• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      PAVELDUFEK: za 150USD si půjdu raději dělat při importu kafe :D umí to něco extra?
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      Na rychlé třídění je super Photo Mechanic. Klasika, barvy a hvězdičky.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Hele to fakt do LR importujete všechny fotky co nafotite? Tedy i čekáte než se vygenerujou náhledy k tomu?

To mě nikdy ani nenapadlo..já po stažení fotek z karty dělám první selekci v nějakým prohlížeči, kterej je optimalizovanej na rychlost a umí zobrazit rawy - co se mi nezdá rovnou natvrdo hromadně mažu s do LR už jde jen výběr, kterej potom ještě o cca 10-20% zredukuju..

A to mám velmi málo odpadu..v celkovým průměru včetně svateb tak 30-40% bych řekl...
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      ANDREJKA: osobně jedu model "březina" :D naimportuji úplně všechno, a pak projíždím fotky a označuju je číslama/hvězdičkama. 1 - ihned smazat; 2 - špatný, ale mohli by v nejhorším posloužit jako záloha, kdyby nebyla lepší; 3 - OK; 4 - super OK; 5 - finale po všech úpravách. Všechno zpracuju, odevzdám a pak v první fázi mažu z katalogu i hdd všechny 1, když je za klienta všechno OK, mažu 2. Tzn. na HDD mi zůstane 3-5.

Pokud dělám třeba HDR, nebo panoráma nebo něco jiného, co chce další označení, tak používám barvy.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      ANDREJKA: resim to tak, ze si v prubehu zpracovani po natazeni do LR zabarvuju zelene (klavesa 8) vsechny co si chci nechat z jakychkoliv duvodu(nemuzu se rozhodnout; libi se mi, ale nebudu ji upravovat;atd) a nezavisle na tom ty, co upravuji a pak publikuji/odevzdavam, tak oznacuji flagem (P - pick). No a pote co jsem hotov, je odevzdano a uplynul nejaky cas, kdy se ukazalo, ze neni potreba nic dalsiho z tech nevybranych nebo neupravenych (treba tyden po akci), tak oznacim najednou vsechny nevybrany (Edit>Select By Flag>Unflagged) + od-znacim vsechny zeleny (Edit>Select By Color Label>Subtract From Selection>Green. Pripadne i jiny barvy, nekdy si cervene oznacuju fotky, co bude potreba na konci hromadne vice odsumet nez kolik odpovida jejich ISO prumeru - proste kdyz nema vlajku nebo barvu, tak jde pryc) a hromadne smazu i z disku.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Jo, pamatuju si, že už jsi to tu zmiňoval. Asi by to šlo nějak nabastlit v pluginu, ale asi nebude úplně snadné zjistit která fotka byla "ta minulá". Ale s jakousi snahou a pár hacky by to nejspíš šlo, můžeš to zkusit nadhodit těm, co už pluginy píšou :)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: no ja mazu az s velkym casovym odstupem a ten vyber mam vicekolovej, ale libilo by se mi, kdyby existovala shortcut klavesa "vyber tuhle a vyndej z vyberu tu minule vybranou" :) coz se tyka samozrejme vybrani jedny fotky z dlouhy serie stejnejch fotek kdy clovek chce na zaklade jemnejch rozdilu tu nejlepsi...
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK, ANDREJKA: Asi nejjednodušší je označit si ty fotky klávesou "X" = Reject. A až projdeš všechny, tak na konci zmáčknout Ctrl+Backspace = Delete All Rejected.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      ANDREJKA: to se asi nechapem, proste to projizdis a ty ktery chces smazat si oznacis, pak treba zas odznacis a kdyz mas nakonec vyber tech na smazani, tak je smazes najednou, mazat po jedny je nesmysl....
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      ANDREJKA: tak si to oznacuj barva/cislo/quickselect/pick a pak to smazni najednou ne?
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      NEXUS6: nevím jak to funguje v CaptureONE, ale tohle řešení je stejně nějak na pikaču. Jako jasný, sem tam to asi pomůže, ale... řídí se to kontrastem, takže to není 100% viz. recenze kterou jsem našel. http://www.martinkozak.com/focus-mask-plugin-pro-lightroom/
      NEXUS6
      NEXUS6 --- ---
      GIF_242: jasne. chapu. kazdy mame iny workflow a poziadavky. niekedy mam pocit, ze je nieco ostre a ked zapnem focus mapu tak zistim, ze ne. dik za link.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      GIF_242: update (nadalo mi to a nahodil jsem to) FOCUS MAP - MASK - PEAKING je užitečný pomocník, jenom je totál voser ten plugin vyvolávat. Ale třeba by na to šla nabindovat nějaká zkratka...
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      NEXUS6: to je úhel pohledu, mě tato informace zatím moc nedává smysl. Protože co je ostré vidím, ale třeba něco přehlížím nebo mi něco nedochází.

Jinak ten plugin pro LR máš zde: http://www.capturemonkey.com/focusmask/
      NEXUS6
      NEXUS6 --- ---
      GIF_242: zaujimavejsia funkcia by bola focus mapa ako ma capture one. kde vidis, co je ostre... ten ostriaci bod je fajn, ale ako spomina REPLIKANT, fotim podobne...
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      REPLIKANT: tak jako pokud fotíš tímto způsobem, tak je jasný, že ti to je k ničemu ;)

Osobně se učím používat ostřící body, abych minimalizoval "překompozici" a momentálně je to pro mě vcelku zajímavé vidět kam jsem si myslel, že ostřím a kam jsem ve finále zaostřil. Jako ono to asi nebude 100% směrodatné, ale může to sloužit jako pomocnej bod pro zlepšení.
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      GIF_242: Takže 90% fotek fotim stylem zaostřit a překomponovat, znamena, že ostřící pole je ve vzduchoprázdnu, no nevim ;)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      RATTKIN: naděje umírá jako poslední :D
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      RATTKIN: Shit, doted me ani nenapadlo to tam mit a diky tvymu postu mi to zacne chybet!
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      GIF_242: myslíte, že Lightroom někdy bude mít Focus peaking? já vím že teď je problém vůbec fotku zobrazit, ale člověk má mít sny.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Teď jsem narazil na vcelku zajímavý plug-in http://www.lightroomfocuspointsplugin.com

Zobrazí to ostřící bod, kterým bylo zaostřeno.

IMHO sem tam užitečná informace.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam