• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    OCTOPUSS: Řikáš tomu procesu slovy tři kliknutí vopičárny? A to používáš Windows? Udivuje mě jak máš seřazený priority. Já sem po 15-ti letech odstranil Windows a spoustu opičáren už dělat nemusím aby počítač fungoval. Nebo sem něco nepochopil? :D
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    OCTOPUSS: to jim napis, to budou urcite resit :)
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    BLACKX: Jo, to znám, jenže já nechci dělat opičárny, když jsem 15 let zvyklej to dělat tak, jak to funguje ve Windows už věky.
    Vím, že můžu odškrtnout to označení, ale kurva mě sere dělat to pokaždý když chci něco importovat. Program za tři a půl tisíce by měl mít možnost volby.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    OCTOPUSS: Tam stačí tohle:
    - od-označit vše (odšrtnutím "All photos")
    - kliknout na první fotku => vybere se ona
    - Shift + klik na poslední fotku => vybere se série fotek
    - zaškrtnout kteroukoliv z vybraných => zaškrtnou se všechny

A jinak podle toho, jaký máš workflow, může být zajímavé i zaškrtávátko "Don't import suspected duplicates", pak se nebudou importovat fotky, které už máš importované kdekoliv jinde v katalogu.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Jo, šipky vlastně jo, ale Shift+End rozhodně ne. Označit si na import pár desítek fotek je pro hodně silný nervy.
    Kokoti.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    OCTOPUSS: Shift a šipky mně fungují (aspoň v Gridu nebo v Loupe), ale s tím ostatním ti asi neporadím :( Na pomalost občas stačí restart LR... nějak se to po delší době samo zpomaluje.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    BLACKX: Například naprostá ignorace klávesových zkratek používaných minimálně od dob XP. Klasický označování souborů přes Shift+šipky/Home(End), PgUp(Down), mezerník atd.

A taky mě neskutečně sere, že při otevření importu se automaticky označí všechno v daným adresáři.

A TAKY JE TO CELÝ KURVA POMALÝ
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    OCTOPUSS: Něco konkrétního? Pochlub se, třeba to tu umí někdo vyřešit.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    BLACKX: Hm, asi to budu muset zkusit. Už mi s tím debilním rozhraním došla trpělivost.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    OCTOPUSS: Psal jsem tam asi dva dny zpět a hned mně odpověděl nějaký jejich zástupce, takže bych to nezatracoval.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Dá se Adobe ohledně LR poslat feedback i jinak než přes to jejich fórum?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    tak jsem to nahodil na OS X a všechno šlape jak má, tak snad to tak i zůstane ;)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    stahuju
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MENTOL_: Reference View zní hoooodně prakticky... konečně půjde (mimo jiné) snadno ladit bílou na sérii podobných fotek ze složitého prostředí, kde se to mění podle toho, jestli jsem víc u zdi nebo u okna. Už jsem přemýšlel, že si udělám aplikaci, která mně udělá top-most okno s nějakou referenční fotkou. Předběhli mě :)

A má to být zase rychlejší, tak ještě uvidíme.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Lightroom CC 2015.8 now available
    http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2016/12/lightroom-cc-2015-8-now-available.html
    Ani uz jsem asi dalsi minor verzi necekal, stavajici mi prisla uz dost v poho, tak uvidime.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    BLACKX: díky moc, já asi zůstanu u toho prvního řešení, z toho exifu to umím dostat relativně snadno, takže díky moc!
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLACKX: Ale to druhé vlastně nefunguje s tím overlay přes obrázek... tak to není úplně vylepšení, ale jiný přístup :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    GIF_242: Hehe, díky :)

Ještě jsou teda dvě možná vylepšení (obojí pluginy, které můžeš používat za příspěvěk - ten si určíš sám):

Jeffrey Friedl's Blog » Jeffrey’s “Metadata Wrangler” Lightroom Plugin
    http://regex.info/blog/lightroom-goodies/metadata-wrangler
    Tohle vymaže zvolená metadata při exportu, takže právě Title nebo Descrition tam nemusíš dát a ostatní ano. (Jednodušeji to jde i přímo v LR bez pluginů, když u exportu zvolíš Metdata: Copyright only, ale to nemusíš chtít)

Jeffrey Friedl's Blog » Jeffrey’s “Metadata-Viewer Preset Editor” Lightroom Plugin
    http://regex.info/blog/lightroom-goodies/metadata-presets
    Tohle je obzvlášť cool :) Dovoluje nadefinovat vlastní verzi panelu Metadata, takže tam můžeš mít libovolná políčka. Já používám velmi krátký mix jen věcí, co mě zajímají, ale normálně jsou v různých pod-panelech a musím mezi nimi přepínat. Dá se tam nechat zobrazit nějaké neobvyklejší pole jako IPTC -> User Comment a to opět pomocí předchozího pluginu můžeš zrušit při exportu, takže kdybys někdy potřeboval využít Title, tak to pořád jde.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    BLACKX: ty jo... máš u mě panáka! díky moc!! Jediní co tomu trochu ubírá na kráse je ten fakt, že po exportu mi tam v EXIFU zůstávají i tyhle poznámky, ale na druhou stranu je to po pořád lepší než ten blbákov co jsem tady rozjížděl dosud :D

Každopádně smazat tyhle poznámky je pro mě jednodušší, než si psát čísla fotek-úpravy a pak pořád řešit jestli jsem se nepřehlédl v čísle atd...

Ještě jednou díky moc!!
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    GIF_242: Můžeš si to napsat do EXIF -> Title nebo Description (v Panelu Metadata). Obojí nebo jedno z toho se dá zobrazit jako overlay přes fotky, takže to hned vidíš. To se dá nastavit v menu View -> View Options a pak zobrazovat nebo schovávat klávesou I.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam