• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      GIF_242: update (nadalo mi to a nahodil jsem to) FOCUS MAP - MASK - PEAKING je užitečný pomocník, jenom je totál voser ten plugin vyvolávat. Ale třeba by na to šla nabindovat nějaká zkratka...
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      NEXUS6: to je úhel pohledu, mě tato informace zatím moc nedává smysl. Protože co je ostré vidím, ale třeba něco přehlížím nebo mi něco nedochází.

Jinak ten plugin pro LR máš zde: http://www.capturemonkey.com/focusmask/
      NEXUS6
      NEXUS6 --- ---
      GIF_242: zaujimavejsia funkcia by bola focus mapa ako ma capture one. kde vidis, co je ostre... ten ostriaci bod je fajn, ale ako spomina REPLIKANT, fotim podobne...
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      REPLIKANT: tak jako pokud fotíš tímto způsobem, tak je jasný, že ti to je k ničemu ;)

Osobně se učím používat ostřící body, abych minimalizoval "překompozici" a momentálně je to pro mě vcelku zajímavé vidět kam jsem si myslel, že ostřím a kam jsem ve finále zaostřil. Jako ono to asi nebude 100% směrodatné, ale může to sloužit jako pomocnej bod pro zlepšení.
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      GIF_242: Takže 90% fotek fotim stylem zaostřit a překomponovat, znamena, že ostřící pole je ve vzduchoprázdnu, no nevim ;)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      RATTKIN: naděje umírá jako poslední :D
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      RATTKIN: Shit, doted me ani nenapadlo to tam mit a diky tvymu postu mi to zacne chybet!
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      GIF_242: myslíte, že Lightroom někdy bude mít Focus peaking? já vím že teď je problém vůbec fotku zobrazit, ale člověk má mít sny.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Teď jsem narazil na vcelku zajímavý plug-in http://www.lightroomfocuspointsplugin.com

Zobrazí to ostřící bod, kterým bylo zaostřeno.

IMHO sem tam užitečná informace.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      NOPOLICE: Právě to "Set Default" ti to nastaví pro všechny budoucí fotky pořízené stejným foťákem. Případně se to dá i odlišit ještě v závislosti na ISO (můžeš mít nastavené různé profily nebo různé odšumování apod.), ale to už je pokročilejší, to se musí speciálně nastavit.
      NOPOLICE
      NOPOLICE --- ---
      BLACKX: Dobrej tip na jednu fotku, mel jsem ale na mysli, jak to udelat globalne pro vice fotek - prave treba uz pri importu.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      NOPOLICE: Do presetu by to nastavit jít mělo, ale praktičtější pro tebe asi bude: Jít do Develop, zvolit si nějakou fotku, dočasně vyresetovat její nastavení (Ctrl + Shift + R), nastavit jen ten camera profil, podržet tlačítka Alt - tím se vpravo dole změní tlačítko "Reset" na "Set Default" a to zmáčkni. (Pak můžeš v historii zase od-resetovat tu fotku.)
      NOPOLICE
      NOPOLICE --- ---
      Dá se v LR 5 nastavit, aby v záložce Camera calibration byl profile na Camera xy místo Adobe Standard? Nikde jsem to nenašel a ani do presetu se to nedá nastavit. Díky
      FOGH
      FOGH --- ---
      GIF_242: To uz mam nainstalovano, ale priznam se, ze jsem necetl poznamky :) Kdyz vidim, ze to resi zabezpeceni, tak instaluju :)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      FOGH: BTW dnes se mi objevila aktualizace, která by s tím mohla mít také spojitost...

GIF_242
      GIF_242 --- ---
      FOGH: sem tam se mi stane, takový zásek. Ale spíš u jiných app (ale je to dané tím, že LR nepoužívám nonstop). Osobně jsem vypozoroval, že se toto děje když mám puštěných plno aplikací, zasekanou ram a do toho se komp rozhodne, že chce zálohovat/mazat/procházet věci na timemachine. Jako úplně největší hell byl El Capitan na začátku, teď 10.11.6 je to už poladěný (resp. nepozoruji takové záseky často), ale když vyšel, tak jsem myslel, že ten komp vyhodím.
      FOGH
      FOGH --- ---
      Mac OS: Uz se vam nekdy stalo, ze by Lightroom nesel ukoncit? Na CMD+Q nereagovalo, v menu polozka Quit zasedla. Musel jsem to nakonec killnout pres systemovy dialog.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      EGGH: bud si na to stahni už hotový presety, nebo si chvilku hraj s nastavením..ale na XT1, X100s an ited XT2 s tím nějak nemám probém..
      EGGH
      EGGH --- ---
      Když tu řešíte Fuji - uvažoval jsem o koupi X-T2 ale nepovedlo se mi nikdy rawy v LR vyvolat tak, aby byly fotky ostrý a přitom koukatelný. Máte s tím někdo zkušenosti a umíte z něj vyvolat rawy tak, aby byly fotky ostré i po zvětšení na 100% ale neměly přitom takové ty "červy" a slitou strukturu?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      HUGGI: Jinak neberu jako obrovskou výhodu, že to je stejné jako ve fotoaparátu, ale spíše to, že tam máš ty simulace filmů, jako ve fotoaparátu, které jsou opravdu dobré a prakticky nedosažitelné "ručně".

Navíc když použiješ profil, tak máš pořád veškeré posuvníky na default pozici - můžeš si s tím tedy více hrát.
      Pokud se pomocí posuvníků pokusíš nějaký profil simulovat, tak to třeba uděláš, ale už můžeš být v situaci, kdy potřebuješ třeba ještě více vytáhnout stíny, ale už posuvník nestačí.. - v tom vidím tu výhodu..měníš profilem vlastně výchozí fotku..
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      REPLIKANT: Rovnou na začátek, vypnout/přepnout to samozřejmě jde a můžeš si tam dát Adobe profil, stejnej jako je výchozí pro ostatní...co tam nemáš jsou ty Adobe vivid, portret apod..ale ty nefungují ani u Canon/Nikon/cokoli stejně jako výchozí algoritmus ve fotoaparátu..ty jsou od Adobe...

Co Fuji dělá je to, že jejich RAW obsahuje informace o profilech daného snímače a potom obsahuje korekce vad objektivů, protože mají všechny objektivy čipované. Na rozdíl od ostatních značek tedy můžeš mít i v LR stejný výstup z RAWu jako z fotoaparátu
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam