• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: z 90% to jsou párty a koncerty. Běžne od cca 2008 všechny fotky kde jsou kamarádi/rodina taguju, takže si to můžu snadno filtrovat i podle toho. To první promazání bude trochu oser, ale LR si ty obličeje pamatuje(asi to přidá do IPTC) a nemusís to dělat najednou, klidně jde každej den udělat 1000 ksichtu..to ej práce tak na 3-5min (většina je na smazání)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: :) díky za vysvětlení ;), nicméně až budeš přiřazovat hlavy jménům, tak si na mě vzpomeneš. Zpracovával jsem cca 300 fotek, kde v podstatě byly pořád ty samí 4 obličeje a to finální dořazení, které se musí dělat ručně, bylo vcelku nudné. A oproti té automatické identifikaci i velmi zdlouhavé. Pravda, pokud máš fotky tipu atelier, kde je velká pravděpodobnost, že ta hlava nebude například zboku, rozostřená nebo jinak nečitelná, tak to asi dopadne relativně dobře. Ale pokud máš fotky alá párty, kde je mimo hlavních "hlav" i plono vedlejších,které nechceš tagovat, tak je to na prd :/.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: Tak ono to inteligentně rozpoznává již označený tváře, zatím to trochu testuju za běhu což jde a pokud v základu označíš co největší množství různejch lidi aspon na 2-3fotkách tak to obrovský množství následně přiradí automaticky a jen to potvrdíš.

Uvidíme až to bude komplet. Trochu problém je, že ty fotky jsou 2004-2016, takže spousta lidí vypadá úplně jinak :D
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: to bych pak ani nechtěl třídit. Jako tyhle ty featurky jsou fajn, ale je to tak, když začínáš fotit/zakládáš novou knihovnu, tak na to naject, pak ty přírůstkjy nejsou až tak strašný, ale tohle zpětný peklo je očistec :D
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    HUGGI: jen pro info..zatím rozpoznávání tváří běží třetí den v kuse a je to asi v třetine :D
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: já jsem na to před časem najel, ale lidi prioritně nefotím, tak mě to nějak v zásadě neobtěžuje. Nicméně mi to dost ulehčilo práci při nedávném focení MISSek, kdy to pak ty jména hodilo do metatagu, takže jsem se nemusel starat kdo je kdo ;)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    Používáte někdo tu funkci detekce obličeje v LR? Chci to ted otestovat, donutilo mě to promazat z archivu zbytečný duplikace čímž jsem se dostal těsně pod 100 000 fotek v katalogu a jelikož fotím skoro výhradně lidi, bude to hoodně tváří..dávam tomu pár dní kdy to pojede (naštěstí lze proces přerušit, dělat bežnou práci a zase to zapnout..)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    vicemene to uz pisou ostatni, ale proste po importu generuju nahledy tech fotek s nulovym NR color i noise a 0 sharpening coz jsou veci co nejvic trvaj a potom to prochazeni je bez prodlevy prakticky no a potom i v developu to mam na a pastuju to az nakonec a je to velmi prijatelne rychly, i kdyz mam fotky na USB3 externim HDD.....

PAVELDUFEK: tak zrovna upravy bez lagu je asi to jediny co me krom rychlosti prochazeni nahledu zajima :)
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    Jedině by mohlo být zajímavé, co a jak vytezuje procesor a kolik jader.
    A z toho do čeho má potom smysl investovat.
    Jinak je ti fuk, jestli mi změny při úpravách probíhají ihned bez lagu.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    A to vse samozrejme za predpokladu, ze ma stroj dostatek ram (8GB minimum, 12GB lepsi, 16GB najistotu, ale nijak extra potreba na bezny upravy, normalne mi zere LR od 1,5GB do 3,5GB max na 24mpix rawy) a jeden disk SSD (system + katalog s nahledy, ale to spis pro klid duse)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Ja myslim, ze to je prave trochu zbytecny, resp. nic noveho se nedozvime - vysledek bude vzdycky "porid co nejrychlejsi i7 cpu, k tomu idealne rozumne moderni kompatibilni grafickou kartu (jejiz vliv nebud nikdy exaktni a muze se v budoucnu zmenit) a neprehanej to se 4K lcd zbytecne na upravy" ;)
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    BLACKX: a kdyby to pouzilo u kazde fotky auto tone a korekci objektivu + CA?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Tak abych to zkusil, tak UŽ MÁM HOTOVÝ plug-in, který přepne do develop režimu a postupně projde všechny fotky ve vybraném adresáři, u každé na chvíli zastaví. Ještě je tam dost otázek, jak to bude reprezentativní... zatím jsem se snažil, ale je to takový hack. Hádám, že někde by ty operace mohly proběhnout bez zobrazování. Ale pro případ, že by se mně to opravdu povedlo, tak dotaz do pléna: Co by to mělo dál dělat? Řekněme, u každé fotky si trochu pohrát s expozicí, nastavit crop nebo tak něco? Ale tohle už je vlastně rychlé, to procházení je asi nejhorší. Ale názory mně pomůžou!
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MENTOL_: Právě že to už jsou aspoň tři věci, ve kterých se potenciálně výrazně liší výkon exportu vs. výkon při práci: Počet jader, GPU, rozlišení. A to ještě nevíme, co je ještě dalšího pod pokličkou :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BLACKX: a jeste k tomu hraje roli rozliseni vlastne - rozliseni exportu i rozliseni v jakem upravujes. Cim vetsi tim narocnejsi no.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BLACKX: to ale ten export benchmark vicemene postihuje - rychlejsi export znamena i rychlejsi prochazeni a upravy, a naopak. Akorat to GPU to ted trochu komplikuje, nekdy muze byt rychlejsi a pomoc hodne, nekdy ne, a u exportu se tak ci onak neprojevi.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    K testům mě napadlo ještě to, že vlastně export samotný je to poslední, co mně zajímá - ten prostě spustím a je mi celkem jedno, jestli zabere 10 nebo 20 minut, já mezitím dělám něco jiného. Zajímá mě čas procházení mezi fotkami a jejich skoro-real-time úpravy. Jenže to zatím změřit nedokážeme, takže export je jediná aproximace, kterou máme.

Ale co kdyby existoval plug-in, který by se pohyboval skrze fotky, automatizovaně měnil různé parametry a změřil by si celkový čas?

Podle LR SDK to vypadá, že by to mělo jít - pluginy dokáží přepínat moduly, měnit fotky a provádět úpravy. Benchmarkový plugin asi neexistuje, ale viděl jste někdo plugin, který by se pohyboval fotkami a přitom refreshoval UI? Nebo se ten pohyb děje jen na pozadí a tím pádem to pro nás není tak zajímavé?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    BLACKX: tabulku si seřaď jak potřebuješ. každý má práva.

možná nová testovací sada, paralelní s tou starou? 50mpix raw, hdr?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MENTOL_: Na Fujifilmu mame 14bit RAW bez neztratove komprese a jeste s narocnym demosaic pro X trans. Slusne worst-case scenario :-)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    FOGH: ono to nemusi byt velikosti toho rawu jako takovyho, ale tim jak s nim LR zachazi presne, zvlast kdyz ten Xtrans cip nemaj mozna porad uplne nejlip zmaknutej, smart preview uz je premapovany do DNG a to je pak easy standard. Ale schvalne treba zkus jestli je ten rozdil tak velkej i kdyz mas v RAWu vsechny ty sumy a ostreni na 0 (ne default) a bez Lens Correction.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam