• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BLACKX: když to zmáčku, tak se mi ty monitory prohodí a zobrazí se mi to na tom hlavním :(

MINER: toto jsem schopnej akceptovat, ale proč mi to fungovalo do před cca týdnem a teď to nemaká... mezi tím žádný update neproběhl (alespoň si myslím).

BTW kdo má dva monitory, může zkusit jestli mu to funguje? Protože teď nevím jestli je to pouze můj bug (a teoreticky by třeba pomohl reinstal) nebo jestli tam proběhl nějaký šikovný update a díky tomu, pro mě ztrácí význam mít 2 monitory.
      MINER
      MINER --- ---
      GIF_242: Hypotéza: některé podobné věci jsou v LR ovlivněny tím, co je primární a sekundární monitor. Nevím, jak se to nastavuje, ale můžeš to vyzkoušet.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GIF_242: Nedá se to zobrazit, když n to okno klikneš a zmáčkneš "\" (zpětné lomítko)?
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Dobří lidé, mám tady takovej bug. Do nedávna se to chovalo normálně, ale teď je to v háji a nevím jak to donutit, aby se to chovalo standardně. Jde o to, že mám 2 monitory, a na tom druhém/odkládacím jsem měl většinou fotky v GRID módu + jsem měl nahoře zobrazenou tabulku metadat, abych mohl filtrovat. Viz obrázek:
      "hl-monitor.jpg"

Nicméně teď se stalo to, že tento "mód" jsem schopný zapnout pouze na hlavním monitoru a na tom vedlějším sice zapnu GRID, ale už tam nejsem schopný zapnout ty matadata. A vypadá to jako druhý jpg "odkl-moni.jpg".

Nevíte někdo co jsem si někde zapnul/vypnul nebo čím by to mohlo být, že to nemaká? Na tom odkládacím monitoru je sice nahoře šipka, která předtím skrývala-odkrývala metadata, ale teď se mi skryje jenom slova "grid, loupe atd.."

BLACKX
      BLACKX --- ---
      Tak jsem zase objevil užitečnou blbost, o které jsem nevěděl a šest verzí LR mě to otravovalo :) Možná na tom bude někdo podobně.

Jde o to, že když jsem měl nějaký soubor s překlepem, třeba "batoh modry pohled zbouk.psd", tak přejmenování pomocí Rename photo (F2) je otrava, protože to do dialogu nenapíše staré jméno soubor, takže se musí ručně napsat vše znovu.

Až teď jsem to začal důrazně řešit a v nějakém videu jsem našel, že název souboru je napsaný i v pravém panelu Metadata (v Library view) a když se tam ručně změní, tak se to taky přejmenuje :) Takže taková prkotina, ale dost mně pomůže.
      LWEEK
      LWEEK --- ---
      KOZEL: Záleží z jaké vzdálenosti se koukáš a možná i na osobní preferenci. Já mám ten 27" model a vyhovuje mi, že se na něj pohodlně kouká i z jednoho metru. Navíc u 4K už nejsou body tolik vidět ani z blízka. A zas oceňuji, že mám texty a ovládací prvky hezky veliký.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      WILLIEM: imho si myslím že by neměl být problém. Mám starší kompík (mid2012) a sice to není žádná divočina, ale pracovat se s tím na klid dá.
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      WILLIEM: Upravuju často na MBPR s i7 @ 2 GHz a 16 GB RAM a jede to docela pěkně. Pokud používáš oba displeje (Retina a externí) tak doporučuju spíš U2515H než 27", protože jsou k sobě blíž velikostí a DPI.
      WILLIEM
      WILLIEM --- ---
      díky za reakci, všiml jsem si Vašeho testu na nástěnce tak jdu dotoho :)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      jinak co se dlouhodobejch zaloh mimo domov tyce, prijdou mi docela rozumny slyzby typu backblaze, kde od 5USD na mesic je unlimited varianta a u nekterejch tech sluzeb tam nemusi mit clovek jen aktualni desktop disky, ale jde tam toho nacpat i vice....
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      WILLIEM: lightroom bude určitě žrát víc cpu na větším rozlišení monitoru a to znatelně.
      stejně tak se náročnost zvedne, když vyměníš foták a zvedneš megapixely.
      rychlost disku zpravidla není omezující.
      apple někdy dává do "levnějších" modelů starší procesor, tak aby tam nebylo i5 první generace
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      WILLIEM: jakykoliv Dell s IPS a kalibraci z tovarny (zkontrolovat, ze dany model opravdu ma) bude v teto cenovce ok, mam 27" se stejnym roslizenim 2560x1440 - na 25" bych snad ale radeji HD, uz takhle to je dost jemny, a spis bych doporucil/chtel 16:10, aby to nebyla takova nudle, vetsi vertikalni prostor by se urcite hodil. A vubec by nevadilo, kdyby se vyhledove po vzoru nekterych novych tabletu dobrali vyrobci k nabidce pomeru stran 3:2, kdyz uz v tom fotime :)
      Ohledne hdd, aktualni fotky bych pro editaci drzel na rychlejsim disku (zpravidla interni, ale treba to pres USB 3 prekvapi) a pak postupne presouval po promazani na externi (idealne mit ale aspon 2 kopie zejo, nejlepe i obcas nekde mimo stejnou domacnost :)
      WILLIEM
      WILLIEM --- ---
      Ahoj, mám MacBook PRO 2014 retina i5, 8GBRAM SSDcko a externí 1TB WD7200ot, zahodil jsem desktop a dělám teď s tímhle. Chystám se zprovoznit si LR6 a uvažuji i o upgradu LCD, chtěl bych DELL 2515H přes miniDP, katalog bych dal na SSDcko a fotky (jelikož mají už dost) na externí disk přes USB3, nemáte někod zkušenosti s takovou konfiguraci?? Níže jsem četl problémy s výkonem u vyššího rozlišení ve fullscreenu. Díky moc.

To LCD upgraduji, jelikož můj stávajicí DELL přes miniDP je ve full HD nějak drobně rozostřený resp.text je divný což jsem někde v diskuzích narazil se občas děje a nějak nevím co s tím. Druhý důvod je přechod z 22 na 25 a vyšší rozlišení kvůli místu atd.
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      Kdyz tady resite velikost katalogu, tak me tak napada, ze jsem katalog nikdy neresil. Kdyz mam fotky hotove, tak je presunu do zalohy a uz lightroom neresim a na prohlizeni a hledani pouzivam zoner. Asi nemam tolik fotek :) Upravy si nechavam ulozit do xmp suoboru. Prichazim o nejaky upravy, kdyz pouzivam jen to xmp? .)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      GIF_242: 1:1 to automaticky myslim negeneruje znovu, LR si vygeneruje co potrebuje kdyz se k te fotce vratis podle toho jak si ji zobrazis - kdyz ji "neprizoomujes", tak si udela asi jen mensi nahled, atd. Kazdopadne bych to neresil, kdyz si budes chtit udelat znovu nahledy 1:1 treba na celou sadu nebo i katalog, tak je muzes vygenerovat z menu Library > Previews, ale nevim moc proc, nejdulezitejsi je, ze je mas v okamziku vyberu a uprav, pozdeji si to uz LR vali jak potrebuje.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      MENTOL_: jj o tom vím

jak to funguje v praxi? Udělám si katalog s 1:1 náhledama, udělám s nima co potřebuju, po týdnu (například) se mi to automaticky smaže a když bych se třeba po 14 dnech chtěl opět vrátit (ne k celému katalogu, ale jenom ke konkrétní fotce) tak ono to vygeneruje nový náhled 1:1 už jenom pro danou fotku? Který tam zase bude týden.

Je to tak?
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      GIF_242: v tom pripade se ti bude libit v Catalog Settings nastaveni Automatically Discard 1:1 Previews: After 30 Days/One Week/One Day... tj LR si to bude sam promazavat podle toho jak nastavis.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      HUGGI: ale jo, to se s tebou nikdo nehádá ;)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GIF_242: no a? HDD stojí per koruna..klidně at to ma 1TB, vždyt je to úplně jedno
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      HUGGI: moc se mi na tom zdá to, že to je prostě datově velký. A pokud bych z nějakého důvodu chtěl ty náhledy uchovávat na furt, tak to je pomalu na to, abych si na to pořídil speciální disk :D. Protože z 12GB fotek mi to vygenerovalo 2GB katalog, a při představě že tohle udělám se všema fotkama co mám (cca 700GB), tak ten katalog bude giganticky gigantickej ;)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GIF_242: Co je na tom moc? Muj katalog vcetne smart previews ma pres 22GB a nijak to neni potreba resit..zpomaleni proti castecnymu 3GB jsem nezjistil
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam