• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    BLACKX: crop funguje normálně, jenom aby to fungovalo tak jak chceš, tak s tím zabiješ plno pozic.

Teď jsem to zkusil a prostě když si namapuješ všechny 4 strany, tak prostě řežeš jak chceš + další čudl na natočení. Osobně si myslím, že je vhodné si tam nechat to natočení a případný ořez udělat normálně myší.

BLACKX
    BLACKX --- ---
    GIF_242: Díky, cena by nevadila, ale ještě jsem pořád nevyřešil ten crop (& pan), tak asi zatím zůstanu u současného řešení.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    BLACKX: jako tohle by možná už ty endless knoby mělo mít a je to o cca 400,- dražší...

Behringer X-TOUCH MINI
    https://www.muziker.cz/behringer-x-touch-mini
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    GIF_242: Díky! To je fakt zajímavé řešení s tím otáčením, dokud se to nechytne. Nevěděl jsem, že to tak funguje. Není to sice ideální, ale i tak to může být sranda s tím pracovat :)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    BLACKX: teď jsem si to přečetl celé, původně jsem reagoval jenom na to, kde bylo moje ID ;)

Ano to co jsem koupil nemá nekonečné potenciometry a ani motorky, ale cena je cca 6x nižší než to BCF 2000.

Co se týká kontinuální práce, tak s tím pracovat jde v pohodě. Prostě jenom ten knobl otočíš a počkáš až se chytne.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    BLACKX: MIDI2LR

Jo knoby nejsou endless (nekonečné). A trochu si myslím, že v této cenové kategorii asi nebudou ani u konkurence, ale možný je všechno. Každopádně to funguje tak, že prostě chytneš čudlík a prostě s ním otočíš na nějakou stranu a on se v té poloze kde je táhlo chytne. Takže pokud je táhlo v softwaru třeba úplně vpravo a ty máš knobl vlevo, tak než dojedeš do té pozice kde je to táhlo v softu, tak se nic neděje. Nicméně i tak je to pohodlnější než tou myší. A v podstatě i když je tam ta "prodleva" než se táhlo v softu chytne, tak je to rychlejší. Protože nemusíš klikat do meníček atd. Rozhodně mi to přijde příjemnější na nějaké to jemné ladění.

Když jsou ty knoby endless tak to reaguje tak, že když na to šáhneš, tak je úplně jedno kde to je v softu, a prostě doleva je - a doprava je +.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    GIF_242: A jakým programem řešíš to propojení s LR?

Zarážky jsem myslel na těch otočných voličích. Když s nimi otočíš třeba doleva, zarazí se na konci nebo se protáčejí do nekonečna?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Tak a je to doma, první namapování proběhlo v pohodě. Nicméně když jsem to dodělal, tak jsem zjistil, že když přepnu na kontroleru "templates" tak můžu namapovat znovu celou sadu. takže ve finále půjde přiřadit 56 položek! Což je super jenom si budu muset udělat nový popisky :D

A takhle v rychlosti musím říci, že jsem z té práce nadšený!

BLACKX: jaký zarážky?

BLACKX
    BLACKX --- ---
    Když o tom přemýšlím, tak ani myš není na crop ideální, protože je potřeba se přesně trefit na tu hranu a vůbec je to otrava s přesností.

Přitom to není potřeba, lepší řešení by bylo něco jako dotykový tablet nebo touchpad, kde by člověk jen přejel prstem směrem do středu nebo od středu a on by se podle toho vybral příslušný roh a posunul by se okraj cropu.

A teď mě napadá ještě jiné řešení: Ten crop se vlastně skoro nikdy nepohybuje v 2D prostoru, ale pokud mám zapnuté dodržení poměru stran (skoro vždy), tak si každý roh jezdí jen po úhlopříčce, takže jen 1D. Čili kdyby třeba se nějaký roh aktivoval klávesou, tak by pak šlo jakýmkoliv midi sliderem nebo otočným kolečkem nebo i pohybem myši měnit crop. Případně bez kláves by stačily čtyři posuvníky nebo kolečka.

Tak možná ty midi klávesnice nejsou úplně na vyhození :) Jen s tím Novation Launch Control mám pocit, že ta kolečka mají zarážky :( A asi nemají motorky (jako má třeba Behringer BCF 2000), takže pokud se u jedné fotky dostaneš na konec rozsahu a přejdeš na druhou fotku, už nepůjde udělat úprava do stejného směru.

GIF_242: Dej pak vědět prosím, jestli ty zarážky tam fakt jsou.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    hele tak stejnak ten crop neni furt poresenej ne? Jako ne ze bych orezaval jako divej, ale zase nejakou drobnou upravu porvadim fakt na hodne fotkach, teda na tu mys furt makam, z myho pohledu byl nejvetsi upgrade koupit Logitech MX mys a k ni gelovou podlozku s tim bobkem na zapesti :)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: na to jsem taky koukal, ale osobně spíš preferuji knoby než fadery. A taky trochu rozhodovalo to, že mám od stejné fa. klávesy a jsem s nima mega spokojenej. No uvidíme.

Jinak chápu tovojí potřebu, ale tohle by spíš vyřešil nějaký "hack" protože kdyby to šlo standardně, tak mi pak vlastně nedává moc smysl proč by tam měl být mod libray a develop. To by pak stačil jenom jeden.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: Tohle je omezení Ligtroomu. Má slušně dokumentované API, přes které pluginy můžou dělat různé kejkle, jenže ty funkce pro úpravu fotek fungují jen v Develop režimu :(

Takže obecně tohle vůbec není podporováno, ale asi by to v Library šlo hackem, že by se to otáčení kolečka namapovalo na ta tlačítka v panelu vpravo. Ale měl bys tam posun expozice jen o +/- 1EV nebo +/- 0.3 EV a podobná omezení.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: Ja koukam spis po Korg nano kontrol2, ale ve vsech pripadech narazimna tu nemoznost pracovat v library
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: si mě inspiroval! Teď jsem objednal Novation Launch Control, odpoledne by to mělo dorazit, tak jsem zvědav jestli mi to bude vyhovovat. Když to neklapne na LR to klapne na hudbu to vím jistě ;).
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: No ja treba 80% uprav udelam hromadne, jednotlive doladuju uz fakt jen drobny veci a ve spojitosti s trackpad mysi kde mas pohyb do vsech stran i vice bodu sotyku by to mohlo fungovat perfektne..

Problem je v tom ze ja chci upravovat v library modulu, ne develop..a to nic z toho co jsem objevil zatim nepodporuje
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: nestačí ;)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: Jak to popisuješ, tak to mám (držím klávesu a myším kolečkem měním ten daný parametr), ale musel jsem si to naprogramovat. Je to spíš nahackované a vše je tam nastavené napevno, žádná konfigurace a je to taky Win-only.

Bohužel jsem nenašel nic běžně dostupného, co by to umělo. Ale těch ovládacích řešení je docela hodně, možná, že už to nějaký jiný autor taky implementoval.

Ale postřeh z praxe: Používám to ve spojení s externí klávesnicí, takže rukama už skoro nemusím hýbat a čím dál víc mně to přijde jako psychicky náročné. Možná jak je člověk ve stejné pozici a jen kouká na měnící se fotky, tak je to už asi trochu mučení :) Nějaký drobný pohyb rukama asi není k zahození. Tady nevím, jestli se na tom podílí ten styl ovládání nebo mně prostě už zpracování fotek nebaví tolik... tohle zatím zkoumám.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    EGGH: jako nápad ok, ale kolem 1300 Kč se dají koupit konzole pro muzikanty kam půjde namapovat to samy..

Neobjevil jste spíš někdo plugin, kterej by uměl snadno namapovat různý funkce na klávesy ve spojitosti s myší? Něco jako, že například přidržím "S" - aktivuje se Shadows a kolečkem na myší nahoru/dolu nastavuju (kolečkem by to bylo debilní, ale na Magic mouse nebo trackpadu bomba)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: co je například potřeba mít pracovní a osobní věci dělené? Nestačí to mít dělené v adresářové struktuře?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    GARFIELD: vzhledem k tomu, že fotím dost nesourodé věci, které z různých důvodů nechci mít pohromadě, tak mám co zakázka/focení to katalog. Který je uložen v adresáři s fotkama z daného focení. Jako není to úplně řešení v souladu s "katalogovou" filozofií, ale mě to takto až na vzácné případy vyhovuje. Když nastane nutná potřeba prohledat větší množství fotek z různých focení naráz, tak si vytvořím dočasný katalog, do kterého naimportuji ty dílčí katalogy.

Moje vize na začátku byla mít katalogy dva. Osobní a pracovní. Nicméně jsem cítil potřebu to dále dělit a najednou jsem se dostával v počtu katalogů na nesmyslné číslo a tak jsem to nechal tak jak jsem psal výše. Nicméně to asi není finální řešení ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam