• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      MENTOL_: Na Fujifilmu mame 14bit RAW bez neztratove komprese a jeste s narocnym demosaic pro X trans. Slusne worst-case scenario :-)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      FOGH: ono to nemusi byt velikosti toho rawu jako takovyho, ale tim jak s nim LR zachazi presne, zvlast kdyz ten Xtrans cip nemaj mozna porad uplne nejlip zmaknutej, smart preview uz je premapovany do DNG a to je pak easy standard. Ale schvalne treba zkus jestli je ten rozdil tak velkej i kdyz mas v RAWu vsechny ty sumy a ostreni na 0 (ne default) a bez Lens Correction.
      FOGH
      FOGH --- ---
      MENTOL_: ja rozdil v rychlosti pri smart previews pozoruju i v novem (mam CC), predevsim pri nacteni fotky z Fujifilmu x100T, ktery ma ty RAWy zbytecne obri
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      BLACKX: nez prisli v LR6 s tim exportem paralelne dve fotky najednou, tak to prave bylo pekne videt v task manageru, jak u komplexnich uprav na fotce jede nejprv naplno, pak spadne na dve jadra a pri nejaky extremni geometricky korekci i na jedno, a takhle porad dokola jedno foto po druhym. U LR6 to asi porad pujde zobrazit pri exportu jedne fotky v max rozliseni s hodne upravama.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      FOGH: prvni co jsem jim cpal pred lety do toho jejich adobe fora hned jak to uvedli bylo presne tohle - at tam daji cudlik a nemusi se to ochcavat prejmenovavanim adresare ;) akorat to vicemene tolik nepomuze od ty doby, co stejne LR zpracovava data co jsou aktualne videt a jen v tom dvojnasobnym rozliseni cca, tj. nekdy i min nez je velikost smart preview. Nejaky potencialni zrychleni bych prave videl v tom sizeni vypoctu, bez ostreni sumu a aberaci a klidne i primo v rozliseni na ktery se kouka aktualne, mozna by to ani nebylo tak prasacky a vyrazne rychlejsi :)
      FOGH
      FOGH --- ---
      MENTOL_: Ta moznost v developu zpracovavat "nahrubo" tam je, jen to neni uplne primocare. Ja to pouzivam casto, protoze (predevsim s Fujifilm RAWy) se muj MB 13 retina dost trapi.
      1) nechat vygenerovat smart previews (toto mam by default u importu)
      2) predvybrat fotky v Library mode
      3) prejmenovat slozku s fotkami
      4) LR nenajde zdrojove soubory -> automaticky zacne pouzivat smart previews (mensi = rychlejsi)
      5) po dokonceni uprav slozku prejmenovat zpet, LR si sesynchronizuje metadata
      6) export

nicmene prepokladam, ze to znas a pisu to sem zbytecne :) Ano, taky bych radeji tuto moznost videl pomoci nejakeho prepinace a ne sahanim na disk :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Teď mě napadá taková kuriozita pro testování:

Ono se ve Windows dá snadno nastavit individuálně pro různé aplikace tzv. Processor Affinity, tj. na kterých jádrech to má povoleno běžet. Dokáže to měnit třeba freeware utilitka Process Explorer (ten je mimochodem super, mám ho velmi dlouho jako náhradu Task Manageru). Takže jednak by se dalo nechat povolené jen jedno jádro a vyzkoušet ten náš test a druhak se to s tím jediným jádrem dá vyzkoušet při běžném provozu - a pak se bude dát odhadnout, jestli při normální práci s fotkami používá LR víc jader než jedno nebo dvě (druhé na UI).
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      HUGGI: taky bych to nechal postaru, pokud tam adobe neudela nejakej skokovej rust jako kdyz tusim s LR 5 zacalo zpracovavat jen zhruba dvojnasobek obrazu co bylo potreba (tj. export/zobrazeni 1000px je najednou vyrazne rychlejsi nez cely fotky), tak neni zatim moc co nove benchmarkovat asi

A samozrejme Honza Brezina nema pravdu - u LR vzdycky plati procesor, procesor, procesor, resp. co nejrychlejsi/nejvykonnejsi 4 jadra, dal se to zatim moc nevyuzije. Take neni pravda, ze vyuzije jen 2 jadra, prokazatelne umi i vic, ale ne u vsech operaci/uprav - u exportu je to aspon vyvazeny tim, ze exportuje paralelne 2 fotky na LR 6 tj. vytizeni ctyrjadra je skoro 100%. GPU akcelerace, pokud je bezproblemova, tak ma smysl, ale hodne se projevi podle vsech info az u vyssich rozliseni (2.5K+ treba) a jen v developu a zalezi jak stara karta je, u nekterych tusim muze dojit i ke zpomaleni.

A abych se neopakoval, urcite zkusit viz MENTOL_:

Nejvic by se mi asi libilo mit v LR moznost v developu zapnout nejakou volbu "ted upravuju nahrubo, muzes sidit vypocty, pracuj max s polovicnim/mensim rozliseni, neodsumuj a neostri a klidne i neco zaokrouhluj, az to budu chtit videt pekny, tak si to zase zapnu" - takovej Draft Mode, ale jinak se 4x 4,5GHz i7 a opatrenim linkutym vejs vlastne netrpim, ale clovek by chtel vice a vice :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Já bych byl spíš pro tu aktuální testovací sadu neměnit, pokud to není vyloženě nutné - dovoluje to porovnání s dřívějším stavem.

Jinak tu tabulku na Google někdo přeuspořádal podle jmen, namísto podle časů. Nechtěl jsem do toho radši vrtat, mohl bys to prosím zazálohovat a nechat seřadit zase zpět podle časů?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GIF_242: Tak ona ta náročnost roste násobně..navíc různý značky jsou různě náročný (Fuji rawy i 16mpx jsou náročnější než Nikon 36Mpx)
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      PAVELDUFEK: Pana Honzu Brezinu neznam, ale domnivam se, ze se plete:

Adobe Lightroom CC/6 Multi Core Performance - Puget Custom Computers
      https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Adobe-Lightroom-CC-6-Multi-Core-Performance-649/
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      RATTKIN: dokud jsem editoval 20 MPx RAWy tak jsem v podstatě přecházel z fotky na fotku plynule a v zásadě jsem nevěděl, že se něco děje. Neříkám, že tam nějaké mikro prodleva nebyla, ale nebylo to nic zásadního, co by mě rvalo oči, nebo bych měl pocit, že je komp dýchavičnej. Teď když edituju 50 MPx RAWy tak tam je znát, když ty fotky projíždím poprvé, že to plynulé není, ale pokud jedu již třeba třetí kolo, tak si mi opět zdá, že to běží +/- ok.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      PAVELDUFEK:
      PAVELDUFEK: Procesor je pro LR prioritní, jak docela hezky vyplinulo z našeho LR testu..což byl praktickej test ne jen "domněnka".

Což vybizí k otázce zda neudělat nové kolo..přece jen prošlo dost aktualizací LR - nové fce, nové optimalizace. Když se mi bude chtít, tak o víkendu připravím novou testovací sadu pro aktuální LR CC.
      Kdyžtak pište návrhy na úpravy fotek, procesy..atd..
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      OCTOPUSS:
      RATTKIN:

já teda doufal v lepší využití procesoru. aspoň nemusím řešit upgrade :-D
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      PAVELDUFEK: Zapnutím GPU akcelerace se to domrví úplně :D
      A na Core i7 3770K jedoucím na 4,4GHz je přepínání mezi fotkama tak žalostně pomalý, že pokaždý nadávám, že jsem to kupoval.
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      PAVELDUFEK: tak podle mojí zkušenosti je zásadní single thread výkon procesoru. přechodem z amd na Intel, kdy paměť i disky zůstaly stejné se rychlost dramaticky zlepšila-přibližně stejně jako single thread výkon procesoru.
      viz benchmark na nástěnce
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      Od Honzy Breziny:

Obecně se ví, že Adobe Lightroom není nijak oslnivě optimalizován na výkon a že nedokáže vždy využít vše, co počítač nabízí. Největším limitem Lightroomu je v tomto okamžiku fakt, že umí u vícejádrových procesorů využívat pouze 2 jádra. Navíc jedno se používá pro výpočty a druhé pro uživatelské rozhraní, takže jestli máte čtyř či osmijádrový procesor je upřímně jedno.

Z druhé strany je potřeba zdůraznit, že Lightroom je obecně výpočetně hodně náročný. Adobe se sice snaží zátěž snižovat využíváním grafického procesoru (GPU), ale opět ne u všech typů grafických karet.

Z praxe s Adobe Lightroomem na Windows i Macu mám několik poznatků. V první řadě hodně záleží na nastavení, dostatku operační paměti a rychlosti úložiště. Jakou máte grafickou kartu, konkrétní typ procesoru apod. není až tak důležité.
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      GIF_242: jako že ti na OSX nedělá, nebo dělá ale nelíbí se ti to?
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      OCTOPUSS: na OS X mi to normální nepřijde
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      PAVELDUFEK: Částečně jo, ale imo ne do lokálních úprav, kde je nejužitečnější.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam