• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      HUGGI: jak jsem psal, je to o worflow. Ty nevidíš důvod k archivaci, já nevidím nejmenší důvod to dělat jako ty. Neříkám, že je něco špatně nebo dobře. Vím co se děje v mé běžné praxi a vím jak eliminovat moje případné problémy. A z mého pohledu je tvůj přístup pro mě nepochopitelný. Což předpokládám je i naopak ;)
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      HUGGI: oprava, archivovat né všechny RAW, ale ty, ze kterých se dělají finální exporty, to nejsou zdaleka zdaleka všechny, takhle to zní dost extrémně..
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GIF_242: v půlce kampaně není zakázka ukončená, takže zdroje smazaný nejsou - to se logicky děla po finálním odevzdání a přesunu zakázky na backup..

A pokud si klient po x letech vzpomene že chce fotky, tak dostane full jpegy všech fotek po prvním vyberu (víc jich nikdy ani neviděl)..tedy to samy co v průběhu zakázky...stále nevidím důvod archivovat všechny RAWy
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      ANDREJKA: neuvažovala jsi o klíčivých slovech?
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      "smazaní zdrojů" – Nic proti ničí worflow, ale z pohledu mé profese se této hlášce musím hystericky smát. Hystericky píšu, protože kdyby se nám stalo, že jsme přišli o nějaké zdroje, tak se jdu rovnou oběsit. Neříkám, že se to děje denně, ale +/- je bohužel normální, že se v půlce kampaně vracíme k prapůvodním datům a začínáme znovu od začátku. Nebo že si klient vzpomene, že v roce 2010 měl nějakou kampaň a chtěl by z toho náhledy atd. Jako nedovedu si představit, že bych mu sdělil, sorry jako mám jenom finální obrázek, zbytek jsem smazal. A tuto pracovní demenci, jsem si bohužel přenesl i na svoji soukromou práci a tudíž mažu jenom opravdu to špatné. Zbytek zálohuju.
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      HUGGI: No uplne sme se nepochopili, ja nic nekritizuji, ja se ptam, ofpoved nedostavam, popsal jsem jak to delam, ale necham si poradit.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      REPLIKANT: Nazev souboru v ramci kontinuity zachovavam ve vsech typech exportu uz nemeny = je potreba to udelat na zacatku.
      Nemazu 100% rawu..ale tak 95% = opet nutnost prejmenovat na zacatku

To je zase debata kdy se snazite kritizovat pomerne zakladni funkci kazdyho programu ktery pracuje se soubory..
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      HUGGI: Tak ted uz mi to je jasny, prejmenujes raw aby jsi ho mohl nasledne na konci procesu smazat? xD
      Jenom nevim kde je chyba, ale nemuzu se zbavit dojmu, ze prejmenovavat puvodni raw nema zadny duvod, a nikdo mi tu odpoved nedal. Ale je to otazka Workflow, a to mame kazdy jiny, jenom me zajimalo proc. Ale asi to je fuk... hlavne ze je to otazka 5s...
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      HUGGI: Ja jsem narazel v podstate jen na cast tvyho postu "nasleduje export a smazani zdroju". Sam nemam potrebu prejmenovavat origo fajly, ale vzhledem k tomu, ze je puvodni nazev ulozen i v exifu, tak s tim moralni problem nemam. Jen mi to proste nic neprinasi.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      KOZEL: Ok tak trochu jinak - prejmenovani neznamena zabiti puvodniho nazvu - treba jen doplneni nejaky informace z keywords, nebo nazvu foceni..vzhledem k automatizaci toho procesu je to otazka tak 5s..
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      HUGGI: To jsme asi zpatky u tematu "moje LR workflow". Me je treba to, co pises cizi, zdroje nemazu, fotky, co u me projdou cutem uz si nechavam navzdy raw. Naopak temer vubec nemanipuluju s jpegama, publikuju rovnou na svuj web.

Nerikam, ze to pro nekoho nemuze davat smysl, ale me se to prici.
      Znas nejakyho fotografa, co foti na film, nazvetsuje fotky a pak vyhodi jejich negativy?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      REPLIKANT: Puvodni nazev je bezvyznamny, prejmenovani se da delat jako jeden z kroku zakladniho workflow, nasleduje export a smazani zdroju..vse v jednom procesu..
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      HUGGI: Znamená to, proč přejmenovávat původní soubor, který prostě někde leží-spí (původní název se hodí, kvůli duplicitě a dohledatelnosti), když v galerii hotových fotek pracuju s exporty a ty můžu pojmenovat podle potřeby.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      REPLIKANT: Nevim co znamena "to tak delat" ale vzhledem k tomu ze Lr umoznuje hromadny prejmenovani pomerne dobre vcetne spousty automatizace doplnovani dat z EXIFu/IPTC tak umi vic nez bezny spravce souboru
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      HUGGI: To je fakt, akorát nevidím důvod to tak dělat, ale to už je jiná otázka.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      REPLIKANT: Prejmenovani myslim nepatri mezi "zmeny";) to je stejna situace jako presun coz taky LR umi..
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      ANDREJKA, REPLIKANT: Žádný "proti filozofii LR" :) Normálně to je v LR podporované a dělám to co dva týdny. Pokud jsi to zkoušela, tak víš, že to historii úprav samozřejmě ponechává (a v podstatě úplně všechno ostatní - včetně originálního jména! [V EXIFu]).
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      ANDREJKA: Zíkladní premisa LR je, že zdroje zůstávají nezměněné, pokud sem pochopil správně, tak ty chceš přejmenovat zdroje? IMHO to je proti filozofii LR obecně.
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      EGGH: Google process
      EGGH
      EGGH --- ---
      RATTKIN: Netušíš, kde přesně se ten proces přepíná?

BLACKX: jj, zkoušel jsem, to na mě google vychrlil jako první, už se s tou pomalostí potýká po světě asi víc lidí.
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      EGGH: LR6 má nový proces který je pomalejší, ale prý kvalitnější. (dá se v develop nastavit i ten starý)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      EGGH: V Develop je to ten složitější případ :/ Je možné, že to opravdu bude pomalejší, novější LR má nové featury a žere to výkon. Ještě můžeš zkusit v nastavení vypnout použití GPU nebo zapnout, pokud to není. To opačné nastavení může být u tebe rychlejší.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam