• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK, ANDREJKA: Asi nejjednodušší je označit si ty fotky klávesou "X" = Reject. A až projdeš všechny, tak na konci zmáčknout Ctrl+Backspace = Delete All Rejected.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    ANDREJKA: to se asi nechapem, proste to projizdis a ty ktery chces smazat si oznacis, pak treba zas odznacis a kdyz mas nakonec vyber tech na smazani, tak je smazes najednou, mazat po jedny je nesmysl....
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    ANDREJKA: tak si to oznacuj barva/cislo/quickselect/pick a pak to smazni najednou ne?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    NEXUS6: nevím jak to funguje v CaptureONE, ale tohle řešení je stejně nějak na pikaču. Jako jasný, sem tam to asi pomůže, ale... řídí se to kontrastem, takže to není 100% viz. recenze kterou jsem našel. http://www.martinkozak.com/focus-mask-plugin-pro-lightroom/
    NEXUS6
    NEXUS6 --- ---
    GIF_242: jasne. chapu. kazdy mame iny workflow a poziadavky. niekedy mam pocit, ze je nieco ostre a ked zapnem focus mapu tak zistim, ze ne. dik za link.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    GIF_242: update (nadalo mi to a nahodil jsem to) FOCUS MAP - MASK - PEAKING je užitečný pomocník, jenom je totál voser ten plugin vyvolávat. Ale třeba by na to šla nabindovat nějaká zkratka...
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    NEXUS6: to je úhel pohledu, mě tato informace zatím moc nedává smysl. Protože co je ostré vidím, ale třeba něco přehlížím nebo mi něco nedochází.

Jinak ten plugin pro LR máš zde: http://www.capturemonkey.com/focusmask/
    NEXUS6
    NEXUS6 --- ---
    GIF_242: zaujimavejsia funkcia by bola focus mapa ako ma capture one. kde vidis, co je ostre... ten ostriaci bod je fajn, ale ako spomina REPLIKANT, fotim podobne...
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    REPLIKANT: tak jako pokud fotíš tímto způsobem, tak je jasný, že ti to je k ničemu ;)

Osobně se učím používat ostřící body, abych minimalizoval "překompozici" a momentálně je to pro mě vcelku zajímavé vidět kam jsem si myslel, že ostřím a kam jsem ve finále zaostřil. Jako ono to asi nebude 100% směrodatné, ale může to sloužit jako pomocnej bod pro zlepšení.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    GIF_242: Takže 90% fotek fotim stylem zaostřit a překomponovat, znamena, že ostřící pole je ve vzduchoprázdnu, no nevim ;)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    RATTKIN: naděje umírá jako poslední :D
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    RATTKIN: Shit, doted me ani nenapadlo to tam mit a diky tvymu postu mi to zacne chybet!
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    GIF_242: myslíte, že Lightroom někdy bude mít Focus peaking? já vím že teď je problém vůbec fotku zobrazit, ale člověk má mít sny.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Teď jsem narazil na vcelku zajímavý plug-in http://www.lightroomfocuspointsplugin.com

Zobrazí to ostřící bod, kterým bylo zaostřeno.

IMHO sem tam užitečná informace.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    NOPOLICE: Právě to "Set Default" ti to nastaví pro všechny budoucí fotky pořízené stejným foťákem. Případně se to dá i odlišit ještě v závislosti na ISO (můžeš mít nastavené různé profily nebo různé odšumování apod.), ale to už je pokročilejší, to se musí speciálně nastavit.
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    BLACKX: Dobrej tip na jednu fotku, mel jsem ale na mysli, jak to udelat globalne pro vice fotek - prave treba uz pri importu.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    NOPOLICE: Do presetu by to nastavit jít mělo, ale praktičtější pro tebe asi bude: Jít do Develop, zvolit si nějakou fotku, dočasně vyresetovat její nastavení (Ctrl + Shift + R), nastavit jen ten camera profil, podržet tlačítka Alt - tím se vpravo dole změní tlačítko "Reset" na "Set Default" a to zmáčkni. (Pak můžeš v historii zase od-resetovat tu fotku.)
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    Dá se v LR 5 nastavit, aby v záložce Camera calibration byl profile na Camera xy místo Adobe Standard? Nikde jsem to nenašel a ani do presetu se to nedá nastavit. Díky
    FOGH
    FOGH --- ---
    GIF_242: To uz mam nainstalovano, ale priznam se, ze jsem necetl poznamky :) Kdyz vidim, ze to resi zabezpeceni, tak instaluju :)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    FOGH: BTW dnes se mi objevila aktualizace, která by s tím mohla mít také spojitost...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam