil, kdyz si budes chtit udelat znovu nahledy 1:1 treba na celou sadu nebo i katalog, tak je muzes vygenerovat z menu Library > Previews, ale nevim moc proc, nejdulezitejsi je, ze je mas v okamziku vyberu a uprav, pozdeji si to uz LR vali jak potrebuje.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MENTOL_: jj o tom vím

jak to funguje v praxi? Udělám si katalog s 1:1 náhledama, udělám s nima co potřebuju, po týdnu (například) se mi to automaticky smaže a když bych se třeba po 14 dnech chtěl opět vrátit (ne k celému katalogu, ale jenom ke konkrétní fotce) tak ono to vygeneruje nový náhled 1:1 už jenom pro danou fotku? Který tam zase bude týden.

Je to tak?
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    GIF_242: v tom pripade se ti bude libit v Catalog Settings nastaveni Automatically Discard 1:1 Previews: After 30 Days/One Week/One Day... tj LR si to bude sam promazavat podle toho jak nastavis.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: ale jo, to se s tebou nikdo nehádá ;)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: no a? HDD stojí per koruna..klidně at to ma 1TB, vždyt je to úplně jedno
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: moc se mi na tom zdá to, že to je prostě datově velký. A pokud bych z nějakého důvodu chtěl ty náhledy uchovávat na furt, tak to je pomalu na to, abych si na to pořídil speciální disk :D. Protože z 12GB fotek mi to vygenerovalo 2GB katalog, a při představě že tohle udělám se všema fotkama co mám (cca 700GB), tak ten katalog bude giganticky gigantickej ;)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: Co je na tom moc? Muj katalog vcetne smart previews ma pres 22GB a nijak to neni potreba resit..zpomaleni proti castecnymu 3GB jsem nezjistil
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MENTOL_: jj blbě sem to napsal ;) jako musím ti dát za pravdu, je to hodně svižné oproti "normální" práci. Na druhou stranu díky těm náhledům 1:1 to zabírá o mnoho MNOHO více místa na hdd :( Abych byl konkrétní, tak katalog standard preview + smart previews 422MB, katalog 1:1 preview bez smartu 2,20 GB :( Což mi zatím přijde tak trochu moc, ale budu to testovat, třeba se ta daň za svižnost vyplatí ;)

každopádně díky za tip!
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    GIF_242: "Smart Previews" ne, to je neco uplne jineho. Normalne nastavit jen "Build Previews" nad tim na 1:1.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MENTOL_: jako dává to smysl a až se mi dovytvoří ty smart preview tak vyzkouším, nicméně to zatím vypadá, že to bude víc než jedno kafe :D
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    GIF_242: tak je to maximum, co pro to muzes udelar - 1:1 nahledy predem urychli prochazeni a zoomovani, no a vypnuti (odlozeni) vsech narocnejsich uprav urychli editaci - jak presne se to projevi na tvoji masine je individualni. Mj. stridam ruzny rezimy vybirani/predvybirani, i s 1:1 nahledama je rychlejsi probrat pasmo fotek po sobe v Library a neklikat na ne postupne v Developu samozrejme (konkretne ty co si necham tak jako tak si "zelenim", klavesa 8 (dalsi barvy se taky obcas hodi, treba cervenou 6 si po upravach prubezne oznacuju ty, co asi budou nakonec potrebovat vetsi nez bezne odsumeni v posledni davce), a pak teprve ty co z nich opravdu upravim oznacuji Flagem P. Zbytek bez vlajky a barvy treba po tydnu po akci uplne mazu)
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    MENTOL_: Dík za tip. Zkusil jsem to na fotkách že silvestra a přijde mi ta práce s fotkami o dost lepší než předtím. Možná tomu notebooku dám ještě šanci :-)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MENTOL_: tu část s tím importem ... ale už si dělám preset, tak to za chvilku vyzkouším.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    GIF_242: kterou cast myslis konkretne?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MENTOL_: já vím, že se to tady řešilo již několikát, ale nedá mi to a zeptám se, je tam opravdu nějaká razantní úspora času/cpu/nervů nebo se tady bavíme o pikosekundách a je to jenom o tom, že místo sekundy než se vykreslí normální další fotka čekáš 1000 milisekund ;)?
    KRYGLIK
    KRYGLIK --- ---
    MARTIK: Dehaze na lokalnich upravach je k dispozici v posledni aktualizaci CC, tusim tak 2 mesice nazpet...
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    Potřebuji aplikovat dehaze na celou fotku kromě jedné části. Pochopil jsem, že cesta k tomu vede přes Radial filter. Označil jsem si maskou část, kterou nechci ovlivnit aplikací Dehaze, jenže v nastavení toho radial filteru dehaze chybí. Můžu to tam nějak dodat?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam