• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      HUGGI: no zatim kdyz sem vypnul tu soucasnou (nvidia gtx 550 Ti, oldschool uz celkem) tak se mi lokalmni adjustmenty celkem zrychlily :)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SKALARIAK: Tohle bude mylím chtít reáně otestovat na tý plánovaný sestavě...tejden s jednou, tejden s druhou..
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      EGGH: to jsem tedy nikde necetl, spis pisou ze pokud neni kloudna ta grafarna, tak to spis zpomaluje + cim vyssi rozliseni monitoru, tim vic to urychli....ale nenasel sem zadny kloudny testy kolem toho....
      EGGH
      EGGH --- ---
      SKALARIAK: Všude píšou, že by měla stačit ta z procesoru.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      jinak jsem koukal ze Microcenter coz je nejakej amersickej shop dropnul 7700K na 300USD, coz je uz docela zajimavej rozdil, tak trebas to prijde i sem :)
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      HUGGI: Už sem to tedy vzdal. Nevim jestli čteš na co se tě ptám, dle tvých odpovědí nikoliv. Co má společnýho původní RAW stim co přes telefon posíláš klientovi? Asi nic, že jo? Posíláš mu vyexportovanej soubor, že ano? Proč mi, ale odpovídáš na moji otázku: Důvod proč přejmenovat původní RAW? Nechápu.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      pořád řeším co dát do toho novýho kompu na LR, zkoumali jste někdo jakou optimálně tam dát graf. kartu?
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      HUGGI: jak jsem psal, je to o worflow. Ty nevidíš důvod k archivaci, já nevidím nejmenší důvod to dělat jako ty. Neříkám, že je něco špatně nebo dobře. Vím co se děje v mé běžné praxi a vím jak eliminovat moje případné problémy. A z mého pohledu je tvůj přístup pro mě nepochopitelný. Což předpokládám je i naopak ;)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      REPLIKANT: Ne. V 90% pripadu tyto situaci neresim na pc ale nekde za behu na telefonu, takze opravdu nemam LR:)
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      HUGGI: Já se vzdávám, nerozumim. Takže zapnutí LR a cmd+c a cmd+v a hledat a najít, export with preset, a mám fotku v plnym rozlišení. Ty teda uděláš co? Najdeš RAW formát podle jména, a co snim uděláš? Otevřeš LR a vynecháš ty copy paste operace (cca 5,5 sec...). Odpovídáš mi na něco jiného IMO.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      REPLIKANT: Cca jednou tydne potrebuju nekomu poslat orig rozliseni fotky. Ne RAW, moji final fotku ale ve full. Bezny spravci souboru nepodporuji vyhledavani v keywords..osobne povazuju za standard na emaily odpovidat do par hodin=z telefonu=z telefonu musim byt schopny danou fotku najit a vygenerovat link pro poslani(otazka 2min polud je jak ji najit)
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      HUGGI: Nemyslím, že budu posílat RAW přes aplikaci. Nebo asi nerozumim. Pokud tedy využíváš ten zdroj takhle, tak je to asi lepší.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      REPLIKANT: A ted si predstav situaci ze potrebujes poslat fotky a dana aplikace(prohlizec souboru) nepodporuje klicova slova(napriklad NASy a jejich appky)
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      GIF_242: Přesně, když zadám klíčová slova, tak to v katalogu vždy najdu, často klíčová slova = název exportu plus info o rozlišení (např. původní DSC5498.NEF s klíčovým slovem "nazev-kapely" = export: nazev-kapely-FB.jpg /rozlišení 960px/ a nazev-kapely-2K.jpg /rozlišení 2048px/ a nazev-kapely-FX /plné rozlišení/), podle potřeby nahraju a roztřídim. Pokud chci dohledat původní RAW, zadam v Library filtr hledat podle klíčového slova a mám zdroj. Ale třeba to dělám blbě, ale takto nemám potřebu přejmenovávat samotný RAW soubor.
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      HUGGI: oprava, archivovat né všechny RAW, ale ty, ze kterých se dělají finální exporty, to nejsou zdaleka zdaleka všechny, takhle to zní dost extrémně..
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GIF_242: v půlce kampaně není zakázka ukončená, takže zdroje smazaný nejsou - to se logicky děla po finálním odevzdání a přesunu zakázky na backup..

A pokud si klient po x letech vzpomene že chce fotky, tak dostane full jpegy všech fotek po prvním vyberu (víc jich nikdy ani neviděl)..tedy to samy co v průběhu zakázky...stále nevidím důvod archivovat všechny RAWy
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      ANDREJKA: neuvažovala jsi o klíčivých slovech?
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      "smazaní zdrojů" – Nic proti ničí worflow, ale z pohledu mé profese se této hlášce musím hystericky smát. Hystericky píšu, protože kdyby se nám stalo, že jsme přišli o nějaké zdroje, tak se jdu rovnou oběsit. Neříkám, že se to děje denně, ale +/- je bohužel normální, že se v půlce kampaně vracíme k prapůvodním datům a začínáme znovu od začátku. Nebo že si klient vzpomene, že v roce 2010 měl nějakou kampaň a chtěl by z toho náhledy atd. Jako nedovedu si představit, že bych mu sdělil, sorry jako mám jenom finální obrázek, zbytek jsem smazal. A tuto pracovní demenci, jsem si bohužel přenesl i na svoji soukromou práci a tudíž mažu jenom opravdu to špatné. Zbytek zálohuju.
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      HUGGI: No uplne sme se nepochopili, ja nic nekritizuji, ja se ptam, ofpoved nedostavam, popsal jsem jak to delam, ale necham si poradit.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      REPLIKANT: Nazev souboru v ramci kontinuity zachovavam ve vsech typech exportu uz nemeny = je potreba to udelat na zacatku.
      Nemazu 100% rawu..ale tak 95% = opet nutnost prejmenovat na zacatku

To je zase debata kdy se snazite kritizovat pomerne zakladni funkci kazdyho programu ktery pracuje se soubory..
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      HUGGI: Tak ted uz mi to je jasny, prejmenujes raw aby jsi ho mohl nasledne na konci procesu smazat? xD
      Jenom nevim kde je chyba, ale nemuzu se zbavit dojmu, ze prejmenovavat puvodni raw nema zadny duvod, a nikdo mi tu odpoved nedal. Ale je to otazka Workflow, a to mame kazdy jiny, jenom me zajimalo proc. Ale asi to je fuk... hlavne ze je to otazka 5s...
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam