• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: pokud to umí další selekce přenést do LR, tak ok. Ale stejně mi to přijde z mého pohledu divný a momentálně si nedokážu představit situaci, kdy bych byl nucený pracovat takto.

SKALARIAK: mám na to stejnej názor.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    REPLIKANT: Pokud ti foťák dovoluje přiřazovat hvězdičky, tak tohle LR z RAWu přečte. Používám to často, funguje to nejspíš u většiny aktuálních Canonů (ostatní výrobci nevím).
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    staveli jste si ted nekdo v poslední době PC (primarni vyuzirti LR+PS)?
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    HUGGI: importuju vsechno, ale to neznamena ze pak dve hodiny sedim mlcky u kompu a pozoruju progress bar :) prace je vzdycvky dost, takze proste delam import + nahledy treba pres noc nebo mezitim resim jiny veci, ale hlavne je to blbost z myho pohledu, protoze proste nemusim travit cas premejslenim nad tim co muzu rovnou mazat, z myho pohledu mi ten import zadnej case nebere, a to odevzdavam reportazni veci hodne rychle, i kdyz samozrejme malokdy rovnou z mista.... a to vis ze toho fotim fakt hodne hodne :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: No tak v tom prvnim programu muzu spolu s promazanim delat i dalsi selekci - hvezdicky a barvy jsou mezi programama vetsinou kompatibilni..

Realne usetrim ten cas import+generovani fotek ktery bych stejne okamzite mazal..v mem pripade to moc neni ale kolega treba nafoti kolem 2000 fotek za svatbu..a finale ma cca 500..tam uz je to velkej rozdil..

+ samozrejme jw rozdil treba koncert kde to chci poslat a jit spat a svatba kde na to mam 14dni a vice..ale osobne se snazim mit jedno stejne workflow na vse..
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    Nevíte zda umí třídít LR podle artibutu zámčeno resp. jen pro čtení.

Často povedené fotky zamykám už ve foťáku a při práci v LR by se mi hodilo vidět/třídit i podle tohoto parametru.
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    GIF_242: :-))
    Umí to jen metadata a třídění a nějaké fukce pro AP fotografy, ale tam nemám heslo :-D
    Pro novináře a sport je to asi super, že to jde rychle na web/redakce.

Já reagoval jen na možnost rychlého třídění fotek a to fakt umí dobře.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    PAVELDUFEK: za 150USD si půjdu raději dělat při importu kafe :D umí to něco extra?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: já ano. Jako samozžejmě, když u importu již vidím, že mi nebleskl blesk, nebo naopak totál přepal, tak to odškrtnu a neimportuju, ale jinak všechno. Otázkou je, kolik času opravdu ve finále ušetříš? Tím, že to načítáš jinam a už to jednou procházíš, ale vlastně krom totál plív to nijak jinak neselektuješ. Takže pak to znovu prohlížíš v LR, kde to již předpokládám selektuješ dál. Jestli to jsou v globálu jednotky minut? desítky?

Osobně je mi jedno, že to takto "zdlouhavě" imporuju, alespoň mám čas na jiné věci. Když už dopředu vím, že to budu potřeba odevzdat megarychle, tak stejně fotím raw+jpg a posílám k náhledům ty jpg.
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    Na rychlé třídění je super Photo Mechanic. Klasika, barvy a hvězdičky.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    Hele to fakt do LR importujete všechny fotky co nafotite? Tedy i čekáte než se vygenerujou náhledy k tomu?

To mě nikdy ani nenapadlo..já po stažení fotek z karty dělám první selekci v nějakým prohlížeči, kterej je optimalizovanej na rychlost a umí zobrazit rawy - co se mi nezdá rovnou natvrdo hromadně mažu s do LR už jde jen výběr, kterej potom ještě o cca 10-20% zredukuju..

A to mám velmi málo odpadu..v celkovým průměru včetně svateb tak 30-40% bych řekl...
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    ANDREJKA: osobně jedu model "březina" :D naimportuji úplně všechno, a pak projíždím fotky a označuju je číslama/hvězdičkama. 1 - ihned smazat; 2 - špatný, ale mohli by v nejhorším posloužit jako záloha, kdyby nebyla lepší; 3 - OK; 4 - super OK; 5 - finale po všech úpravách. Všechno zpracuju, odevzdám a pak v první fázi mažu z katalogu i hdd všechny 1, když je za klienta všechno OK, mažu 2. Tzn. na HDD mi zůstane 3-5.

Pokud dělám třeba HDR, nebo panoráma nebo něco jiného, co chce další označení, tak používám barvy.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ANDREJKA: resim to tak, ze si v prubehu zpracovani po natazeni do LR zabarvuju zelene (klavesa 8) vsechny co si chci nechat z jakychkoliv duvodu(nemuzu se rozhodnout; libi se mi, ale nebudu ji upravovat;atd) a nezavisle na tom ty, co upravuji a pak publikuji/odevzdavam, tak oznacuji flagem (P - pick). No a pote co jsem hotov, je odevzdano a uplynul nejaky cas, kdy se ukazalo, ze neni potreba nic dalsiho z tech nevybranych nebo neupravenych (treba tyden po akci), tak oznacim najednou vsechny nevybrany (Edit>Select By Flag>Unflagged) + od-znacim vsechny zeleny (Edit>Select By Color Label>Subtract From Selection>Green. Pripadne i jiny barvy, nekdy si cervene oznacuju fotky, co bude potreba na konci hromadne vice odsumet nez kolik odpovida jejich ISO prumeru - proste kdyz nema vlajku nebo barvu, tak jde pryc) a hromadne smazu i z disku.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Jo, pamatuju si, že už jsi to tu zmiňoval. Asi by to šlo nějak nabastlit v pluginu, ale asi nebude úplně snadné zjistit která fotka byla "ta minulá". Ale s jakousi snahou a pár hacky by to nejspíš šlo, můžeš to zkusit nadhodit těm, co už pluginy píšou :)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: no ja mazu az s velkym casovym odstupem a ten vyber mam vicekolovej, ale libilo by se mi, kdyby existovala shortcut klavesa "vyber tuhle a vyndej z vyberu tu minule vybranou" :) coz se tyka samozrejme vybrani jedny fotky z dlouhy serie stejnejch fotek kdy clovek chce na zaklade jemnejch rozdilu tu nejlepsi...
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK, ANDREJKA: Asi nejjednodušší je označit si ty fotky klávesou "X" = Reject. A až projdeš všechny, tak na konci zmáčknout Ctrl+Backspace = Delete All Rejected.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    ANDREJKA: to se asi nechapem, proste to projizdis a ty ktery chces smazat si oznacis, pak treba zas odznacis a kdyz mas nakonec vyber tech na smazani, tak je smazes najednou, mazat po jedny je nesmysl....
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    ANDREJKA: tak si to oznacuj barva/cislo/quickselect/pick a pak to smazni najednou ne?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    NEXUS6: nevím jak to funguje v CaptureONE, ale tohle řešení je stejně nějak na pikaču. Jako jasný, sem tam to asi pomůže, ale... řídí se to kontrastem, takže to není 100% viz. recenze kterou jsem našel. http://www.martinkozak.com/focus-mask-plugin-pro-lightroom/
    NEXUS6
    NEXUS6 --- ---
    GIF_242: jasne. chapu. kazdy mame iny workflow a poziadavky. niekedy mam pocit, ze je nieco ostre a ked zapnem focus mapu tak zistim, ze ne. dik za link.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam